Vlotbrug

Plaats
Buurtschap
Hellevoetsluis
Zuid-Holland

Vlotbrug

Terug naar boven

Status

- Vlotbrug is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, gemeente Hellevoetsluis. T/m 1959 gemeente Nieuwenhoorn.

- De buurtschap Vlotbrug valt, ook voor de postadressen, onder de stad Hellevoetsluis.

- De buurtschap Vlotbrug heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1856 Vlotbrug.

Naamsverklaring
Genoemd naar de vlotbrug die hier vroeger heeft gelegen; een bepaald type brug (over het Kanaal door Voorne), dat geen vaste pijlers had, maar liggers die rustten op drijvers. Zie ook 2e Vlotbrug.(1) Vandaag de dag bevindt zich bij Koedijk onder Alkmaar, in het Noordhollands Kanaal, de enige nog overgebleven houten vlotbrug van ons land.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Vlotbrug ligt rond de wegen Kanaalweg Oostzijde (het gedeelte van deze weg ZW van het kruispunt met de Verlengde Oudejaarseweg en NO van het kruispunt met de weg Oostdijk), Oostdijk (het gedeelte van deze weg NW van het kruispunt met de Kooilaan en Z van het Kanaal door Voorne), Verlengde Oudejaarseweg, Kouwenoordseweg, Schoolstraat en Voornsestraat. De buurtschap ligt aan de O oever van het Kanaal door Voorne, NO van het centrum van de stad Hellevoetsluis, ZO van het dorp Nieuw-Helvoet, Z van het dorp Nieuwenhoorn en WNW van het dorp Oudenhoorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Vlotbrug omvat ca. 135 huizen met ca. 295 inwoners.

Reactie toevoegen