Koedijk

Plaats
Dorp
Alkmaar Langedijk
Noord-Holland

koedijk dorpsgezicht met noordhollands kanaal [640x480].jpg

Koedijk Dorpsgezicht met Noordhollands Kanaal

Koedijk Dorpsgezicht met Noordhollands Kanaal

NH gemeente Koedijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Koedijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Koedijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Koedijk

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Koedijk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Koedijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Koedijk is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, in grotendeels gemeente Alkmaar (t/m 30-9-1972 gemeente Koedijk, per 1-10-1972 over naar gemeente Alkmaar), deels gemeente Langedijk (t/m 30-9-1972 gemeente Koedijk, per 1-10-1972 over naar gemeente Sint Pancras, in 1990 over naar gemeente Langedijk) (om beide delen van elkaar te kunnen onderscheiden, hebben ze aparte postcodes: 1831 en 1832).

- Een deel dat onder de gemeente Oudkarspel viel, is in 1907 aan de gemeente Koedijk toegevoegd.

- Koedijk ligt in het noordwesten van Alkmaar en is grotendeels in de bebouwing van Alkmaar opgegaan. Desondanks wordt het kennelijk nog als apart dorp beschouwd; er staan nog witte plaatsnaamborden en het wordt nog altijd als aparte plaats vermeld in het postcodeboek, met een eigen postcode.

- Wapen van de voormalige gemeente Koedijk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Koedijk ligt NW van de stad Alkmaar en de dorpen Sint Pancras en Oudorp, O van het dorp Bergen, ZO van het dorp Schoorl, ZZO van het dorp Warmenhuizen, Z van het dorp Tuitjenhorn, ZW van de dorpen Zuid-Scharwoude, Noord-Scharwoude en Oudkarspel en W van het dorp Broek op Langedijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Koedijk 138 huizen met 717 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 116/631 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Huiswaard 4/16 en Zuidend onder Pancras 18/70. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.100 huizen met ca. 2.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historische Vereniging Koedijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Daalmeer en Koedijk hebben 19 gemeentelijke monumenten.

- Sluismolen.

- Molen De Gouden Engel.

- De Koedijkervlotbrug in het Z van Koedijk is de enige overgebleven houten vlotbrug in ons land. Verder is er nog een viertal pontonbruggen in het Noordhollands Kanaal, waarvan het principe hetzelfde is als bij de vlotbrug. - Artikel over de Koedijkervlotbrug. Sinds 2012 is er in het N van Koedijk ook de Rekervlotbrug. Beide bruggen zijn alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. - Volgens dit artikel is de Rekervlotbrug niet goed geconstrueerd, waardoor hij nogal bevattelijk is voor storingen.

- Gevelstenen in Koedijk.

Reactie toevoegen