2e Exloërmond

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

2e Exloërmond

Terug naar boven

Status

- 2e Exloërmond is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

- Onder het dorp 2e Exloërmond valt ook de buurtschap Exloërkijl.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
Getuige lokale websites wordt het dorp in de volksmond kortweg Tweede Mond en 2e Mond genoemd.

In het Drents
Tweide Ekselermond, Twaidemond. Een inwoner van dit dorp is een Twaidemondjer.

Schrijfwijze
Tot medio 2008 werd deze plaatsnaam gespeld als Tweede Exloërmond (althans in het postcodeboek. Op de plaatsnaamborden was het altijd al 2e Exloërmond). In het kader van de in 2009 in werking getreden gemeentelijke Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) is in 2008 de plaatsnaam door de gemeente (opnieuw) formeel vastgesteld als 2e Exloërmond.

Oudere vermeldingen
Water: 1851-1855 Zuider Hoofddiep of Exlooder Mond, 1867 Zr. Exlooër-mond, 1899 Tweede Exloërmond.

Naamsverklaring
Mond 'kanaal dat uitmondt in een hoofdkanaal'. Veenkolonie gelegen aan het kanaal (1829) van die naam. Oorspronkelijk heette het kanaal Zuider Hoofddiep. De plaats waar het kanaal uitmondt in het (Stads) Mussel kanaal werd Zuider Exlooër-mond genoemd. In het Gronings Twaide Mond. Ter onderscheiding van 1e Exloërmond.(1)

Terug naar boven

Ligging

2e Exloërmond ligt Z van Stadskanaal, NO van Exloo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

2e Exloërmond heeft ca. 1.000 huizen met ca. 2.400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- 2e Exloërmond heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de krimpenboerderij met jugendstil-elementen uit 1911 op Zuiderdiep 190, het woonhuis met jugendstil-elementen uit 1914 op Zuiderdiep 192, en de krimpenboerderij met jugendstil-elementen uit 1912 op Zuiderdiep 385. Al deze panden zijn ontworpen door de in dit dorp geboren architect Klaas Prummel.

- De Protestantse kerk (Zuiderdiep 150) dateert uit 1939 en is eveneens ontworpen door de hiervoor vermelde architect Klaas Prummel. Interessante interbellumkerk met toren. Gebouwd als Hervormde kerk, ter vervanging van een eerder gebouw. Sinds 2002, na buitengebruikstelling van de Gereformeerde Kerk per plaatse, in gebruik als centrale kerk van de Protestantse Gemeente (PKN) in 2e Exloërmond.

- Kerk van de Baptistengemeente 2e Exloërmond (Zuiderdiep 85).

- In het museumgedeelte van Restauratie-atelier De Poffer (poppen- en berendokter) vind je onder andere klederdrachtpoppen, schildpadpoppen, wildebraspoppen, diverse porseleinen poppen maar ook beren en dieren van de firma Steiff, serviesjes en ander oud speelgoed vanaf de jaren 1920.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In 2006 bedachten Tweede Monders dat ze iets wilden doen voor mensen met een beperking, die al zoveel moeten missen in hun leven. Alleen wisten ze nog niet wát, tot ze in contact kwamen met Jaap Bos, vrachtwagenchauffeur uit Valthermond, en toen stond al snel vast dat het een Truckrun zou worden. Mede door Jaap zijn ervaring hiermee kon in 2007 al de eerste Truckrun worden verreden. In de loop der jaren is de Truckrun 2e Mond (op een zaterdag in juni) alleen maar groter en mooier geworden en uitgegroeid tot naar men zegt de grootste Truckrun van het Noorden met tevens een gezellige Jaarmarkt en Vlooienmarkt, waar ook live artiesten optreden. In 2013 is het een stichting worden, die wordt gesteund door vele vrijwilligers, sponsors en ondernemers.

- Tijdens het Stratenmakersfestival (weekend in september, in 2017 voor de 22e keer) staat 2e Exloërmond helemaal in het teken van theater, straten maken en muziek. Op vrijdagavond is er theater. Op zaterdag strijden 8 gedreven teams om het Noordelijk Stratenmakers Kampioenschap. Rondom het wedstrijdparcours staan vele marktkraampjes met een leuk en gevarieerd aanbod, waarbij de muziek van Radio Continu zorgt voor een gezellige sfeer. Aan het eind van de dag is er ook nog een wedstrijd ‘spijkerbroek hangen’. Tientallen vrijwilligers zetten zich jaarlijks in voor de organisatie van het festival en om op de dag zelf alles in goede banen te leiden.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- ODEON Cultuurhuis (Zuiderdiep 123) is gevestigd in de voormalige Gereformeerde kerk van 2e Exloërmond. Het pand is voor vele maatschappelijke en culturele doeleinden geschikt. Bijvoorbeeld een perfecte (t)rouwlocatie, een ruimte voor allerlei concerten, workshops, theatervoorstellingen, tentoonstellingen, conferenties, besloten feestjes en repetitieruimte voor verenigingen. Zelfs een kerkdienst kan er weer in worden gehouden, want ook een orgel is er in terug geplaatst. De voormalige kerkzaal en het achterliggende gebouw zijn rolstoel-vriendelijk gemaakt. Ook is er een invalidentoilet aanwezig.

- Iedere 1e zaterdag van de maand (behalve de zomermaanden) organiseert de wandelcommissie van Stichting Mond2Mond in het kader van gezond bewegen een wandeltocht van ca. 5 km.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kunnen leden van IJsvereniging Exloërmonden terecht op de ijsbaan aan het Zuiderdiep. Het is een prachtige, door bomen omringde natuurijsbaan. Deze 400 meter baan is ontstaan door zandontgraving t.b.v de aanleg van de Drentse Mondenweg.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Actualiteiten uit 2e Exloërmond op Facebook. - Actualiteiten van Dorpsbelang en dorpshuis Ons Dorpshuus op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelang 2e Exloërmond.

- Dorpshuis: - In januari 2017 heeft burgemeester Jan Seton het nieuwe dorpshuis Ons Dörpshuus geopend. Het dorpshuis is gevestigd in het vroegere clubhuis van voetbalvereniging TEVV, tegenwoordig De Treffer '16 geheten. Die functie heeft het nog altijd, maar het pand heeft nu een bredere functie gekregen voor het dorp. Behalve een voetbalkantine biedt het pand nu o.a. ook onderdak aan een jeugdsoos, een biljartclub, fysiotherapie, verschillende verenigingen, en door de week heen zijn er allerlei activiteiten. Het heeft jaren voorbereiding gekost, om te inventariseren hoe de problematiek van het oude dorpshuis De Kiel'n, dat zou worden afgestoten, gecombineerd kon worden met de verbouwing van het clubgebouw van de voetbalvereniging tot het nieuwe clubhuis-plus-dorpshuis. Zie verder het rapport Plan voor een nieuw dorpshuis in 2e Exloërmond door Dorpsbelang.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Westhoek. - Basisschool De Wegwijzer.- Gastouders van Alles Kidz.

- Muziek: - Christelijke Muziekvereniging De Harmonie.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. De Treffer '16 is opgericht per 1-7-2016 en is de opvolger van voetbalvereniging TEVV. - Tennisvereniging Tonegido.- Ook de volleybalvereniging in het dorp heet Tonegido.

- Brandweer: - Brandweer 2e Exloërmond.

- Zorg: - Zorghoeve Leer-werk-Zorgbedrijf TREX.

- Mondkersheem is een appartementencomplex dat bestaat uit 19 appartementen en een gezamenlijke activiteitenruimte. Het pand is eigendom van woningcorporatie Woonservice. Senioren wonen hier zelfstandig en kunnen indien gewenst zelf zorg inkopen bij een zorgverlener. Dit kan variëren van 'enige zorg' (verzorgingshuiszorg) tot 'intensieve zorg' (verpleeghuiszorg). Er is ook een Steunstee bij gevestigd. Een Steunstee is een plek in een dorp waar wonen, welzijn en zorg bij elkaar komen, voor iedereen uit het dorp. Mensen kunnen er een praatje maken en hulp krijgen. De  Steunstee organiseert er o.a. koffie-ochtenden.

- Thomashuis 2e Exloërmond biedt 9 mensen met een verstandelijke beperking een geborgen, huiselijke en stimulerende leefomgeving.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van 2e Exloërmond.

Reactie toevoegen