Nieuwenhoorn

Plaats
Dorp
Hellevoetsluis
Voorne-Putten
Zuid-Holland

ZH gemeente Nieuwenhoorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Nieuwenhoorn in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Nieuwenhoorn in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Nieuwenhoorn

Terug naar boven

Status

- Nieuwenhoorn is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Hellevoetsluis. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1959.

- Wapen van de voormalige gemeente Nieuwenhoorn.

- Het dorp Nieuwenhoorn heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Hellevoetsluis.

Rien Kap, fractievoorzitter van de lokale politieke partij Inwonersbelang Hellevoetsluis (IBH), heeft zich er sterk voor gemaakt om, als de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne in 2023 fuseren tot de gemeente Voorne aan Zee, de in 1978 dus 'postaal vergeten dorpen' Nieuwenhoorn en Nieuw-Helvoet weer in ere te herstellen door ze alsnog een eigen postcode en plaatsnaam in de postadressen te geven, en ook officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) als erkennning van het dorp-zijn. Het blijkt echter zeer prijzig om de postcodes van de huisadressen te wijzigen. Daarom gaat dit 'feest' helaas niet door.

"Kap baalt daarvan, omdat hij goed weet dat Nieuwenhoorn en Nieuw-Helvoet ooit, tot de fusie waaruit Hellevoetsluis ontstond, zelfstandige gemeenten waren. Nu zijn het 'wijken' die bij de huidige gemeente Hellevoetsluis horen. Veel oudere inwoners voelen echter zich nog altijd op-en-top Nieuwenhoornaar en Nieuw-Helvoeter, en beslist geen Hellevoeter. Beide wijken krijgen nu een wit bord met daarop Nieuwenhoorn en Nieuw-Helvoet, maar alleen onder Hellevoetsluis komt op het blauwe plaatsnaambord ook de toevoeging 'gem. Voorne'." Aldus een citaat uit het hiervoor gelinkte artikel.

- Het dorp Nieuwenhoorn heeft witte plaatsnaamborden. Kennelijk vindt de gemeente Hellevoetsluis het een wijk van die stad. Geografisch gezien is het echter - wat ons betreft - een dorp, omdat het - in tegenstelling tot buurdorp Nieuw-Helvoet - nog altijd los van de kern Hellevoetsluis ligt. Volgens ons zou het dorp dan ook eigenlijk blauwe plaatsnaamborden moeten hebben, als erkenning van het dorp-zijn.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1390 van den nuwen hoern, 1396 in novo Hoern, 1573 Nieuwenhorn, 1630 Nieuwenhoorn.

Naamsverklaring
Genoemd naar de ligging in de 1367-1368 uit de gorzen Z van Voorne en Putten bedijkte polder, zo genoemd ter onderscheiding van de aangrenzende, al in 1356 gereedgekomen polder Oudenhoorn. Het Middelnederlandse horn betekent 'hoek, knik, kromming', waarvoor zie verder bij Hoorn.(1)

Terug naar boven

Ligging

Nieuwenhoorn ligt N van Hellevoetsluis en grenst in het N aan de N57.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Nieuwenhoorn 140 huizen met 1.073 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 133/1.019 (= huizen/inwoners) en polder Nieuwegote 7/54. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het geldende Bestemmingsplan Nieuwenhoorn is in 2012 vastgesteld.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nieuwenhoorn heeft 4 rijksmonumenten.

- Nieuwenhoorn heeft 18 gemeentelijke monumenten.

- Molen Zeezicht in Nieuwenhoorn (Rijksstraatweg 254a) is de opvolger van een in 1717 omgewaaide standerdmolen. In 1793 koopt Jan van Vliet de molen en doet hem in 1825 over aan Gerhardus Jacob Haverkamp. Vervolgens malen hier van 1825 tot 1966 3 generaties Haverkamp. In 1966 koopt firma Kieviet & Kleykamp de molen en in 1968 vestigt zich in de inmiddels geheel gewitte molen een kunst- en antiekhandel. Al snel gaat de toestand van de molen achteruit. Zo is de staart vastgestort in een blok beton, zodat kruien niet meer kon, en draaien kwam er ook niet meer van. Na enkele wisselingen is de molen in 1989 verkocht aan A. van Lenningh. Tijdens zijn eigenaarschap heeft een grote restauratie plaatsgevonden.

In 1994 is de molen voorlopig onttakeld; in 1995 is een nieuwe kap en in 1997 een nieuw gevlucht aangebracht. In 2013 is er een betonnen band om de fundering gestort omdat deze verstevigd moest worden. In 2014 is er een hek om de molen geplaatst. Sinds 2009 is de molen eigendom van de gemeente Hellevoetsluis en wordt hij, wanneer de wind goed staat, ongeveer 1 keer per maand in werking gezet. De molenaars zijn Frank Moerland en Vincent de Ruijter. De molen is te bezoeken wanneer hij draait en op afspraak. In 2020 zijn de wieken van de molen gerestaureerd. De houten heklatten zijn allemaal vervangen. De wieken zelf zijn opgeknapt. Toen de wieken eraf waren, kon ook gelijk het meer dan 300 jaar oude houten bovenwiel worden gerenoveerd. - Site van Molen Zeezicht. - Nieuws van Molen Zeezicht op Facebook.

- Het Verzetsmonument bij Rijksstraatweg 245 herdenkt 2 verzetsstrijders uit het dorp die in 1945 door de Duitsers zijn gefusilleerd.

- Nabij Nieuwenhoorn ligt aan de Noorddijk het prachtige Fort Noorddijk, in een 5 ha groot terrein. Dit pareltje in het landschap heeft zowel voor de natuur als cultuurhistorisch een grote waarde. Eigenaar Het Zuid-Hollands Landschap heeft met steun van de Provincie ZuidHolland, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nationale Postcode Loterij, de gemeente Hellevoetsluis en enkele kleinere en soms anonieme fondsen in 2015 en 2016 restauratiewerkzaamheden aan Fort Noorddijk verricht. Belangrijke ingrepen waren het aanbrengen van een waterdichte coating op het dak van het fort en het vervangen van alle kozijnen.

Het fort herbergt in de wintermaanden overwinterende vleermuizen. Er wordt nog nagedacht over een herbestemming van het fort en een verdere inrichting van het fortterrein. Het fort is nu alleen nog tijdens Open Monumentendag (2e weekend van september) en 'Voorne in Stelling' te bezoeken. Het Zuid-Hollands Landschap streeft ernaar het fort in de toekomst vaker open te kunnen stellen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

- Halloween (eind oktober) is een avondje griezelen in het Nieuwenhoornse Bos. Er is een milde en een enge variant, aldus de organisatie.

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten e.a. documenten van Nieuwenhoorn.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nieuwenhoorn (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Nieuwenhoorn op Facebook.

- Onderwijs: - "Openbare Dalton Basisschool Het Palet is de enige school in Hellevoetsluis die onderwijs geeft volgens de principes van het Daltononderwijs. De drie locaties van OBS Het Palet in Hellevoetsluis bieden door hun kleinschaligheid persoonlijke aandacht in een vertrouwde en veilige omgeving. Samen vormen deze drie locaties een leeromgeving waarin de individuele ontwikkeling van het kind centraal staat. Wij bieden leerstof op maat aan, gebaseerd op de principes van het Daltononderwijs; zelfstandigheid, zelfverantwoordelijkheid, samenwerken, effectiviteit en doelmatigheid, reflectie en borging."

- Muziek: - Muziekvereniging Voorne & Putten is opgericht in 1926 en heeft leden uit Nieuwenhoorn en Hellevoetsluis. De vereniging omvat een fanfare, drumband, twirlpelotons, een boerenkapel en een afdeling Color Guard. De fanfare speelt zowel populaire, moderne als klassieke muziek. Elk jaar hebben ze een groot showoptreden, waarbij ze samenwerken met de majorettes en de drumband. Ook werken ze veel samen met kunstenaars in de regio, zo begeleiden ze toneelstukken, opera’s en andere kunstuitingen. Ook de Dokproms zijn door de vereniging opgezet. Het A-orkest speelt in de 3e divisie van de KNMO en doet regelmatig mee aan concoursen en festivals, waarbij zij zeer goede resultaten behalen.

Color Guard is een hobby met daarin van alles van spel, dans, competitie, conditie, discipline, choreografie en een flinke dosis sportiviteit. Mensen die dit doen houden van spanning, inspanning en ontspanning. Het dansen, bewegen en het maken van de choreografie (het ontwerpen van figuren) horen bij de ontspanning, de repetities hiervoor bij de inspanning en de onderlinge wedstrijden bij de spanning.

Een andere bijzondere afdeling van de vereniging is Vicky & Pol, onder welke noemder Miranda Bouwmans - die het conservatorium in Rotterdam heeft gedaan - kinderen spelenderwijs laat kennismaken met muziek, middels de activiteiten/cursussen Muziek op Schoot (vanaf 0 jaar!), Spelen met Muziek (4-6 jaar) en Leren met Muziek (6-8 jaar). Verder doen ze met de kinderen ook nog andere leuke dingen door het jaar heen zoals zwemmen en een Jeugdweekend.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Nieuwenhoorn.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nieuwenhoorn, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen