Nissewaard

Gemeente
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

Nissewaard

Terug naar boven

Status

- Nissewaard is een gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten.

- De gemeente Nissewaard is per 1-1-2015 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Spijkenisse en Bernisse. Het fusiebesluit is in maart 2013 genomen.

- De gemeente Nissewaard omvat de stad Spijkenisse, de dorpen Abbenbroek, Geervliet, Heenvliet, Hekelingen, Simonshaven en Zuidland en de buurtschappen 2e Vlotbrug, Berenplaat, Biert, De Hoek en Moleneind. Bij elkaar zijn dit 1 stad, 6 dorpen en 5 buurtschappen.

- Bij de herindeling van 2015 is ook het dorp Oudenhoorn meegekomen vanuit de gemeente Bernisse. Het was echter al langere tijd bekend dat de inwoners van dit dorp liever bij de gemeente Hellevoetsluis horen, gezien de ligging en de banden die zij daarmee hebben. Om de herindeling niet te vertragen, is echter besloten dat dit naderhand middels een grenscorrectie zal gebeuren. Dit is in 2018 geëffectueerd.

- De hoofdplaats van de gemeente Nissewaard is Spijkenisse.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
In juli 2013 hebben de beide gemeenteraden uit 1.346 suggesties van inwoners, wat 634 unieke namen opleverde, en vervolgens een shortlist van 5 namen van een naamgevinscommissie (Nissewaard, Spijkenisse, Berkenisse, Puttenisse, Bernisse) de huidige gemeentenaam gekozen.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Nissewaard ligt ZW van Rotterdam, op het schiereiland Voorne-Putten. De gemeente omvat het hele grondgebied van Putten en een oostelijk deel van Voorne. De grens tussen beide delen wordt gevormd door het riviertje de Bernisse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Nissewaard omvat ca. 35.000 huizen met ca. 86.000 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op een zondag in februari is er in diverse kernen van de gemeente Nissewaard 'Gluren bij de Buren', hét woonkamerfestival, waarbij woonkamers in verschillende steden en dorpen worden omgetoverd tot een tijdelijk podium met een wel zeer intiem karakter. Iedereen kan genieten van diverse optredens van lokale talenten, van singer-songwriters met een gouden keel tot theatermakers die je verrassen en koren die je omverblazen! Elke artiest speelt drie keer een optreden van 30 minuten. Door de speciale looproutes kun je hierdoor als bezoeker maximaal 7 optredens bijwonen. Gluren bij de Buren maakt de wijken gezelliger en geeft lokale acts een podium. Alle voorstellingen zijn gratis te bezoeken (een vrijwillige bijdrage is welkom, en draagt bij aan het budget om de volgende editie mogelijk te maken). Beleef het karakter van jouw stad of dorp, de gastvrijheid van de bewoners en ontmoet talentvolle lokale muzikanten als bezoeker van 'Gluren bij de Buren'. Wil je Gluren bij de Buren ook in jóuw stad organiseren? Wil je jouw huiskamer beschikbaar stellen voor een optreden? Of wil je zelf spelen in een van de huiskamers? Neem dan contact op met de organisatie.

Terug naar boven

Beeld

- Roel van Deursen heeft een mooie videocompilatie gemaakt van de kernen van de gemeente Nissewaard.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nissewaard (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Nissewaard. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Nieuws uit (de kernen van) de gemeente Nissewaard op Facebook.

- Veiligheid: - Politie Nissewaard.

Reactie toevoegen