Abbenbroek

Plaats
Dorp
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

abbenbroek dorpsgezicht [640x480].jpg

Abbenbroek Dorpsgezicht

Abbenbroek Dorpsgezicht

ZH gemeente Abbenbroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Abbenbroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Abbenbroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Abbenbroek

Terug naar boven

Status

- Abbenbroek is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Voorne-Putten, gemeente Nissewaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1979. In 1980 over naar gemeente Bernisse, in 2015 over naar gemeente Nissewaard.

- Wapen van de voormalige gemeente Abbenbroek.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1206 Appenbruech, 1312 van Abbenbroucke, 1333 Abbenbroec, 1334 Abbenbroeke, 1395-1396 Abbenbroec, 1421 tot Abbenbroeck, 1573 Abbenbrouk, 1773 Abbenbroek.

Naamsverklaring
Betekent broek 'moerassig, drassig land' van de persoon Abbe.(1)

Terug naar boven

Ligging

Abbenbroek ligt W van Spijkenisse, Z van Heenvliet.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Abbenbroek, die alleen het dorp omvat, 100 huizen met 644 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.300 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Abbenbroek heeft 9 rijksmonumenten.

- Abbenbroek heeft 18 gemeentelijke monumenten.

- De kerk op Kerkplein 9 dateert deels uit 1300. De voorheen Hervormde kerk valt tegenwoordig onder de Hersteld Hervormde Gemeente Abbenbroek.

- Korenmolen De Hoop dateert uit 1843. De ronde stenen molen is flesvormig gebouwd: de romp heeft een uitgesproken insnoering. De molen is tot 1947 als zodanig in gebruik geweest, sindsdien is er elektrisch gemalen. In 1974 heeft de toenmalige gemeente Abbenbroek de molen gekocht. In 1979 is de molen gerestaureerd en maalvaardig gemaakt. Tegenwoordig is de gemeente Nissewaard eigenaar van de molen. De Hoop is, evenals de bijbehorende graanschuur en molenaarswoning, een rijksmonument en valt tegenwoordig onder het beheer van Stichting Molenbehoud Nissewaard. De molen is op afspraak en wanneer de molen draait te bezichtigen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Midzomerfeest (weekend eind juni), met op zaterdag Abbeblues.

- Op een zaterdag in juli is er de Wielerronde van Abbenbroek, met tevens een Dikke Banden Race en een Koppeltijdrit voor 200 koppels.

Terug naar boven

Beeld

- Foto- en videoreportage van Abbenbroek, door Roel van Deursen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Abbenbroek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Abbenbroek is er door de gemeenschap en voor de gemeenschap. Het Dorpshuis is het hart van de samenleving, de spil in de leefbaarheid van de kleine kernen, de plaats waar het gebeurt, waar de initiatieven van de gemeenschap tot uiting komen. Denk hierbij aan sport, spel, muziek, ontspanning, vergadering, toneel, workshops etc. Al deze initiatieven zijn van verenigingen en vrijwilligers, Stichting Dorpshuis Abbenbroek (SDA) is verantwoordelijk voor de totale exploitatie van het Dorpshuis, waarbij er geen financiële steun is van de gemeente. De gemeenschap is zelf verantwoordelijk voor het voortbestaan van het dorpshuis.

SDA is jaren geleden ontstaan naar aanleiding van geruchten omtrent sluiting van het dorpshuis. Na een jarenlange strijd en verzoeken om zelf de volledig exploitatie uit te mogen voeren, is het nieuwe dorpshuis in september 2013 opnieuw geopend. Het dorpshuis bied ruimte voor initiatieven en is hierbij een sterke partner die ondersteuning biedt in de uitvoering en daarnaast op financieel gebied ondersteuning kan bieden. Alle initiatieven die financieel haalbaar zijn, een beperkt risico met zich meedragen en voldoen aan de doestelling van het SDA dienen een kans te krijgen. Een privépersoon met een initiatief voor de gehele gemeenschap wordt ook geholpen voor zover dit binnen de mogelijkheden valt.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Vliegerdt heeft 3 groepen, met gecombineerde leerjaren (1-2-3, 4-5-6 en 7-8). In alle klassen wordt Engels gegeven. Verder zijn er in elke klas touch screens, laptops en iPads; is er een methoder voor sociaal-emotionele ontwikkeling; zijn er Plusgroepen voor leerlingen van groep 5 t/m 8; is er een zorgcoördinator voor alle leerlingen en hun ouders; is er een leerkracht voor HVO en GVO in groep 3 t/m 8; is er voor- en naschoolse opvang door Kinderopvang De Bonte Vlinder; en is er een eigen tussenschoolse opvang die door eigen ouders georganiseerd wordt.

- Jeugd: - De Speelparasol is jeugdtheater door professionele gezelschappen, in het Dorpshuis Abbenbroek of op locatie.

- Muziek: - Muziekvereniging De Kleine Trompetter / Wilhelmina omvat een fanfare en een drumband. Op de basisschool van Zuidland kunnen de kinderen muziekles krijgen, op kleurrijke, kunststof, lichtgewicht 'kindvriendelijke' muziekinstrumenten.

- Downtown Abbey is in 2015 begonnen als een klein clubje nieuwsgierige zangers en zangeressen, en is inmiddels uitgegroeid tot een enthousiast koor van ruim 40 leden. De leiding van de zanggroep ligt in handen van dirigente Elly Bezemer, die nieuwe arrangementen maakt van bestaande songs en deze met veel geduld met het koor instudeert. Zij begeleidt hen op piano, maar tijdens optredens maken ze ook regelmatig gebruik van andere muzikanten. Ze zingen lichte, gevarieerde muziek en zorgen graag voor een vrolijke aanvulling op jouw braderie, opening, dorpsfeest, jaarconcert of kerstfair. Downtown Abbey repeteert elke donderdagavond van 20.00-22.00 uur in het Dorpshuis van Abbenbroek (met uitzondering van de kerst- en zomervakantie). Wil je een keer komen luisteren of een proefavondje meezingen? Wees welkom, de koffie staat klaar!

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Abbenbroek. - Tennisvereniging. - Gymnastiekvereniging AGV. - Op de banen van Schietvereniging Diana kan uitsluitend met klein kaliber (.22) munitie worden geschoten. De mogelijkheden zijn: Klein kaliber geweer 12/50 meter, Klein kaliber karabijn 12 meter, Luchtgeweer 10 meter, Klein kaliber pistool 10/25 meter, Vrij pistool 50 meter, Luchtpistool 10 meter, Klapschijfschieten, Bowlingpinschieten, en DVS (Dynamisch schieten).

- Zorg: - Hanny en Jos Voermans zijn in 2006 gestart met Woonboerderij Westenrijck in Abbenbroek, om een 6-tal jongeren met een verstandelijke beperking een mooie toekomst te geven. Zij streven voor hun bewoners naar een kwaliteit van leven die zij zelf voor ogen hebben en geven hen de ruimte om zichzelf te zijn, te leren en zelf fouten te ervaren. Dit alles om de cliënten zo zelfstandig en weerbaar mogelijk te maken. Zij luisteren naar en herkennen de zorgvraag van de cliënten en indien deze verandert, veranderen zij met de zorgvraag mee. Zij proberen de vraag samen met hen uit te werken zonder het voor hen in te vullen. Kennelijk sprak het concept aan, want in de jaren erna hebben ze nog 7 woonlocaties plus 8 dagbestedingslocaties in de regio gerealiseerd.

Reactie toevoegen