Hellevoetsluis

Plaats
Stad en gemeente
Hellevoetsluis
Voorne-Putten
Zuid-Holland

hellevoetsluis groeten uit 1908 [640x480].jpg

Hellevoetsluis Groeten uit 1908

Hellevoetsluis Groeten uit 1908

hellevoetsluis_vuurtoren_640x480.jpg

Hellevoetsluis, de vuurtoren uit 1822

Hellevoetsluis, de vuurtoren uit 1822

ZH gemeente Hellevoetsluis in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Hellevoetsluis in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Hellevoetsluis in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Hellevoetsluis

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hellevoetsluis.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hellevoetsluis (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Hellevoetsluis is een stad en gemeente in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland Voorne-Putten.

- De gemeente Hellevoetsluis is in 1960 vergroot met de gemeenten Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn.

- De gemeente Hellevoetsluis omvat, naast de gelijknamige stad, de dorpen Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn en de buurtschappen IJzerenbrug en Vlotbrug.

- Wapen van de gemeente Hellevoetsluis.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Hellevoetsluis.

- Onder de stad Hellevoetsluis vallen ook de buurtschappen IJzerenbrug en Vlotbrug. Voor de postadressen vallen ook de dorpen Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn onder de stad Hellevoetsluis.

Terug naar boven

Ligging

Hellevoetsluis ligt ZW van Spijkenisse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 hebben de gemeente en de stad Hellevoetsluis 187 huizen met 2.523 inwoners. Tegenwoordig omvat de stad ca. 12.400 huizen met ca. 31.100 inwoners (dit is exclusief de aantallen voor de dorpen Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn).

Terug naar boven

Geschiedenis

Hellevoetsluis was in de 17e eeuw een thuishaven voor de Hollandse oorlogsvloot, dankzij de strategische ligging aan het Haringvliet. Door de versterking van de haven ontstond de combinatie van vestingstad en oorlogshaven. Het complex van wallen en bouwwerken is tussen 1695 en 1710 aangelegd ter bescherming van de toenmalige marinehaven. Later zijn de werken verder uitgebouwd.

In 2012 is de restauratie van de vestingwerken van Hellevoetsluis gereed gekomen. Bij de restauratie zijn onder meer de kazematten, de projectielenmagazijnen en de kazerne Haerlem onder handen genomen. Tijdens de restauratie zijn bijzondere ontdekkingen gedaan. Zo zijn er geschutsbeddingen en mortierputten uit beide wereldoorlogen gevonden. Ook is in de kazerne een ingenieus waterleidingssyteem ontdekt. De gerestaureerde vesting is nu ook wandelgebied, dat vrij toegankelijk is voor het publiek.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Hellevoetsluis, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historie Hellevoetsluis, p/a Postbus 13, 3220 AA.

- Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis, met o.a. een aparte pagina over de geschiedenis van de vesting Hellevoetsluis.

- Stadsmuseum Hellevoesluis. In de Oudheidkamer zijn voorwerpen samengebracht uit het dagelijks leven van de afgelopen twee eeuwen. Zo zijn er allerlei zaken te zien die betrekking hebben op het verleden van deze stad en is het museum thematisch ingericht rond onderwerpen als landbouw, speelgoed, smederij, onderwijs, beroepen en scheepvaart. Met documentatie van de zeehelden van weleer.

- Droogdok Jan Blanken is het enige dubbele, stenen droogdok in Europa. Een uniek monument en nog volop in bedrijf.

- Lichtschip 12 Noord Hinder.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hellevoetsluis heeft 49 rijksmonumenten.

- Hellevoetsluis heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Hoop.

- Gevelstenen in Hellevoetsluis.

- De vuurtoren van Hellevoetsluis is een ronde witte bakstenen vuurtoren met twee verdiepingen en een hoogte van 18,1 meter. De toren is gebouwd in 1822, is eigendom van Rijkswaterstaat en is in 2005 gerestaureerd. De toren is op enkele zondagen in de zomer en op Open Monumentendag geopend voor publiek.

- Het Nationaal Brandweermuseum geeft je een beeld van de ontwikkelingen van de brandweer in de afgelopen eeuwen, aan de hand van o.a. een grote collectie oude brandweervoertuigen, van handspuiten tot hogedruknevelspuiten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op de Fokveedag Hellevoetsluis (op een zaterdag in augustus) was lange tijd het keuren van koeien de hoofdzaak. Oorspronkelijk was er sprake van doorgaans ca. 200 koeien, tegenwoordig zijn dit er ca. 80. Rond de keuringen worden vele activiteiten georganiseerd. In een grote tent staan vele kramen en ook buiten is een uitgebreide streekmarkt. De plattelandsjongeren zijn ook vertegenwoordigd. Ook zijn er voor de kinderen leuke wedstrijdjes. Door strengere eisen in de ziektebestrijding zijn er geen geitenkeuringen meer. De mechanisatie is in de landbouwbedrijven door de jaren sterk toegenomen. Op de Fokveedag wordt deze ontwikkeling getoond. Alle generaties landbouiwmachines zijn aanwezig, van oldtimers tot de modernste 'monsters'. Ook zijn er paarden en pony demonstraties.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Hellevoetsluis.

- Straten: - Beschrijving van alle straten in de gemeente Hellevoetsluis, door Jaap en Gert Jan van der Kooij.

Reactie toevoegen