Bernisse

Voormalige gemeente
Nissewaard
Voorne-Putten
Zuid-Holland

Bernisse

Terug naar boven

Status

- Bernisse is een voormalige gemeente in de provincie Zuid-Holland, op het schiereiland en in de streek Voorne-Putten.

- Wapen van de voormalige gemeente Bernisse.

- De gemeente Bernisse is in 1980 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Abbenbroek, Oudenhoorn, Zuidland, Geervliet en Heenvliet. Naast deze 5 dorpen omvatte de gemeente nog het dorp Simonshaven en de buurtschappen 2e Vlotbrug en Biert.

- In 2015 is de gemeente opgeheven en opgegaan in de nieuwe gemeente Nissewaard.

- De gemeenten Abbenbroek, Oudenhoorn en Zuidland hebben vele decennia een gezamenlijke burgemeester gehad. In 1974 werd dat Henny van Geest (1927-2006), een politicus van de CHU, later het CDA, waarin o.a. de CHU is opgegaan. In 1980 gingen deze gemeenten op in de in dat jaar opgerichte gemeente Bernisse, waarvan Van Geest de burgemeester werd. In 1992 ging hij met pensioen. In 2006 is hij op 79-jarige leeftijd overleden. In Zuidland is een straat naar hem vernoemd.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeente is genoemd naar de rivier de Bernisse, die de scheiding vormt tussen de vroegere eilanden Voorne en Putten (die scheiding wordt niet, zoals vaak gedacht wordt, gevormd door het Kanaal door Voorne of Voornse Kanaal).

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Bernisse lag O van Hellevoetsluis, W van Spijkenisse.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Bernisse loopt van het Spui tot het Scheepvaart- en Voedingskanaal, dat parallel loopt aan het Hartelkanaal. Aan dit water liggen de plaatsen Simonshaven, Zuidland, Abbenbroek en Heenvliet. Het dient als verbinding waardoor zoetwater vanuit het Spui ingelaten wordt in het Rijnmondgebied. Hiermee wordt de verzilting tegengegaan die veroorzaakt wordt door het via de Nieuwe Waterweg binnenstromende zeewater. In de vroege middeleeuwen vormde de rivier de verbinding tussen de (Brielse) Maas en het Haringvliet en was het een belangrijke waterweg. Bij Geervliet werd tol geheven. Na de Sint-Elisabethsvloed van 1421 verzandde de rivier en verloor zij aan betekenis voor de scheepvaart. Uiteindelijk was er niet veel meer van over dan een sloot van een paar meter breed.

In de jaren zeventig werd de Bernisse weer aanmerkelijk verbreed, om te dienen als recreatiegebied. De eerste plannen hiervoor zijn gepresenteerd in 1967, de aanleg is gestart in 1976 en is afgerond in september 1979. Het gebied is tegenwoordig ruim 300 hectare groot en is gevormd door diverse plassen waarin en waarop men kan vissen, surfen, zwemmen en varen. Motorbootvaart is niet toegestaan. Ter hoogte van Abbenbroek en rondom de Stompaardse Plas zijn er speciale strandjes. Verder zijn er diverse trailerhellingen en aanlegsteigers gemaakt. Voor vogelliefhebbers is dit een prachtig gebied. Bij Zuidland is aan de Stompaardse Plas een bungalowpark aangelegd.(1)

Terug naar boven

Links

- Straten: - Beschrijving van alle straten in de voormalige gemeente Bernisse, door Jaap en Gert Jan van der Kooij.

Reactie toevoegen