Zederik

Gemeente
Zederik
Alblasserwaard Vijfheerenlanden
Zuid-Holland

Tienhoven_0.JPG

Dorpsgezicht Tienhoven.

Dorpsgezicht Tienhoven.

Hei- en Boeicop..jpg

Dorpsgezicht Hei- en Boeicop.

Dorpsgezicht Hei- en Boeicop.

Meerkerk_0.jpg

Meerkerk aan het Merwedekanaal.

Meerkerk aan het Merwedekanaal.

Lexmond_0.jpg

Dorpsgezicht Lexmond.

Dorpsgezicht Lexmond.

Leerbroek_0.JPG

Een heel oud boerderijtje in Leerbroek.

Een heel oud boerderijtje in Leerbroek.

Nieuwland._0.JPG

 Nieuwland midden in de Vijfheerenlanden.

Nieuwland midden in de Vijfheerenlanden.

Ameide..JPG

Prinsengracht in Ameide.

Prinsengracht in Ameide.

Zederik

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zederik.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zederik (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Zederik is een gemeente in de provincie Zuid-Holland, in deels de streek Alblasserwaard, deels in de streek Vijfheerenlanden.

- De gemeente Zederik is in 1986 ontstaan uit samenvoeging van de Alblasserwaardse gemeenten Ameide, Meerkerk, Tienhoven en de Vijfheerenlandse gemeenten Hei- en Boeicop, Leerbroek, Lexmond en Nieuwland. Bij deze gemeentelijke herindeling is verder door grenscorrectie nog een deel overgekomen van de gemeente Kedichem (zijnde het deel van de buurtschap Achterdijk voorzover gelegen oostelijk van de spoorwegovergang ter plekke) en een deel van de gemeente Leerdam (zijnde een aantal panden aan de oostkant van het dorp Leerbroek).

- De gemeente Zederik omvat naast de hierboven reeds genoemde dorpen verder nog de buurtschappen Achterdijk (grotendeels), Achthoven, Bazeldijk (deels), Broek, Geer, Hogewaard, Kortenhoeven, Lakerveld, Middelkoop, Sluis en Weverwijk. In totaal zijn er in de gemeente Zederik 7 dorpen en 11 (delen van) buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Zederik.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Zederik.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeente is genoemd naar het kanaal de Oude Zederik of Zouweboezem, in 1370-1373 gegraven als opvang voor het overtollige water uit de polders in de Vijfheerenlanden. Tegenwoordig is dit een waardevol natuurgebied, dat je beschreven vindt bij de buurtschap Sluis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op de Beursvloer Zederik (maart) wordt niet gehandeld in geld, maar in maatschappelijke behoeftes. Wat de één over heeft of graag wil aanbieden, is voor de ander heel gewenst. Enkele voorbeelden: uw oude computers in ruil voor een hele zaterdag vrachtwagens wassen door een maatschappelijke instelling; uw medewerkers schilderen een clubhuis in ruil voor de verzorging van een kerstdiner door een vereniging; uw medewerkers zetten hun expertise in voor een sportclub met als tegenprestatie de organisatie van een bedrijfssporttoernooi. Een paar voorbeelden, die oneindig uit te breiden zijn. Beursvloer Zederik biedt een invulling aan ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO), die verrassende contacten en samenwerkingsverbanden oplevert tussen bedrijven en organisaties. Het maatschappelijke veld en het bedrijfsleven werken samen aan een Zederikse samenleving waar mensen elkaar weten te vinden. Dit heeft ook op de langere termijn het effect dat er meer tot stand wordt gebracht, zakelijk en maatschappelijk. Winst voor iedereen, dus. In 2016 zijn ca. 50 matches gesloten.

- Highland Games Zederik (september).

Terug naar boven

Beeld

- Hobbyfotografe Spiek plaatst ca. dagelijks een mooie foto van de plaatsen in de gemeente Zederik op Facebook.

- Nog een fotopagina m.b.t. de kernen van de gemeente Zederik op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Zederik. - Gemeente op Facebook.

Reactie toevoegen