Leerbroek

Plaats
Dorp
Zederik
Vijfheerenlanden
Zuid-Holland

leerbroek dorpsgezicht 1924 [640x480].jpg

Leerbroek dorpsgezicht 1924

Leerbroek dorpsgezicht 1924

Leerbroek..JPG

De kerk van Leerbroek op een donk.

De kerk van Leerbroek op een donk.

Leerbroek (3).JPG

Het verhaal bij de kerk van Leerbroek.

Het verhaal bij de kerk van Leerbroek.

Leerbroek.JPG

De Geer bij Leerbroek.

Buurtschap Geer niet ver van Leerbroek, maar het buurtschap behoort bij het dorp Nieuwland en heeft een eigen homepage op Plaatsengids.nl

Leerbroek (2).JPG

Zeer oud huis, vroeger een smederij in Leerbroek.

Zeer oud huis, vroeger een smederij in Leerbroek.

leerbroek_leerbroekseweg.jpg

De Leerbroekseweg, vanuit Leerbroek richting Nieuwland en Meerkerk, is een zeer mooie weg om te wandelen of te fietsen. Heel landelijk en met veel imposante oude boerderijen. (© Jan Dijkstra, Houten)

De Leerbroekseweg, vanuit Leerbroek richting Nieuwland en Meerkerk, is een zeer mooie weg om te wandelen of te fietsen. Heel landelijk en met veel imposante oude boerderijen. (© Jan Dijkstra, Houten)

ZH gemeente Leerbroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Leerbroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Leerbroek in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Leerbroek

Terug naar boven

Status

- Leerbroek is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Vijfheerenlanden, gemeente Zederik. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985.

- Wapen van de voormalige gemeente Leerbroek.

- Onder het dorp Leerbroek valt ook de buurtschap Middelkoop en een deel van de buurtschap Weverwijk. Een klein stukje van het Recht van ter Leede in de dorpskern viel vanouds onder Leerdam. Hoe dat zit kun je lezen onder de link.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1396 Lederbroec, 1494 Leerbrouck.

Naamsverklaring
Samenstelling van broek 'broekland, drassig groenland' (zie daarvoor verder bij Broek bij Mariahout) en Leder, de geadjectiveerde vorm van Lede 'geleide (d.w.z. gegraven) waterloop'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Leerbroek ligt NW van Leerdam. De compacte dorpskern ligt in het ZO van het dorpsgebied, dat een stuk groter is, en in het N grenst aan het dorpsgebied van het dorp Hei- en Boeicop (het riviertje de Huibert vormt hier de grens), in het NO aan de Schoonrewoerdse buurtschap Overheicop, in het O aan de Leerdamse buurtschappen Hoogeind en Recht van Ter Leede, in het Z aan de Nieuwlandse buurtschap Geer, in het ZW aan het dorp Nieuwland, en in het NW aan het Merwedekanaal.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Leerbroek 81 huizen met 600 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 29/214 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Middelkoop 39/298 en Weverwijk (deels) 13/88. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2013 is aan de Kerkweg een nieuwe 'woonboerderij' gerealiseerd, genaamd Hof van Leerbroek, met 30 seniorenappartementen. Er is een huisartsenpraktijk, medicijnuitgifte, een fysiotherapeut en een zorgsteunpunt. Vanuit het zorgpunt wordt zorg op afspraak geboden, zowel aan bewoners van de locatie als aan dorpsgenoten in de omgeving. Het dienstencentrum is een mooie plek voor ontmoeting en activiteiten. Naast het feit dat zo voorzieningen behouden blijven voor het dorp, biedt het de bewoners van de locatie levendigheid en contact.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Leerbroek heeft 5 rijksmonumenten, zijnde de 17e-eeuwse boerderij op Dorpsweg 2, de dorpskerk met toren, het 19e-eeuwse woonhuis op Recht van Ter Leede 1, en de 18e-eeuwse boerderij op Recht van Ter Leede 2-4.

- Leerbroek heeft 5 gemeentelijke monumenten, zijnde de 18e-eeuwse boerderij op Dorpsweg 3, de 19e-eeuwse school op Dorpsweg 4-6, de boerderij uit 1906 op Middelkoop 15, de boerderij uit 1906 op Weverwijk 7-8 en de 19e-eeuwse boerderij op Weverwijk 18.

- De voorheen Hervormde kerk van Leerbroek is een eenbeukige, recht gesloten kerk met consistoriekamer. Het laat-gotische schip met natuurstenen hoekblokken is in de eerste helft van de 16e eeuw tot stand gekomen. Het oude koor heeft men vermoedelijk in de 18e eeuw afgebroken. Bij een brand in 1935 zijn slechts de muren van de kerk gespaard gebleven. Het herstel heeft in 1936 plaatsgevonden, onder leiding van architect A. van Essen, die ook de consistorie heeft ontworpen. In 2011 is de galerij vergroot, waardoor de kerk nu 585 zitplaatsen heeft.

In 2006 is een overgroot deel van de leden van de Hervormde Gemeente overgegaan naar de Hersteld Hervormde Gemeente (HHG) Leerbroek. Om die reden is vrijwel het gehele geldelijk vermogen overgedragen aan de hersteld hervormden. De kerk, de oude begraafplaats en de pastorie zijn voor een symbolisch bedrag van 1 euro per jaar voor 50 jaar aan de hersteld hervormden in erfpacht gegeven. De resterenden van de Hervormde Gemeente zijn te klein in omvang voor een zelfstandig gemeenteleven. Zij zijn daarom sindsdien aangewezen op de buurdorpen. De leden van die gemeente behouden wel de mogelijkheid het kerkgebouw te blijven gebruiken voor rouw- en trouwdiensten.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Een mooi wandelrondje is vanuit het dorp tegen de klok in over de Leerbroekseweg, linksaf Lange Schenkel (die uitkomt in Nieuwland), en daar linksaf (op de kaart gezien rechtsaf) over de Geer.

- Openluchtzwembad Het Spetterbad is ieder jaar vanaf medio mei tot eind augustus bij mooi weer geopend. Het zwembad is alleen toegankelijk voor kinderen t/m 14 jaar, evt. met hun begeleiders.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - De intentie is dat er medio 2018 'vernieuwbouw' wordt gerealiseerd voor dorpshuis De Schakel (met gymzaal). Dat kost ca. 1,5 miljoen euro. Bijzonder is dat de Hersteld Hervormde Gemeente Leerbroek er haar kerkelijk centrum tegenaan bouwt. Ook dat beoogt medio 2018 te worden gerealiseerd.

- Onderwijs: - Eben Haëzerschool.

- Sport: - Tennisclub Leerbroek is opgericht in 1979. De vereniging beschikt over een eigen tennispark met twee verlichte kunstgrasbanen en een clubgebouw (adres: Leerbroekseweg 5c).

Reactie toevoegen