Hei- en Boeicop

Plaats
Dorp
Vijfheerenlanden
Vijfheerenlanden
Utrecht

hei-_en_boeicop_collage.jpg

Hei- en Boeicop is nog altijd een kleinschalig dorp met veel groen (© Jan Dijkstra, Houten)

Hei- en Boeicop is nog altijd een kleinschalig dorp met veel groen (© Jan Dijkstra, Houten)

Hei- en Boeoicop.jpg

De Hervormde kerk van Hei- en Boeicop

De Hervormde kerk van Hei- en Boeicop

Hei-en Boeicop.jpg

Erg landelijk daar in Hei- en Boeicop

Erg landelijk daar in Hei- en Boeicop

Hei- en Boeicop (2).jpg

Niet ver van de kerk in Hei- en Boeicop

Niet ver van de kerk in Hei- en Boeicop

Hei- en Boeicop.jpg

Een mooi spulletje aan de Hei- en Boeicopseweg

Een mooi spulletje aan de Hei- en Boeicopseweg

hei-_en_boeicop_hoekmolen.jpg

Hei- en Boeicop, de Hoekmolen, die het water van de Huibert uitslaat op het Merwedekanaal (© Jan Dijkstra, Houten)

Hei- en Boeicop, de Hoekmolen, die het water van de Huibert uitslaat op het Merwedekanaal (© Jan Dijkstra, Houten)

hei-_en_boeicop_de_groene_hofstee_stal_kopie.jpg

De 85 koeien van biologische boerderij De Groene Hofstee hebben het goed naar hun zin in de in 2015 nieuwgebouwde loopstal. Ze liggen lekker droog op een zacht bedje van houtsnippers. Maar de stal heeft nog veel meer voordelen. Zie verder de tekst.

De 85 koeien van biologische boerderij De Groene Hofstee hebben het goed naar hun zin in de in 2015 nieuwgebouwde loopstal. Ze liggen lekker droog op een zacht bedje van houtsnippers. Maar de stal heeft nog veel meer voordelen. Zie verder de tekst.

ZH gemeente Hei- en Boeicop in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Hei- en Boeicop in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Hei- en Boeicop in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Hei- en Boeicop

Terug naar boven

Wonen

Mutters Makelaardij is dé specialist in de gemeenten West Betuwe, Vijfheerenlanden, Gorinchem, Culemborg en de Alblasserwaard. Al jarenlang bewijzen wij dat we het daadwerkelijk anders doen! U bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek op onze kantoren in Leerdam, Vianen en Culemborg. Met ons motto: "Waarborg tot betrokkenheid" garanderen wij het hoge serviceniveau dat u van een makelaar mag verwachten. Wij beseffen dat het verkopen of aankopen van uw woning geen alledaagse zaak is, daarom nemen wij u bij de hand en begeleiden wij u in iedere stap van het proces.

Terug naar boven

Status

- Hei- en Boeicop is een dorp in de provincie Utrecht (t/m 2018 provincie Zuid-Holland), in de streek en gemeente Vijfheerenlanden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985. In 1986 over naar gemeente Zederik, in 2019 over naar gemeente Vijfheerenlanden.

- Wapen van de voormalige gemeente Hei- en Boeicop.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond en inwoners
De plaats wordt in de volksmond ook wel kortweg Heicop genoemd. Inwoners van dit dorp zijn Heicoppers. Incidenteel lezen we weleens van Heicopers, maar dat is eigenlijk nog de oude spelling: immers vroeger was het Heicoop en dus Heicoper, tegenwoordig is het Heicop en dus Heicopper.

Spelling
Incidenteel zien wij de plaatsnaam soms geschreven worden als Hei en Boeicop, zonder koppelteken dus achter Hei (zelfs op een lokale vrachtwagen hebben wij dit gezien...), maar de correcte spelling is toch echt Hei- met koppelteken, omdat het immers een inkorting is van de vroegere plaatsnaam Heicop.

Oudere vermeldingen
Heicop en Boeicop, 1217 Heyncoep, 1259 Heyencop, 1295 Heijencoep, 1314 Boyencaip, 1639 Boykoop / Heykoop, 1883 Hei- en Boeikop.

Naamsverklaring
De plaatsnaam is een samentrekking van de oorspronkelijke namen 1) Heicop = cope 'gekocht land, veenontginning' (zie verder Teckop) van de persoon Heye, en 2) Boeicop = cope van de persoon Boye (ontstaan uit Bode).(1) De plaats is genoemd naar de polders Heicop en Boeicop.

Familienaam
De voorouders van personen met de achternaam Heikoop zijn uit dit dorp afkomstig. Op de kaart i.v.m. de Volkstelling van 1947 kun je zien dat de grote meerderheid van de personen met deze achternaam toen nog in de provincie Zuid-Holland woonde. Nadien hebben zij zich verder over het land verspreid.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Hei- en Boeicop ligt Z van de stad Vianen, als lintbebouwing rond de Hei- en Boeicopseweg, met in het centrum van het dorp een bescheiden komvorming.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Hei- en Boeicop 79 huizen met 524 inwoners, verdeeld in dorp Heicop 41/255 (= huizen/inwoners) en buurtschap Boeicop 38/269. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de in 1998 opgerichte Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop. De doelstelling van de vereniging is het bevorderen van de kennis en de geschiedenis in het algemeen en die de genoemde dorpen in het bijzonder. De vereniging beoogt dit te bereiken door: het uitgeven van jaarlijks vier edities van de Lek en Huibert Kroniek; het organiseren van jaarlijks vier lezingen; het organiseren van jaarlijks twee excursies; publiceren van artikelen en boeken over de geschiedenis van de genoemde dorpen; het houden van exposities; het verzamelen en in stand houden van lokale documenten en objecten van historische betekenis; het doen van onderzoek naar de geschiedenis van de genoemde dorpen en hun bewoners; het stimuleren van het behoud van monumenten, dorpseigen karakteristieke gebouwen, infrastructuur en landschap.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De voormalige schoollocatie en van de boerderij van de gebrs. Bikker is in 2016 herontwikkeld tot een wijkje met ca. 20 woningen. De straatnaam is toepasselijk De Schoolhof gedoopt. - Bestemmingsplan De Schoolhof.

- Het biologische boerenbedrijf De Groene Hofstee van de familie Kool heeft in 2015 een bijzondere loopstal laten bouwen, waarvan er op dat moment nog maar ca. 20 in Nederland zijn. Daardoor kunnen de koeien nu ook in de winter los lopen. Voorheen was dat te duur vanwege het stroverbruik. De nieuwe stal heeft een bodem van 50 cm zachte houtsnippers. Groot voordeel is dat de ammoniak van de koeienmest wordt vercomposteerd met de koolstof van de houtsnippers. De compost wordt na een jaar gebruikt op het land.

De koeien hebben ook veel meer ruimte dan in de oude ligboxenstal (gemiddeld 25 m2 t.o.v. 7 m2). Ze bewegen nu veel meer, wat de gezondheid ten goede komt. Bovendien is de kans op besmettingen veel kleiner, omdat ze niet meer de hele dag op dezelfde plek hoeven te liggen. En de klauwen van de koeien blijven op de houtsnippers veel droger dan op de harde betonnen vloer van een ligboxenstal. Vanwege de ruimte zijn de koeien ook veel rustiger. Ook de aspecten lucht en licht zijn nu optimaal geregeld. Het regenwater dat op het dak valt, wordt gebruikt als drinkwater voor de koeien. En met de warmte van de houtsnipperbodem - door het composteringsproces is het onderin de bodem 50 graden Celsius - verwarmt men het woonhuis.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hei- en Boeicop heeft 21 rijksmonumenten. Naast de kerk en de molen zijn dat vooral boerderijen: het dorp heeft nog veel monumentale oude boerderijen.

- Hei- en Boeicop heeft 15 gemeentelijke monumenten. Ook dit betreft allemaal boerderijen, plus een roedenloods. Er valt veel te vertellen over de bijzonderheden van de oude monumentale boerderijen in dit dorp. Alle details waar je op kunt letten als je ze gaat bekijken, kun je vinden in het boek 'De Vijfheerenlanden met Asperen, Heukelum en Spijk' van Catharina L. van Groningen (1989). De pagina's m.b.t. dit dorp zijn onder de link ook online te lezen.

- De Hervormde (PKN) Kerk (Hei- en Boeicopseweg 46) is een eenbeukige kerk met klokkentorentje op het dak. De kerk is gesticht rond 1300 en in de 15e en 16e eeuw uitgebreid. Het overgebleven onderste deel van de oorspronkelijke toren maakt deel uit van de kerkruimte. - Site Hervormde Gemeente Hei- en Boeicop. - De kerkdiensten zijn via deze link terug te zien en te luisteren.

- De Hoekmolen (Kanaaldijk 19, aan het Merwedekanaal) bemaalt tot 1945 de polder Neder-Heicop. Daarna raakt de molen buiten gebruik omdat er als opvolger een dieselgemaal komt. De Peilmolen van buurpolder Neder-Boeicop is in 1926 omgebouwd tot motorgemaal.

- Op Hei- en Boeicopseweg 29 staat het voormalige rechthuis (tot 1960). Was tevens café en bevatte aan de achterkant een stal waarin een kleine winkel was afgescheiden. In de voorgevel een stichtingssteen luidend: "De eerste steen / gelegt door Adrianus / Catharinus van Hall / oud 7 jaren 1827".

- Gevelstenen in Hei- en Boeicop.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- 2x per jaar is er in het dorp een Kleding- en Speelgoedbeurs (op een donderdag in maart en in september). Je vindt er speelgoed en kinder-, dames- en herenkleding. De helft van de opbrengst is voor de inbrenger en de helft is voor de kerk.

- De Oranjevereniging organiseert naast uiteraard Koningsdag nog een aantal evenementen door het jaar heen.

- Op de zaterdag voor Moederdag is er de jaarlijkse Rommelmarkt (in 2018 voor de 28e keer). Tussen 09.00 en 13.00 uur kun je snuffelen tussen o.a. antiek en curiosa, boeken, cd's, lp's, kleding, speelgoed en eigengemaakte wenskaarten. Er is ook een ruime keus in planten. Om 10.00 uur is er een verkoop bij opbod. De opbrengst van de markt is voor de kerk.

- 1x in de 5 jaar is er een grote Feestweek in het dorp, met optocht. De laatste keer was in 2013, dus de volgende keer is in 2018.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Polder Rondwandeling Hei- en Boeicop (13 km).

- Veldstudiecentrum Hei- en Boeicop bevindt zich in een open landschap met grienden, weiden, rietlanden, populierenlinten, knotwilgen en boomgaarden, dat zeer geschikt is voor het doen van natuurstudie en onderzoek naar het milieu in een agrarische omgeving. Leerlingen gaan met de Stichting Veldstudie enthousiast de natuur ontdekken. Voor iedere doelgroep maakt de stichting veldwerkprogramma's op maat. Verder zijn er o.a. mogelijkheden voor vakantiekampen, werkweken, excursies, dagprogramma's, en zijn de accommodaties te huur voor bijv. musical-, koor-, meditatie- en workshopgroepen en muziekorkesten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hei- en Boeicop (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site over Hei- en Boeicop van de gemeente Zederik.

- Nieuws: - Actualiteiten uit Hei- en Boeicop op Facebook.

- Onderwijs: - De School met de Bijbel is sinds 2008 gevestigd in een prachtig nieuw schoolgebouw; fraai gelegen aan de rand van het dorp en voorzien van alle moderne technieken en mogelijkheden. De school maakt sinds 2016 deel uit van de regionale scholengroep PCPO TriVia.

- Muziek: - Zang- en muziekgroep Gideon is in 1981 opgericht en had toen 16 leden. Inmiddels zijn dat er ca. 100 en komen de leden uit bijna 40 burgerlijke gemeenten uit een wijde regio.

- Sport: - Voetbalvereniging HSSC '61. - Sporthal De Copper.

- Overige verenigingen: - Schuttersgilde St. Martinus & St. Antonius (voor Lexmond en Hei- en Boeicop) is het enige schuttersgilde van Zuid-Holland, en is (her)opgericht in 2002, naar aanleiding van de Feestweek van dat jaar. De schutterijen in deze dorpen zijn echter al eeuwenoud. De schutterij heeft de geschiedenis van deze schutterijen uit archieven stukje bij beetje zo goed mogelijk tevoorschijn gepeuterd en onder de link chronologisch op een rijtje gezet.

- Zorg: - Zorgboerderij Huiberthoeve.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hei- en Boeicop, met foto's van alle grafzerken. - Op de begraafplaats o.a. een oorlogsgraf van 6 vliegeniers die op 23 augustus 1945 zijn gesneuveld. - Doop-, trouw- en begraaf-akten Hei- en Boeicop 1681-1826.

Reacties

(2)

Wij zijn meerdere keren op de Sapdagen geweest en ik wil graag weten of deze dagen er nog zijn.
Bij voorbaat hartelijk dank.

U doelt waarschijnlijk op Natuurcentrum De Schaapskooi in buurtschap Overboeicop ( https://www.plaatsengids.nl/overboeicop ) die vanuit Schoonrewoerd richting Hei- en Boeicop ligt, maar nog onder het dorpsgebied van Schoonrewoerd valt. In Google komt ik de laatste Sapdag tegen in 2013. In hun activiteitenagenda voor de komende tijd ( https://www.natuurcentrum.nl/agenda-2/overzicht/ ) zie ik het niet staan. Als u het hen zelf wilt vragen, is dit hun website: https://www.natuurcentrum.nl/.

Reactie toevoegen