Hei- en Boeicop

Plaats
Dorp
Zederik
Vijfheerenlanden
Zuid-Holland

hei en boeicop groeten uit 1989 [640x480].jpg

Hei-en Boeicop, collage van dorpsgezichten anno 1989

Hei-en Boeicop, collage van dorpsgezichten anno 1989

hei-_en_boeicop_collage.jpg

Hei- en Boeicop, collage van dorpsgezichten anno nu (© Jan Dijkstra, Houten)

Hei- en Boeicop, collage van dorpsgezichten anno nu (© Jan Dijkstra, Houten)

Hei- en Boeoicop.jpg

De Hervormde kerk van Hei- en Boeicop.

De Hervormde kerk van Hei- en Boeicop.

Hei-en Boeicop.jpg

Erg landelijk daar in Hei en- Boeicop.

Erg landelijk daar in Hei en- Boeicop.

Hei- en Boeicop (2).jpg

Niet ver van de kerk in Hei- en Boeicop.

Niet ver van de kerk in Hei- en Boeicop.

Hei- en Boeicop.jpg

Een mooi spulletje aan de Hei- en Boeicopseweg.

Een mooi spulletje aan de Hei- en Boeicopseweg.

hei-_en_boeicop_hoekmolen.jpg

Hei- en Boeicop, de Hoekmolen, die het water van de Huibert uitslaat op het Merwedekanaal (© Jan Dijkstra, Houten)

Hei- en Boeicop, de Hoekmolen, die het water van de Huibert uitslaat op het Merwedekanaal (© Jan Dijkstra, Houten)

hei-_en_boeicop_de_groene_hofstee_stal_kopie.jpg

De 85 koeien van het biologische boerenbedrijf De Groene Hofstee hebben het goed naar hun zin in de in 2015 nieuwgebouwde loopstal. Ze liggen lekker droog op een zacht bedje van houstnippers. Maar de stal heeft nog veel meer voordelen. Zie verder de tekst

De 85 koeien van het biologische boerenbedrijf De Groene Hofstee hebben het goed naar hun zin in de in 2015 nieuwgebouwde loopstal. Ze liggen lekker droog op een zacht bedje van houstnippers. Maar de stal heeft nog veel meer voordelen. Zie verder de tekst

ZH gemeente Hei- en Boeicop in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Hei- en Boeicop in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Hei- en Boeicop in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Hei- en Boeicop

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Hei- en Boeicop.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hei- en Boeicop.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hei- en Boeicop (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Hei- en Boeicop is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Vijfheerenlanden, gemeente Zederik. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985.

- Wapen van de voormalige gemeente Hei- en Boeicop.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Heicop en Boeicop, 1217 Heyncoep, 1259 Heyencop, 1295 Heijencoep, 1314 Boyencaip, 1639 Boykoop / Heykoop, 1883 Hei- en Boeikop.

Naamsverklaring
Hei- en Boeicop is een samentrekking van de oorspronkelijke namen 1) Heicop = cope 'gekocht land, veenontginning' (zie verder Teckop) van de persoon Heye, en 2) Boeicop = cope van de persoon Boye (ontstaan uit Bode).(1) De plaats is genoemd naar de polders Heicop en Boeicop.

Spelling
Incidenteel zien wij de plaatsnaam soms geschreven worden als Hei en Boeicop, zonder koppelteken dus achter Hei (zelfs op een lokale vrachtwagen hebben wij dit gezien...), maar de correcte spelling is toch echt Hei- met koppelteken, omdat het immers een inkorting is van de vroegere plaatsnaam Heicop.

In de volksmond en inwoners
De plaats wordt in de volksmond ook wel kortweg Heicop genoemd. Inwoners van dit dorp zijn Heicoppers. Incidenteel lezen we weleens van Heicopers, maar dat is niet correct: vroeger was het Heicoop en dus Heicoper, tegenwoordig is het Heicop en dus Heicopper.

Terug naar boven

Ligging

Hei- en Boeicop ligt Z van Vianen, als lintbebouwing rond de Hei- en Boeicopseweg, met in het centrum van het dorp een bescheiden komvorming.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Hei- en Boeicop 79 huizen met 524 inwoners, verdeeld in dorp Heicop 41/255 (= huizen/inwoners) en buurtschap Boeicop 38/269.

- Tegenwoordig heeft Hei- en Boeicop ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Hei- en Boeicop, kun je terecht bij Vereniging Historisch Lexmond en Hei- en Boeicop.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De voormalige schoollocatie en van de boerderij van de gebrs. Bikker is in 2016 herontwikkeld tot een wijkje met ca. 20 woningen. De straatnaam is toepasselijk De Schoolhof gedoopt. - Bestemmingsplan De Schoolhof.

- Het biologische boerenbedrijf De Groene Hofstee van de familie Kool heeft in 2015 een bijzondere loopstal laten bouwen, waarvan er op dat moment nog maar ca. 20 in Nederland zijn. Daardoor kunnen de koeien nu ook in de winter los lopen. Voorheen was dat te duur vanwege het stroverbruik. De nieuwe stal heeft een bodem van 50 cm zachte houtsnippers. Groot voordeel is dat de ammoniak van de koeienmest wordt vercomposteerd met de koolstof van de houtsnippers. De compost wordt na een jaar gebruikt op het land. De koeien hebben ook veel meer ruimte dan in de oude ligboxenstal (gemiddeld 25 m2 t.o.v. 7 m2). Ze bewegen nu veel meer, wat de gezondheid ten goede komt. Bovendien is de kans op besmettingen veel kleiner, omdat ze niet meer de hele dag op dezelfde plek hoeven te liggen. En de klauwen van de koeien blijven op de houtsnippers veel droger dan op de harde betonnen vloer van een ligboxenstal. Vanwege de ruimte zijn de koeien ook veel rustiger. Ook de aspecten lucht en licht zijn nu optimaal geregeld. Het regenwater dat op het dak valt, wordt gebruikt als drinkwater voor de koeien. En met de warmte van de houtsnipperbodem - door het composteringsproces is het onderin de bodem 50 graden Celsius - verwarmt men het woonhuis.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hei- en Boeicop heeft 21 rijksmonumenten. Naast de kerk en de molen zijn dat vooral boerderijen: het dorp heeft nog veel monumentale oude boerderijen.

- Hei- en Boeicop heeft 15 gemeentelijke monumenten. Ook dit betreft allemaal boerderijen, plus een roedenloods. Er valt veel te vertellen over de bijzonderheden van de oude monumentale Hei- en Boeicopse boerderijen. Alle details waar je op kunt letten als je ze gaat bekijken, kun je vinden in het boek 'De Vijfheerenlanden met Asperen, Heukelum en Spijk' van Catharina L. van Groningen (1989). De pagina's m.b.t. Hei- en Boeicop zijn onder de link ook online te lezen.

- De Hervormde (PKN) Kerk is een eenbeukige kerk met klokkentorentje op het dak. De kerk is gesticht rond 1300 en in de 15e en 16e eeuw uitgebreid. Het overgebleven onderste deel van de oorspronkelijke toren maakt deel uit van de kerkruimte. - Site Hervormde Gemeente Hei- en Boeicop.

- De Hoekmolen (Kanaaldijk 19, aan het Merwedekanaal) bemaalt tot 1945 de polder Neder-Heicop. Daarna raakt de molen buiten gebruik omdat er als opvolger een dieselgemaal komt. De Peilmolen van buurpolder Neder-Boeicop is in 1926 omgebouwd tot motorgemaal.

- Op Hei- en Boeicopseweg 29 staat het voormalige rechthuis (tot 1960). Was tevens café en bevatte aan de achterkant een stal waarin een kleine winkel was afgescheiden. In de voorgevel een stichtingssteen luidend: "De eerste steen / gelegt door Adrianus / Catharinus van Hall / oud 7 jaren 1827".

- Gevelstenen in Hei- en Boeicop.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- 2x per jaar is er de Kleding- en Speelgoedbeurs Hei- en Boeicop (op een donderdag in maart en in september). Je vindt er speelgoed en kinder-, dames- en herenkleding. De helft van de opbrengst is voor de inbrenger en de helft is voor de kerk.

- Oranjevereniging Hei- en Boeicop organiseert naast uiteraard Koningsdag nog een aantal evenementen door het jaar heen.

- Op de zaterdag voor Moederdag is er de jaarlijkse Rommelmarkt. De opbrengst van de markt is voor de kerk.

- 1x in de 5 jaar is er een grote Feestweek in Hei- en Boeicop, met optocht. Zo te zien was de laatste keer in 2013, dus zal de volgende keer in 2018 zijn.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Polder Rondwandeling Hei- en Boeicop (13 km).

Terug naar boven

Links

- Actualiteiten uit Hei- en Boeicop op Facebook.

- Site over Hei- en Boeicop van de gemeente Zederik.

- De School met de Bijbel maakt sinds 2016 deel uit van de regionale scholengroep PCPO TriVia.

- Rond 1400 had Lexmond al een schuttersgilde. In 1818 is dat ontbonden. In 2005 is schuttersgilde St. Martinus en St. Antonius opgericht t.b.v. de kernen Lexmond en Hei- en Boeicop. Het is het enige schuttersgilde van Zuid-Holland.

- Zang- en muziekgroep Gideon is in 1981 opgericht en had toen 16 leden. Inmiddels zijn dat er ca. 100 en komen de leden uit bijna 40 burgerlijke gemeenten uit een wijde regio.

- Veldstudiecentrum Hei- en Boeicop bevindt zich in een open landschap met grienden, weiden, rietlanden, populierenlinten, knotwilgen en boomgaarden, dat zeer geschikt is voor het doen van natuurstudie en onderzoek naar het milieu in een agrarische omgeving. Leerlingen gaan met de Stichting Veldstudie enthousiast de natuur ontdekken. Voor iedere doelgroep maakt de stichting veldwerkprogramma's op maat. Verder zijn er o.a. mogelijkheden voor vakantiekampen, werkweken, excursies, dagprogramma's, en zijn de accommodaties te huur voor bijv. musical-, koor-, meditatie- en workshopgroepen en muziekorkesten.

- Sporthal De Copper.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hei- en Boeicop, met foto's van alle grafzerken. - Op de begraafplaats o.a. een oorlogsgraf van 6 vliegeniers die op 23 augustus 1945 zijn gesneuveld.

- Doop-, trouw- en begraaf-akten Hei- en Boeicop 1681-1826.

- Zorgboerderij Huiberthoeve.

Reactie toevoegen