Wijchen

Plaats
Dorp en gemeente
Wijchen
Rijk van NijmegenLand van Maas en Waal
Gelderland

wijchen ravesteinseweg dokterswoning 1915 [640x480].jpg

Wijchen, dokterswoning Ravensteinseweg, 1915

Wijchen, dokterswoning Ravensteinseweg, 1915

GL gemeente Wijchen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

De oorspronkelijke gemeente Wijchen, vóór de latere herindelingen dus, anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

De oorspronkelijke gemeente Wijchen, vóór de latere herindelingen dus, anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Wijchen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Wijchen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Wijchen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Wijchen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Wijchen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Wijchen is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streken Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal.

- De gemeente Wijchen is per 1-7-1980 vergroot met een deel van de gemeente Overasselt (= het dorp Balgoij) en in 1984 met de gemeenten Batenburg en Bergharen.

- De gemeente Wijchen ligt, zeker na de diverse herindelingen, zowel in het Rijk van Nijmegen als in het Land van Maas en Waal. Het "Ambt van tussen Maas en Waal" was een grafelijk rentambt en vormde tot 1798 als gebied één juridisch geheel. Voor de Fransen hier in 1798 kwamen hoorden Bergharen, Hernen en Leur bij Maas en Waal en Wijchen en Niftrik bij het Rijk van NIjmegen. Overasselt en Nederasselt en Balgoy en Keent vormden tot 1798 een enclave in het  Rijk van Nijmegen, maar behoorden tot het Land van Maas en Waal. Batenburg was een buitenlandse heerlijkheid die pas in 1810 aan het Land van Maas en Waal werd toegevoegd.

- De gemeente Wijchen omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de stad Batenburg, de dorpen Alverna, Balgoij, Bergharen, Hernen, Leur en Niftrik en de buurtschappen Boskant, Bullenkamp, Den Hoef, Heiveld, Hoogbroek, Klispoel, LaakLienden, Lunen, Teersdijk, Wezel en Woezik.

- Wapen van de gemeente Wijchen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Wijchen.

- Onder het dorp Wijchen vallen ook de buurtschappen Boskant, Bullenkamp, Klispoel, Lunen, Teersdijk, Wezel.

Terug naar boven

Naam

Uit te spreken als
Wiechen.

Oudere vermeldingen
1155 de Wichine, ws. 1195 de Wigene, 1201 Wigen, 1203 Wighen, 1502 Wichen, 1535 Wijchen, 1883 Wichen, 1901 Wijchen.

Naamsverklaring
Herkomst en betekenis onbekend. Men heeft - met het nodige voorbehoud - gedacht aan een afleiding van het Germaanse wîh-* 'heilig', zie ook Wehe en Wijhe, en aan het Germaanse wîg-* 'strijd'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De plaats Wijchen ligt direct W van Nijmegen en grenst in het O aan de A73, in het N aan de A326 (met een kleine strook N daarvan, zijnde bedrijventerrein Bijsterhuizen-Noord en de buurtschap Wezel W daarvan), in het W aan - resp. van N naar Z - het Leurse Bos, de A50 en de N845, en in het Z aan de dorp(sgebied)en Balgoij, Nederasselt en Overasselt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Wijchen 499 huizen met 2.949 inwoners, verdeeld in dorp Wijchen 161/936 (= huizen/inwoners) met de buurtschappen Boskantroth 124/749, Passerot 73/443 en Woesiksrot 82/494, en dorp Niftrik 59/327.

- Tegenwoordig heeft de gemeente Wijchen ca. 17.000 huizen met ca. 41.000 inwoners. Het dorp Wijchen heeft ca. 14.000 huizen met ca. 33.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in de gemeente) Wijchen, kunt u terecht bij Museum Kasteel Wijchen. Het pittoreske kasteel biedt naast het museum verder nog onderdak aan de raads- en trouwzalen van de gemeente Wijchen. Het oorspronkelijke Kasteel Wijchen wordt al vermeld in 1392. In 1609 koopt Emilia van Nassau, dochter van Willem van Oranje, met haar man het kasteel en bouwt een nieuw kasteel op de oude fundamenten. Na een verwoestende brand in 1906 wordt het kasteel hersteld op basis van de originele bouwplannen. In de jaren negentig is het kasteel grondig gerestaureerd. Aan de hand van allerlei thema’s wordt in het museum de 8.000 jaar bewoningsgeschiedenis van Wijchen verteld. De nadruk van de vaste expositie Regionale Geschiedenis ligt op de 5 kastelen (Wijchen, Hernen, Batenburg, Balgoij en Leur) die de gemeente Wijchen rijk is en die veel invloed hebben gehad op de geschiedenis en machtsverhoudingen in dit deel van het Land van Maas en Waal. Verder is er een afdeling moderne kunst. Ook de historische tuin De Tuun - met oude landbouwgewassen en kruidentuin - maakt deel uit van de collectie.

- Museum De Kijkzolder, museum van Parochie De Twaalf Apostelen Wijchen, geeft inzicht in het kerkelijk godsdienstig leven van parochie en parochianen vóór 1965.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De plaats Wijchen heeft 13 rijksmonumenten.

- Wijchen heeft 82 gemeentelijke monumenten.

- RK kerk van de H. Antonius Abt (Oosterweg 2) uit 1853 met naastgelegen pastorie uit 1855.

- De Oude Molen.

- Mariakapel te Woezik.

- Gevelstenen in Wijchen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kasteelfeesten Wijchen (mei).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zwembad De Meerval.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Wijchen.

Reactie toevoegen