Alverna

Plaats
Dorp
Wijchen
Rijk van Nijmegen
Gelderland

Alverna

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Alverna.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Alverna.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Alverna.

Terug naar boven

Status

- Alverna is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Wijchen.

- Alverna heeft geen eigen posrcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt Alverna "in" Wijchen. Toen de gemeente Wijchen hier plaatsnaamborden Wijchen plaatste, hebben de inwoners
hiertegen geprotesteerd middels het overschilderen van de borden. Inmiddels heeft het dorp (weer) officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) Alverna.

- Onder het dorp Alverna vallen ook de buurtschappen Heiveld, Hoogbroek en Teersdijk.

Terug naar boven

Ligging

Alverna ligt O van Wijchen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

Herbestemming Mobilisatiecomplex Alverna
Het voormalige Mobilisatiecomplex (MOB) Alverna krijgt in 2012 een andere bestemming. Het complex is in totaal 20 hectare groot en biedt, naast natuurontwikkeling, ruimte aan circa 30 wooneenheden. De locatie ligt in een mooie omgeving met cultuurhistorische en ecologische kwaliteiten. De locatie wordt ontwikkeld met behoud en ontwikkeling van bestaande waarden op het gebied van natuur, landschap en cultuurhistorie. Het gebied bevindt zich binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). DLG heeft vanuit het Cradle to Cradle-principe voor duurzame gebiedsontwikkeling een plan gemaakt voor de herontwikkeling van het terrein. Dit plan heeft de titel ‘Terug naar de basis' gekregen. In drie opzichten gaat het MOB ‘terug naar de basis'. Het gebied krijgt zijn oorspronkelijke en natuurlijke vorm terug: een oude rivierduin met een mozaïek van zeer oude bossen, heidevelden en bloemrijke graslanden. Daarnaast gaat het militaire complex door de bouw van een aantal bijzondere woningen opnieuw een ‘basis' vormen voor de bewoner. Verder blijft de voormalige militaire functie zichtbaar. Zo behouden de tankbaan en bouwkundig bijzondere munitiebunkers een plaats binnen de herontwikkeling. (bron: DLG, 22-1-2010) Zie ook de toelichting van de Dienst Landelijk Gebied op de plannen voor het MOB Alverna, deel I en deel II.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Alverna heeft 8 rijksmonumenten.

- Alverna heeft 9 gemeentelijke monumenten.

- Molen Schoonoord.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis De Oase.

 

Reactie toevoegen