Bergharen

Plaats
Dorp
Wijchen
Rijk van Nijmegen
Gelderland

Bergharen..jpg

We zijn in Bergharen aangekomen.

We zijn in Bergharen aangekomen.

Bergharen.jpg

De Hervormde kerk in Bergharen.

De Hervormde kerk in Bergharen.

Bergharen (2).jpg

Beltmolen De Verrekijker in Bergharen.

Beltmolen De Verrekijker in Bergharen.

Bergharen. (2).jpg

Kapel Onze Lieve-Vrouw Ter Nood, Bergharen is een bedevaartsplaats..

Kapel Onze Lieve-Vrouw Ter Nood, Bergharen is een bedevaartsplaats..

GL gemeente Bergharen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Bergharen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Bergharen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Bergharen

Terug naar boven

Status

- Bergharen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Rijk van Nijmegen, gemeente Wijchen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1983.

- Wapen van de voormalige gemeente Bergharen.

- Het dorp Bergharen en de kleinere buurdorpen Hernen en Leur hebben veel samenwerkingsverbanden en delen veel gezamenlijke faciliteiten. Je zou ze daarom gezamenlijk als een 'drielingdorp' kunnen beschouwen.

Terug naar boven

Ligging

Bergharen ligt NW van Wijchen en grenst in het O aan de A50 en in het N aan de N322.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Bergharen 235 huizen met 1.431 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 121/734 (= huizen/inwoners) en de dorpen Hernen 77/450 en Leur 37/247. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bergharen heeft 13 rijksmonumenten.

- Bergharen heeft 19 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Verrekijker.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Bergharen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Elke zomervakantie organiseert de oudere jeugd uit Bergharen een huttenbouw-/spellen-/plezier-week voor de basisschoolkinderen van het dorp, onder de titel KinderVakantieDorp (KVD).

- Sinterklaas.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Bergharen ligt tegen een grote zandberg aan. Dat zijn de stuifduinen die de vorige ijstijd daar heeft achter gelaten. Dit heeft invloed op de natuurontwikkeling, die daar anders is dan elders tussen de rivieren. Dat het dorp veel meer te bieden heeft dan de bekende Kapelberg willen enkele leden van de Leefbaarheidsgroep laten zien. Zij hebben 4 nieuwe wandelroutes in het gebied Bergharen - Horssen uitgezet. Deze zijn gebaseerd op oude kerk- en zandpaden, die zij na jaren intensief speurwerk en navraag bij oudere bewoners hebben weten te achterhalen.

De realisatie van de routes is mede te danken aan een samenwerking met Het Geldersch Landschap, die waar nodig grond heeft aangekocht en 4 bruggen heeft aangelegd dan wel hersteld. De routes zijn tussen de 4 en 8 km lang en sluiten op elkaar aan, zodat een wandeling goed aan de individuele wensen en conditie is aan te passen. Van elke wandeling is een mooie folder gemaakt, waarin naast de route ook informatie over de bezienswaardigheden of de natuur te vinden is. Deze folders kun je vinden op de website van Geldersch Landschap en Kasteelen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bergharen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Bergharen en de buurdorpen Hernen en Leur.

- Kulturhus: - Sinds 2009 beschikt Bergharen over het multifunctionele kulturhus De Zandloper. Na de sloop van het voormalige Dorpshuis is middels nieuwbouw - gecombineerd met de oude basisschool en gymzaal - een compleet multifunctioneel gebouw tot stand gekomen. In het kulturhus zijn gehuisvest het Dorpshuis, Basisschool Wingerd, Kinderopvang De Eerste Stap, Openbare Bibliotheek Wijchen, het Biljarthome, en een logopediepraktijk. Daarnaast zijn in het gebouw veel verenigingen actief en kan voor sportactiviteiten gebruik worden gemaakt van de gymzaal. Het gehele jaar door worden er diverse activiteiten georganiseerd, variërend van een kerstmarkt tot een house avond. Dit met als doel om met een gevarieerd aanbod aan activiteiten zoveel mogelijk inwoners in De Zandloper bij elkaar te brengen.

- Sport: - De in 1999 opgerichte v.v. UHC is de voetbalvereniging van de dorpen Bergharen, Hernen en Leur.

Reactie toevoegen