Hernen

Plaats
Dorp
Wijchen
Land van Maas en Waal
Gelderland

hernen_dorpshuis_de_mijlpaal.jpg

Het dorp Hernen deelt veel voorzieningen met het piepkleine buurdorpje Leur. Dat geldt bijvoorbeeld voor dorpshuis De Mijlpaal.

Het dorp Hernen deelt veel voorzieningen met het piepkleine buurdorpje Leur. Dat geldt bijvoorbeeld voor dorpshuis De Mijlpaal.

Hernen. (4).jpg

Kasteel Hernen in Hernen.

Kasteel Hernen in Hernen.

Hernen. (5).jpg

Hernen met in de verte het Kasteel.

Hernen met in de verte het Kasteel.

hernen_1.jpg

Hernen hebben we bereikt.

Hernen hebben we bereikt.

hernen._2.jpg

Hernen een mooi ruim landelijk dorp.

Hernen een mooi ruim landelijk dorp.

hernen._3.jpg

Dorpsgezicht van Hernen met de Sint Jodocuskerk.

Dorpsgezicht van Hernen met de Sint Jodocuskerk.

hernen_kasteel_voorgevel.jpg

Kasteel Hernen voorgevel.

Kasteel Hernen voorgevel.

Hernen

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Hernen (in een korenmolen!).

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Hernen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hernen.

Terug naar boven

Status

- Hernen is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente Wijchen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1817. In 1818 over naar gemeente Bergharen, in 1984 over naar gemeente Wijchen.

- Hernen en het - tegenwoordig: vroeger was het net andersom - veel kleinere buurdorp Leur werken veel samen en delen veel voorzieningen. De inwoners beschouwen hun kernen dan ook gezamenlijk als tweelingdorp Hernen-Leur.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1214? Harnen, 1263 Herne, 1265 Hirnin, 1294-1295 Herne(n).

Naamsverklaring
Misschien ontstaan uit het Germaanse haranja-* 'steenachtige plaats' bij hara-* 'steen'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Hernen ligt NW van Wijchen. De dorpskern grenst in het O aan de A50. Buitengebied van het dorp ligt ook nog O van de A50, dus deze snelweg doorkruist niet de dorpskern maar wel het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hernen 77 huizen met 450 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 350 huizen met ca. 850 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Hernen (even naar onderen scrollen tot je bij dit dorp bent).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Hernen-Leur (2009).

- De film Blauwbaard is in 2016 deels opgenomen op en rond Kasteel Hernen, met veel lokale figuranten. Het is geen low-budget film maar een no-budget film, wat betekent dat bijv. de acteurs niet betaald krijgen. Zelfs de catering is gesponsord door de lokale bakker. In 2017 komt de film in de bioscopen. Het is de intentie dat bezoekers die dan ook met 'no budget' kunnen bekijken. Overigens is ook de televisieserie Floris hier destijds deels opgenomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hernen heeft 11 rijksmonumenten.

- Hernen heeft 8 gemeentelijke monumenten.

- De RK St. Jucoduskerk uit 1893 behoort volgens de site van de geloofsgemeenschap (zie de link hierna) tot de top-10 van monumentale kerken in Gelderland. Opmerkelijk is dat deze parochie is ontstaan uit de parochie - van het tegenwoordig beduidend kleinere dorp - Leur. Aanvankelijk is de kerk van Leur ook voor de inwoners van Hernen de parochiekerk. In 1389 wordt de parochie Hernen opgericht. De bestaande kapel krijgt dan alle rechten van een parochie. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid en gaan de RK inwoners van Leur in Hernen naar de kerk. Website van de Judocuskerk.

De Rooms-katholieken behoorden tot de RK statie Hernen en Leur, die tot 1795 ook Bergharen omvatte. Op 27 juli 1789 is de RK pastorie verbrand en daarbij ook het oude doopboek. In de periode 1672-1675 werden de katholieken van de omgeving bediend vanuit Hernen. Daar hadden zich in 1672 twee paters gevestigd. Na oprichting van de RK statie in 1674 bleef de een hier pastoor, terwijl de ander vanaf 1675 pastoor van Wijchen werd. Het verzorgingsgebied van de RK statie Wijchen strekte zich van 1672-1675 uit over Hernen, Leur, Bergharen, Deest en Wijchen.

- Kasteel Hernen is schilderachtig gelegen in het Land van Maas en Waal. Deze kloeke burcht behoort tot de belangrijkste voorbeelden van verdedigbare huizen in ons land. Van binnen zijn de middeleeuwen nog indringend aanwezig met de voor Nederland unieke overdekte weergangen. Het kasteel is sinds de 17e eeuw nauwelijks bewoond geweest. Aan het uiterlijk is al die tijd weinig veranderd, waardoor het kasteel nog een sterk oorspronkelijk karakter heeft.

In 2010 is een revitaliseringsproject uitgevoerd rond Kasteel Hernen. Het betreft zowel landschappelijke, cultuurhistorische als recreatieve verbeteringen voor het kasteel en omgeving. Het aanzicht van het kasteel is verfraaid door het versmallen van de oprijlaan, de aanleg van een grasveld en beplanting bij het kasteel. Rond het kasteel is een wandelpad aangelegd, dat ook geschikt is voor rolstoelen, rollators en scootmobielen. Om de zichtbaarheid van het kasteel te vergroten is een aantal bomen in de directe omgeving geveld. De gracht, de watergangen en het Grand Canal zijn uitgebaggerd. Het kerkenpad is geaccentueerd door de aanplant van een heg. Ook zijn het voegwerk, de ezelsrug van de kasteeltuinmuur en de entree van de Kasteellaan hersteld. En er zijn anno 2015 ideeën om de donjon van kasteel Hernen te herbouwen. Maar nog geen concrete plannen. Zie hier nog een artikel m.b.t. de herbouw-ideeën van de donjon. Zie verder ook geschiedenis en beschrijving Kasteel Hernen.

- Hernense Molen.

- Gevelstenen in Hernen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De MTB Stuifduinentocht (op een zondag in februari), georganiseerd door de lokale TWC De HerBerg, voert je door het prachtige Stuifduinengebied van Bergharen, Hernen en Leur.

- Tuinmarkt Kasteel Hernen (op een zaterdag in juni).

- Hernense Stratenloop (op een zaterdag in juni).

- De Hernense Stratenmarkt (op een zondag in juni) is ca. 1,5 km lang en biedt een grote diversiteit in aanbod. Verder zijn er ook diverse optredens en evenementen omheen waaronder live muziek.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Heerlijkheid Hernen (4 km).

- Wandel- en fietsroutes rond Hernen.

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis De Mijlpaal is er ook voor buurdorp Leur.

- En dat geldt natuurlijk ook voor Basisschool Heilig Hart, die ook onderdak biedt aan Peuterspeelzaal Brabbelhuisje.

- Doop-, Trouw- en Begraafregisters Hernen 17e eeuw tot 1810.

Reactie toevoegen