Hommert

Plaats
Buurtschap
Schinnen Heerlen Nuth
Heuvelland Parkstad
Limburg

Hommert

Terug naar boven

Status

- Hommert is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, in grotendeels gemeente Schinnen, gedeeltelijk gemeente Heerlen en gedeeltelijk gemeente Nuth.

- De buurtschap Hommert ligt rond een kruising waar een aantal gemeente- en dorpsgrenzen bij elkaar komen, vandaar dat de buurtschap deels onder de dorpen Schinnen en Amstenrade (gem. Schinnen, t/m 1981 deels gem. Amstenrade), deels onder het voormalige dorp en tegenwoordige stadsdeel en 'dorp in de stad' Hoensbroek (gem. Heerlen, t/m 1981 gem. Hoensbroek) en deels onder het dorp Vaesrade (gem. Nuth) valt.

De buuurtschap Hommert valt ook voor de postadressen onder de hiervoor opgesomde kernen, met uitzondering van het deel onder het dorp Vaesrade, dat evenals dat dorp voor de postadressen 'in' Nuth ligt, omdat Vaesrade in 1978 geen eigen postale plaatsnaam en postcode in het postcodeboek heeft gekregen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
De Hómmert of De Hoemert.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hommert ligt rond de min of meer kruising waar de gelijknamige weg en de Hommerterweg en Hommerter Allee bij elkaar komen, ZW van Amstenrade.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Hommert 10 huizen met 56 inwoners in de gemeente Schinnen. Bij de andere gemeenten wordt de buurtschap in dat jaar niet apart vermeld.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Z van de bij Ligging genoemde kruising ligt de Struikenweg met - vanuit genoemde kruising gezien - aan het eind van die weg een voormalige (zandafgravings)groeve. De Struikenweg is vanouds een typisch Limburgse 'holleweg', zij het dat de helft van de weg inmiddels is vernield door tientallen jaren exploitatie van de groeve. Rond 1985 start de firma L'Ortye met de groeve. Die zou maar 5 jaar in functie blijven, maar dat is telkens verlengd, waardoor het er uiteindelijk bijna 25 zijn geworden. Over de oude groeve komt het traject van de Buitenring Parkstad te lopen. Daarom heeft de genoemde firma een stuk grond in de nabije omgeving gekocht, waarop zij anno 2016 een nieuwe groeve wil beginnen.

Omwonenden zijn daar 'not amused' over. Vanwege de te verwachten overlast (stof, vrachtwagens die continu af- en aanrijden, verkeersveiligheid o.a. i.v.m. de kinderen die naar school fietsen), milieuschade (uitstoot van trucks en graafmachines, en door de vorige groeve is bijvoorbeeld de dassenfamilie vertrokken), en omdat men aan de kant van Vaesrade de Struikenweg wil afsluiten, waardoor een populaire wandelroute wordt geblokkeerd. De weg verbindt nl. de Randweg Hoensbroek met Hommert-Vaesrade en wandel- en fietsroutes naar Schinnen en Amstenrade.

Ook de nieuwbouwwijk-in-wording Vaesrade-Oost zou er weleens last van kunnen gaan krijgen. Volgens fractievoorzitter van de lokale politieke partij Harry van de Laar zou het zelfs weleens 'de doodsteek' voor de nieuwe wijk kunnen worden: "Door deze nieuwe groeve wordt ook waterbron De Droepnaas aangetast. Dit zorgt waarschijnlijk voor grote wateroverlast in Vaesrade-Oost. Dan wil helemaal niemand daar meer grond kopen om een huis te bouwen. Voor mensen die er al grond hebben gekocht is het ook vreselijk: zij krijgen dit nu plotseling op hun bordje." (bron: nieuwsblad Nuth & Omstreken, 9-3-2016). Voor actuele ontwikkelingen op dit gebied zie de Facebookpagina 'Groeve Hommert, NEE'. - Anno mei 2016 heeft de Provincie nog geen besluit genomen over de eventuele zandwinning.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hommert heeft 1 rijksmonument: een 18e-eeuwse stal met vakwerk op huisnr. 25.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Hommert (Hommerter Allee 78) is een prachtige baroktuin gelegen bij een monumentale carréboerderij uit 1635. Naast (fruit)bomen zijn er ook verschillende tuinkamers, buxusvakken met prachtige bloemen, een kruidentuin en een weids uitzicht. De Toscaanse vijver en diverse beeldhouwwerken geven de tuin een extra dimensie. Te bezoeken tijdens Open Tuin dagen. Groepen van minimaal 10 personen kunnen de tuin ook op afspraak bezoeken. Het is dan ook mogelijk om gebruik te maken van een lunch. Fam. Dippel-Mennens, tel. 046-4423070.

Reactie toevoegen