Puth

Plaats
Dorp
Schinnen
Heuvelland
Limburg

Puth-MSD-20120128-253574.jpg

Puth, Schinnen, Zuid Limburg

Puth, Schinnen, Zuid Limburg

Puth-MSD-20120128-253598.jpg

Puth, Schinnen, Zuid Limburg

Puth, Schinnen, Zuid Limburg

Puth-MSD-20120128-253571.jpg

Puth, Schinnen, Zuid Limburg

Puth, Schinnen, Zuid Limburg

Puth-MSD-20120128-253586.jpg

Puth, Schinnen, Zuid Limburg

Puth, Schinnen, Zuid Limburg

Puth dorpsgezicht MSD-20120128-253590.jpg

Puth, Schinnen, Zuid Limburg

Puth, Schinnen, Zuid Limburg

puth_petrus_canisiuskerk_1.jpg

Puth, Petrus Canisiuskerk

Puth, Petrus Canisiuskerk

puth_mariakapel_1.jpg

Puth, Mariakapel

Puth, Mariakapel

Puth

Terug naar boven

Status

- Puth is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Heuvelland, gemeente Schinnen.

- Onder het dorp Puth vallen formeel, onder andere voor de postadressen, ook nog 2 panden (vroeger 3 panden) van de buurtschap Windraak. Voor toelichting zie aldaar. Verder valt een klein deel van de buurtschap Abshoven onder het dorp.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Pöt.

Oudere vermeldingen
Put.

Naamsverklaring
De naam Puth is duidelijk afkomstig van de aldaar aanwezige diepe waterputten. (3076)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Puth ligt O van de stad Geleen en het dorp Sweikhuizen, N van de A76 en het dorp Nuth, NW van het dorp Schinnen, WNW van het dorp Oirsbeek, ZW van het dorp Doenrade en Z van het dorp Munstergeleen en de stad Sittard.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Puth 95 huizen met 502 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vanuit Duitsland via Doenrade loopt over het plateau een oude Romeinse weg richting Maastricht. Deze Maastrichterweg loopt via het dorp Puth. Ondanks de hoge ligging van het desbetreffende gebied ontstond hier toch een populatie wegens de aanwezigheid van zeer vruchtbare en makkelijk te bewerken grond. Bovendien kwam de ontwikkeling van het dorp mede tot stand door de aanwezigheid van bovengenoemde belangrijke handelsweg. De plaatsnaam wordt voor het eerst genoemd in een akte uit 1377. Daarin spreekt men over een ridder, luisterend naar de naam Jan van Putte. (3076)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Puth heeft 3 rijksmonumenten.

- Puth heeft 29 gemeentelijke monumenten.

- De RK Sint Petrus Canisiuskerk is een bakstenen kruiskerk gebouwd in 1930-1931 naar ontwerp van Caspar en Joseph Franssen in een zakelijk-expressionistische stijl. Binnen heeft de kerk een tongewelf.

- De aan Maria gewijde veldkapel is in 1977 gebouwd ter vervanging van een kapel die moest wijken voor de uitbreiding van Puth. In 1980 is het Mariabeeld geplaatst nadat het oude beeld gestolen was.

- Kasteel Puth stamt oorspronkelijk uit de 14e eeuw. Het huidige huis is gebouwd op de fundamenten van een 16e-eeuws huis. In 2013 wordt de historische tuinaanleg van het kasteel gerenoveerd, dat wil zeggen de slotgracht, de oprijlaan van de binnenplaats, de gazons, de kademuur, bomen en beplanting.

- Het dorp heeft van oudsher een lintbebouwing, beginnend bij de Steenstraat via Onderste en Bovenste Puth en Kempkensweg richting Sweikhuizen. Overgebleven is een aantal vakwerkhuizen waarvan sommige als hoogwaardig gekwalificeerd kunnen worden. Ook treffen we nog fragmenten van vakwerk aan op binnenplaatsen, voornamelijk in Bovenste Puth. Hier en daar kom je nog klusters tegen van een gesloten bebouwing, die de restanten zijn van het voormalig geheel. Jammer genoeg is hier veel verloren gegaan, waaraan ook de nieuwe verbindingsweg met Geleen debet is. (3076)

- In het verleden lagen hier vele grotere boerderijen met vaak tientallen hectaren grond. Mahove en Hautvast aan het Geineinde zijn enkele van de weinige hoeven die hiervan zijn overgebleven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - CV De Pötters.

- WSV Crescendo organiseert op een zondag in mei of juni de jaarlijkse Crescendotocht, en op een zondag eind november de Herfsttocht. In beide gevallen zijn er 5 afstanden waar je uit kunt kiezen; 7 / 10 / 14 / 21 en 28 km. En beide tochten starten bij Café Bie Laurengske. Het is hier een geweldig wandelgebied. De tochten voeren je door de kerkdorpen van de gemeente Schinnen, door de natuur met zijn heuvelachtige bossen en beekjes, en natuurlijk kom je onderweg ook de nodige kapelletjes en bezienswaardige panden tegen waaronder monumentale boerderijen en kastelen.

- Feestweek (juni) met onder meer de Schuttersdag.

- Vanwege het grote succes is Fair Culinair Puth (op een zondag in juni) na de 1e editie in 2014 een jaarlijks terugkerend evenement geworden. Vanaf 12.00 uur is jong en ouder welkom om te komen proeven, kijken en genieten. In de oudste straat van het dorp, Onderste Puth (tussen de Margrietstraat en de Mauritsstraat), is een markt met ca. 40 standhouders uit de regio, die lekkernijen uit alle windstreken en hippe lifestyle-artikelen aanbieden. Geniet van allerlei culinaire hapjes, proef heerlijke wijnen, doe mee aan workshops en op de terrassen voor en achter Café Bie Laurèngske kun je onder het genot van een lekker glas Alfa bier alle bedrijvigheid gadeslaan. Voor de kids is er een groot springkussen, een knutseltafel en ze kunnen paardrijden. Het geheel wordt omlijst door een gevarieerd muzikaal programma. De Fair Culinair wordt georganiseerd door een groep vrijwilligers uit het dorp. Met de opbrengst van het evenement steunen zij Stichting Leergeld Westelijke Mijnstreek, Schutterij Sint Sebastianus en CV De Pötters.

- Wandelcomité St. Caecilia organiseert jaarlijks op de zondag na Sinterklaas de Internationale Kerstwandeltocht. De tocht heeft een internationaal tintje, omdat niet alleen Nederlandse wandelaars, maar ook mensen uit o.a. België, Duitsland, Ierland en Engeland de weg weten te vinden naar Puth. En elk jaar is het weer een succes. Je kunt kiezen uit de afstanden 5 / 10 / 15 en 25 km. De tocht is geschikt voor Nordic Walking en gaat onder alle weersomstandigheden door. Bij deze wandeltocht gaat het niet alleen om het wandelen, maar ook om Limburgse gezelligheid. De wandelaars kunnen genieten van een lekkere vers gezette kop koffie en een overheerlijk stuk Limburgse vlaai op de 2 sfeervol ingerichte rustplaatsen en in Café-Zaal Oud Limburg. Verder is er sfeervolle live muziek en ook de Kerstman is er, met cadeautjes voor jong en ouder.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Dankzij de medewerking van vele vrijwilligers en sponsors is Speeltuin Puth in 2017 flink gerenoveerd en vernieuwd. Op Koningsdag 2017 is hij officieel heropend.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Puth, van fotograaf Martin Stevens.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool Petrus Canisius.

- Muziek: - Koninklijke Fanfare St. Caecilia heeft een rijke, turbulente geschiedenis en heeft in de loop der jaren diverse lands- en wereldkampioenschappen behaald. Hierover kun je alles lezen op de pagina Geschiedenis van Fanfare St. Caecilia.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Puth promoveerde in 2014 naar de 5e klasse, heeft in 2016 het 40-jarig jubileum gevierd en zichzelf toen gelijk opgeheven, d.w.z. in 2016 is de vereniging met de verenigingen SV Schinnen en Asveo Oirsbeek gefuseerd tot de vereniging Alfa Sport. Zoals de naam al suggereert, wordt de club gesponsord door de Alfa Brouwerij. De club speelt op de Alfa Sport Arena in Oirsbeek.

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging Voor ‘t Voetlicht is een bloeiende, enthousiaste vereniging, opgericht in 1950, met leden in alle leeftijden. Ze spelen een diversiteit aan toneelstukken, van kluchten tot drama, van kleine bezetting tot spektakelstukken in de openlucht met een bezetting van 60 spelers. Achter de schermen zorgt een grote groep medewerkers voor kleding, grime, decor, geluid en belichting. - Schutterij St. Sebastianus Puth.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Puth.

Reactie toevoegen