Bunne

Plaats
Dorp
Tynaarlo
Drenthe

bunne_kunstroute_2017_de_melkfabriek.jpg

Op 2e pinksterdag doet de Kunstroute o.a. De Melkfabriek in Bunne aan. Bezoekers kunnen kunstenaars hier aan het werk zien. Het werk varieert van diverse vormen van schilder- en beeldhouwkunst tot sieraden en fotografie en een reeks andere kunstvormen.

Op 2e pinksterdag doet de Kunstroute o.a. De Melkfabriek in Bunne aan. Bezoekers kunnen kunstenaars hier aan het werk zien. Het werk varieert van diverse vormen van schilder- en beeldhouwkunst tot sieraden en fotografie en een reeks andere kunstvormen.

Bunne

Terug naar boven

Status

Bunne is een esdorp in de provincie Drenthe, gemeente Tynaarlo. T/m 1997 gemeente Vries.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Bun. Een inwoner van deze plaats is een Bunner.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Bunne ligt W van het tweelingdorp Yde-De Punt, NW van de dorpen Vries en Tynaarlo, N en NW van het dorp Donderen, N van het dorp Zeijen, NO van het dorp Norg, O van de dorpen Langelo, Lieveren en Roderesch, ZO van de dorpen Altena, Roden en Nieuw-Roden, Z van het dorp Peize, en ZW van het tweelingdorp Eelde-Paterswolde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Bunne 15 huizen met 110 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Zuivelfabriek
In de jaren 1890-1896, als er als gevolg van de uitvinding van het "kunstmatig ontromen der melk door middel van centrifugaalkracht" vele zuivelfabrieken worden gesticht, wordt de melk van de veehouders te Donderen, Bunne en Winde geleverd aan een particuliere zuivelfabriek te Leek. Door de grote afstand over gedeeltelijk slecht begaanbare zandwegen ondervindt het melkvervoer grote moeilijkheden. De kwaliteit van de melk moet hier ongetwijfeld zeer onder hebben geleden, zodat hiervan geen producten van behoorlijke kwaliteit konden worden bereid. De lege bussen en de door de fabriek terug geleverde producten werden bovendien zeer laat op de dag aan de melkleverende bedrijven terugbezorgd. Financieel hebben de boeren er ook niet veel baat bij. Betaling geschiedt in die dagen veelal in natura door teruglevering van veevoer en huishoudelijke artikelen. Een vorm van gedwongen winkelnering.

De veehouders maken dan ook plannen voor "het gemeenschappelijk voor eigen rekening verwerken der melk tot boter". Daartoe wordt in 1896 de Coöperatieve Handkracht Zuivelfabriek Winde en Bunne opgericht. In 1911 wordt het een stoomzuivelfabriek met korenmalerij en handel in veevoer. In 1936 wordt de fabriek gemoderniseerd en uitgebreid. In 1968 is de fabriek gesloten en vervolgens tot 1971 gebruikt als opslag van de DOMO. In 1971 is de fabriek verbouwd tot metaalconstructiebedrijf. In 1980 is de schoorsteen gesloopt. Het pand is inmiddels herbestemd tot een multifunctioneel centrum voor kunst en cultuur. Zie daarvoor verder het hoofdstuk Natuur en recreatie. Voor nadere informatie over de geschiedenis van de zuivelfabriek, zie het gedenkboekje t.g.v. het 50-jarig bestaan in 1946, dat via de link ook online is te lezen.

Onderwijs
Reeds voor 1817 is er al een lagere school in Bunne, waar ook de kinderen van Winde naartoe gaan. In 1985 is de school opgeheven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op 2e pinksterdag doet de Kunstroute o.a. De Melkfabriek in Bunne aan. Bezoekers kunnen kunstenaars hier, veelal in hun eigen atelier, aan het werk zien. Voor een aantal kunstenaars is De Melkfabriek op deze dag hun tijdelijke atelier. Het werk varieert van diverse vormen van schilder- en beeldhouwkunst tot sieraden en fotografie en nog een reeks andere interessante kunstvormen. Tussen het kunst kijken door kun je genieten van bijvoorbeeld huisgemaakte appeltaart of een heerlijke lunch. Bij mooi weer is het terras open.

- Het High Tea Festival (weekend eind juli) in Bunne is een heerlijk dagje uit. Drie dagen proeven, beleven en genieten. Voor thuisbakkers, fijnproevers en zoetekauwen. Het gezelligste High Tea Festival van Nederland, aldus de organisatie. Kom genieten van veel lekkers, neem deel aan een van de inspirerende workshops en laat je verrassen door de standhouders.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- In 2012 heeft Stichting Vrienden van De Melkfabriek Bunne de voormalige zuivelfabriek omgetoverd tot multifunctioneel centrum De Melkfabriek (Peizerweg 2), waar je kunt genieten van theater, kunst, muziek en film.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Bunne (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Bunne, Bunnerveen en Winde.

- Zorg: - Zorgboerderij De Pauw.

Reactie toevoegen