Westlaren

Plaats
Dorp
Tynaarlo
Drenthe

Westlaren

Terug naar boven

Status

- Westlaren is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Tynaarlo. T/m 1997 gemeente Zuidlaren.

- Het dorp Westlaren heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Zuidlaren.

- Westlaren heeft vroeger officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) gehad, maar heeft nu helemaal geen plaatsnaamborden meer. De gemeente beschouwt het dorp tegenwoordig namelijk als wijk van Zuidlaren, maar omdat er nog altijd een stuk buitengebied tussen zit, is Westlaren volgens ons geografisch gezien nog altijd een dorp, dus noemen wij het vooralsnog ook zo. Curieus is wat ons betreft dat het veel kleinere buurdorp Midlaren wél een eigen postcode heeft en dus wel een formele woonplaats is (d.w.z. niet zozeer curieus dat Midlaren dat wél heeft maar dat het grotere Westlaren dat níet heeft).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermelding
De plaatsnaam Westlaren wordt vermoedelijk in 1936 voor het eerst op een kaart van het gebied vermeld.

Terug naar boven

Ligging

Westlaren ligt ZW van Zuidlaren, in de 'oksel' van de doorgaande wegen N386 (Hoogezand-Peize) en N34 (Hardenberg-De Punt).

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Westlaren omvat ca. 750 huizen met ca. 1.900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- In 1942 is voor het dorp Westlaren, na jarenlange voorbereidingen, het eerste uitbreidingsplan / bestemmingsplan vastgesteld.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Westlaren (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - De gemeente heeft in 2017 besloten dat GBS De Lichtkring en CBS Het Stroomdal worden verbouwd en vernieuwd. Laatstgenoemde school heeft ca. 125 leerlingen, verdeeld in 6 groepen.

Reactie toevoegen