Eelderwolde

Plaats
Dorp
Tynaarlo
Drenthe

Eelderwolde

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Eelderwolde.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Eelderwolde.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Eelderwolde.

Terug naar boven

Status

- Eelderwolde is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Tynaarlo. T/m 1997 gemeente Eelde.

Terug naar boven

Ligging

Eelderwolde ligt NW van Eelde en grenst in het O aan de provincie en stad Groningen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Eelderwolde 6 huizen met 34 inwoners.

- Tot voor kort had Eelderwolde ca. 150 huizen met ca. 400 inwoners. Beide getallen zijn de afgelopen jaren echter fors omhoog gegaan door nieuwbouwproject Ter Borch. Het dorp telt daardoor nu ca. 800 huizen met ca. 2.000 inwoners. Zie verder bij Recente ontwikkelingen. Door de nieuwbouw is Eelderwolde vastgegroeid aan de zuidwestelijke nieuwbouw van de stad Groningen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Van 1867 tot 1947 was er een tol met tolhuis te Eelderwolde, om de kosten van de in 1867 aangelegde verharde weg tussen Eelde en Groningen terug te verdienen. In 1935 wordt de smalle klinkerweg vervangen door een bredere betonweg.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het kader van de Regiovisie Assen-Groningen heeft de gemeente Tynaarlo opdracht gekregen om te voorzien in de behoefte aan hoogwaardige woningbouw grenzend aan de stad Groningen. Ook heeft Tynaarlo de taak om de kwaliteit van het landelijk gebied te versterken. De nieuwe wijk Ter Borch in Eelderwolde met 1.250 woningen voldoet aan deze opdracht. Overigens waren er al eerder ideeën voor woningbouw op deze plek. Al in 1936 had de toenmalige gemeente Eelde het plan om 350 huizen te bouwen in Eelderwolde. Destijds gingen de plannen niet door, nu ligt op deze plaats deelgebied Tuinwijk. De wijk Ter Borch is sinds 2006 in fasen gerealiseerd. Nadere informatie over de nieuwe wijk Ter Borch in Eelderwolde.

Reactie toevoegen