Zuidlaren

Plaats
Dorp
Tynaarlo
Drenthe

zuidlaren de millystraat 1906 [640x480].jpg

Zuidlaren De Millystraat 1906

Zuidlaren De Millystraat 1906

DR gemeente Zuidlaren in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Zuidlaren in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Zuidlaren in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Zuidlaren

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zuidlaren.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zuidlaren.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zuidlaren (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Zuidlaren is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Tynaarlo. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1997. De fusiegemeente kreeg als voorlopige werknaam Zuidlaren en kreeg per 1-12-1999 haar definitieve naam Tynaarlo.

- Wapen van de voormalige gemeente Zuidlaren.

Terug naar boven

Ligging

Zuidlaren ligt NO van Assen, ZW van Hoogezand, ZO van Haren en Eelde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Zuidlaren 237 huizen met 1.363 inwoners, verdeeld in dorp Zuidlaren 163/960 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Midlaren 12/73, Zuidlaarderveen 43/231 en De Groeve 19/99.

- Tegenwoordig heeft Zuidlaren ca. 4.000 huizen met ruim 10.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van de voormalige gemeente) Zuidlaren, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historische Vereniging Gemeente Zuidlaren.

- Forum op de site Oud-Zuidlaren met veel historische informatie over de kernen van de voormalige gemeente Zuidlaren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zuidlaren heeft 29 rijksmonumenten.

- Koren- en Oliemolen De Wachter is gebouwd in 1851. De korenmolen bevat twee koppels maalstenen, de olieslagerij slaat olie uit oliehoudende zaden, zoals kool- en lijnzaad. De molen is een museumcomplex waar je naast de windkorenmolen o.a. een olieslagerij vindt, aangedreven door de wieken en een vernuftig overbrengingswerk van houten raderen, een korenmaalderij, 4 prachtig gerestaureerde stoommachines met eigen stroomopwekking en kolengestookte stoomketel, een specerijen-maalderij, een smederij, een molenmakerswerkplaats, ambachtelijke bakkerij en kruidenierswinkeltje uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Ook is er een klompenmakerij, een stelmakerij (houtbewerking) en een grote tentoonstelling (400 m2) van oude gebruiksvoorwerpen, gewichten en weegwerktuigen, en gereedschappen in ondergebracht. In het water voor de molen ligt de raderstoomboot De Jonge Wachte, waarmee op bepaalde dagen gevaren kan worden.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Hunzeloop (september). Er zijn afstanden voor beginners en gevorderden (5 tot 40 km) en speciale routes voor deelnemers met een rollator, rolstoel of scootmobiel. Het inschrijfgeld wordt gebruikt om de Hunzevallei mooi te houden zodat wij en de bever, das en otter nog lang kunnen blijven genieten van dit bijzondere gebied.

- Zuidlaren is o.a. bekend vanwege de Zuidlaardermarkt (3e dinsdag in oktober), van oorsprong vooral een paardenmarkt, tegenwoordig een dierern- en warenmarkt in bredere zin. De markt trekt ca. 150.000 bezoekers uit heel Europa. De warenmarkt heeft een lengte van ca. 4 km aan kramen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Zuidlaardermeer ligt deels in de gemeente Hoogezand-Sappemeer (het NO deel), deels in de gemeente Tynaarlo (t/m 1997 gemeente Zuidlaren) (het Z deel) en deels in de gemeente Haren (het W deel). In 2012 is de aanwezigheid van dassen in het Zuidlaardermeergebied ontdekt. Daarmee zijn de drie grootste in het wild levende en beschermde zoogdieren – bever, otter en das - nu in dit gebied present.

De rietvelden van het Zuidlaardermeer zijn nu grotendeels te droog voor moerasvogels. Dit komt onder andere door peilverlagingen en verzuring van de bodem. Het Groninger Landschap voert daarom in 2016 en 2017 een project uit om het leefgebied van de roerdomp op het Zuidlaardermeer te verbeteren. Delen van de omliggende rietvelden worden verlaagd en er worden enkele grote waterpartijen aangelegd. Met het materiaal wat vrijkomt worden nog extra rietvelden gecreëerd. Niet alleen de roerdomp profiteert van deze opknapbeurt, ook andere moerasvogels als baardman, grote karekiet en snor profiteren hiervan, evenals de otter.

- Het gebied Tusschenwater, gelegen in het Hunzedal, O van Zuidlaren, Z van De Groeve en W van Zuidlaarderveen, is in 2016 ingericht als natuurontwikkelings- en waterbergingsgebied. De functie van drinkwatervoorziening blijft behouden. Het gebied is mede ingericht voor natuurvriendelijke recreatie. De natuurontwikkeling is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland in het gebied van de Hunze. Het gebied wordt globaal begrensd in het noorden door de Hunzeweg (N386) van Zuidlaren naar Hoogezand en pompstation De Groeve en ten zuiden door de weg De Knijpe. Ook de polders Groeveveld, Tusschenwater, Burgvoort en Knijpstukken / Weelings maken er deel van uit.

Terug naar boven

Beeld

- De site Oud-Zuidlaren omvat een uitvoerige collectie oude foto's, ansichten en films betreffende de kernen van de voormalige gemeente Zuidlaren.

Terug naar boven

Links

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Dennenoord Zuidlaren.

Terug naar boven

Trivia

- Naast de Zuidlaardermarkt is Zuidlaren o.a. bekend van het liedje over Berend Botje, die naar Zuidlaren vaarde en nooit meer terugkwam. Er doen diverse theorieën de ronde over wie die Berend Botje kan zijn geweest (zie de link). In 2014 heeft Piet Bennink van de Historische Vereniging Gemeente Zuidlaren uitgezocht hoe het zijns inziens werkelijk zit: Berend Botje woonde rond 1600 met zijn ouders in Noordpolderzijl in Noord-Groningen. Zijn vader was botvisser (en koos daarom de achternaam Botje). Op een dag in de late herfst voer Berend via Reitdiep, Schuitendiep, Hunze en Zuidlaardermeer richting Zuidlaren. In Spijkerboor of Annerveen ruilde hij zijn vis voor een lading turf voor de winter. Terug op het Zuidlaardermeer regende het, de turf zoog het water op waardoor het bootje steeds zwaarder werd en uiteindelijk zonk waardoor Berend is verdronken. (bron: Dagblad van het Noorden, 30-12-2014)

Reactie toevoegen