Someren

Plaats
Dorp en gemeente
Someren
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

someren klooster christus koning [640x480].jpg

Someren Klooster Christus Koning

Someren Klooster Christus Koning

NB gemeente Someren in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Someren in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Someren in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Someren

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Someren.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Someren (met prijsvergelijker).

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Someren.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Someren.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Someren (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Someren is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland.

- Wapen van de gemeente Someren.

- De gemeente Someren omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Lierop, Someren-Eind en Someren-Heide en de buurtschappen Achterbroek, Berkeindje, Boomen, Broekkant, De Hoef, De Hutten (deels), Eindje, Gebergte, Groote Hoeven, Heieind, Heikant, Hersel, Moorsel, Oeijenbraak, Otterdijk, Sluis 13 (deels), Stipdonk (grotendeels), Vaarsche Hoef, Vlas, Winkelstraat en Zomerven. Dit zijn in totaal 4 dorpen en 21 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Someren.

- Onder het dorp Someren vallen de buurtschappen De Hoef, Groote Hoeven (grotendeels), Heikant (deels), Vlas (deels) en Zomerven. Voor de postadressen vallen onder het dorp Someren de dorpen Someren-Eind en Someren-Heide en de buurtschappen De Hutten (deels), Groote Hoeven (het andere deel van de buurtschap), Heikant (het andere deel van de buurtschap), Sluis 13 (deels) en Vlas (het andere, grootste deel van de buurtschap).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Someren, kunt u terecht bij:

- Heemkundekring De Vonder.

- Verhalen over de geschiedenis van Someren op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Someren heeft 12 rijksmonumenten.

- Someren heeft 17 gemeentelijke monumenten.

- Molen De Victor.

- Molen Den Evert.

- Gevelstenen in Someren.

- Het Museum voor Vluchtsimulatie heeft een collectie gerestaureerde vluchtsimulatoren, waarin het publiek kan vliegen of een rondleiding kan krijgen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Vanaf 2007 heeft boomkweker Herman Huijbers in een grote kas zijn eigen tropisch oerwoud gecreëerd van meer dan 800 m2, met bomen, planten, vogels, vissen, reptielen en vlinders. Sinds 2015 is Tropische vlindertuin Klein Costa Rica, zoals het gedoopt is, ook voor publiek opengesteld.

- Waterschap Aa en Maas heeft in 2010 de ecologische verbindingszone (EVZ) Kleine Aa (direct W van Someren) aangelegd. Het traject is 2 kilometer lang. De EVZ Kleine Aa verbindt natuurgebied Strabrechtse Heide met kleinere, afzonderlijke natuurelementen ten zuiden daarvan. Daardoor krijgen planten en dieren meer leefruimte en krijgt de rechtgetrokken loop van de Kleine Aa zijn oorspronkelijke meanderende karakter terug. Om dat te realiseren, is de loop van het beekje over een traject van 700 meter verplaatst. Om de uitwisseling van planten- en diersoorten tussen verschillende natuurgebieden mogelijk te maken, heeft het waterschap de EVZ zo optimaal mogelijk voor de doelsoorten ingericht. Voor deze EVZ zijn dat de drijvende waterweegbree, de struweelvogel en de heikikker. Daarnaast zullen diverse andere soorten er gebruik van maken. Tevens zijn er 6 amfibieënpoelen gerealiseerd, die dienen als broed- en overwinterplaats voor kikkers, padden en salamanders. Dankzij de landgoedontwikkeling aan de Hollestraat komt er in totaal meer dan 40 ha extra natuur. Langs de EVZ en over de landgoederen zijn wandelpaden aangelegd.

- Met het project Keelven W van Someren heeft men de Somerense heide als wandelgebied nieuw leven ingeblazen door het regelmatige, rechthoekige bebossingspatroon af te wisselen met enkele flinke stukken heide met op vennen lijkende waterplassen. Echte vennen zijn dit eigenlijk niet, gezien de kunstmatige oorsprong, maar als wandelgebied is het Keelven e.o. zonder meer geslaagd te noemen. Het gebied vervult een duidelijke functie als geschikt alternatief voor enkele veel kwetsbaarder bos-, heide en vennengebieden in de omgeving, zoals het Beuven NW van Someren.

Terug naar boven

Beeld

- Prachtige diaserie met tientallen oude foto's van verdwenen beroepen in Someren en de beoefenaren in kwestie staan er natuurlijk ook bij.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Someren.

- SIRIS is de lokale omroep voor de gemeenten Asten en Someren.

- Wijnen perkplanten & zorgtuinderij.

- Buurthuis "De Smelen" in buurtschap Sluis 13.

Reactie toevoegen