Lierop

Plaats
Dorp
Someren
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

NB gemeente Lierop in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Lierop in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Lierop in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Lierop

Terug naar boven

Status

- Lierop is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Someren. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-4-1935.

- Wapen van de voormalige gemeente Lierop.

- Onder het dorp Lierop vallen ook de buurtschappen Achterbroek, Berkeindje, Boomen, Broekkant, Eindje, Gebergte, Heieind, Hersel, Moorsel, Oeijenbraak, Otterdijk, Stipdonk (grotendeels), Vaarsche Hoef en Winkelstraat. Dit zijn 14 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Lierop grenst in het W aan de Strabrechtse Heide, Heeze en Mierlo, in het N en NO aan Helmond, in het O aan Ommel, in het ZO aan Asten en Someren, in het Z aan Someren-Heide en in het ZW aan Sterksel, en ligt O van Geldrop en Eindhoven. De A67 loopt centraal door het dorpsgebied en N van de dorpskern, van W naar O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Lierop 178 huizen met 934 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 59/288 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Stipdonk 6/49, Achterbroek 29/137, Boomen 6/46, Berkeindje 20/88, Moorsel 7/46, Broekkant 7/34, Winkelstraat 18/104 en Hersel 26/142. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 870 huizen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Lierop op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Lierop heeft 7 rijksmonumenten.

- Lierop heeft 15 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Lierop (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Slaponline: nieuws uit Lierop. - Nieuws uit Lierop op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool 't Rendal.

- Muziek: - Fanfare Sint Willibrordus.

- Sport: - s.v. Lierop (voetbal). - MAC Lierop (motorcross). - "Cycling Team De Sekte is een groep semi-professionele renners (tenminste, zo gedragen ze zich) die er tussen maart en september elke woensdagavond en zondagochtend op uit trekt om de Brabantse en Limburgse wegen onveilig te maken. Er wordt dan fel gestreden om de Kilometervreter Bokaal. De naam van deze club is verzonnen door Toon Hesius, beter bekend als Prins Toon dun Twidde, die op feesten en partijen niet kon verdragen dat leden van deze club alleen maar konden praten over het fietsen, en ons betitelde als een sekte. Daardoor ging deze fietsclub verder door het leven als Cycling Team De Sekte.

Verder wordt er regelmatig deelgenomen aan diverse toertochten en gaan ze een keer per jaar een weekend naar het buitenland om het sportieve met het aangename te combineren. Tussen september en maart zijn er ook nog echte bikkels die op de MTB het bos in duiken, maar de meesten warmen zich binnen aan de haard of aan hun vrouw. De Sekte rijdt onder het motto: "Je komt er niet zomaar bij, maar als je er eenmaal in zit, kun je er nooit meer uit", naar het beroemde nummer Hotel California van The Eagles ("You can check out any time you like, but you can never leave.")" Aldus Cycling Team De Sekte uit Lierop op hun site.

- Overige verenigingen: - Gilde Onze Lieve Vrouw van de 7 Weeën.

- Zorg: - Zorgboerderij Buiten En Zo.

Reactie toevoegen