Hersel

Plaats
Buurtschap
Someren
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Hersel

Terug naar boven

Status

- Hersel is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Someren. T/m 30-4-1935 gemeente Lierop.

- De buurtschap Hersel valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lierop.

- De buurtschap Hersel heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1262 Iord(anus) de Hersele, 1282 Heerscel, 1300 kopie 1388 Hersele, 1311 kopie 17e eeuw Heersel, 1312-1350 Hersele, Hersel, 1846 Heersel.

Naamsverklaring
Samenstelling van her, ontstaan uit harja-* 'heer, leger' en sele = zaal 'uit één ruimte bestaande woning'. Deze plaatsnaam komt regelmatig voor, zodat men kan denken aan een vaste samenstelling met de betekenis 'herberg, gasthuis voor reizigers' (vergelijk heerweg, heerstraat voor de grote weg). Niet waarschijnlijk is een samenstelling van lo 'licht, open bos' en hirn* 'hagebeuk' (als bewaard in het Zuidnederlandse herenteer). De van elders bekende overgang -rn- > -rs- benodigt een uitspraak met een suizende -r- en dit dialectisch verschijnsel is ettelijke eeuwen jonger dan de oudste vormen van Hersel.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hersel ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Herselseweg (het gedeelte van deze weg Z en ZW van het kruispunt met de Watermolenweg) en Mierloseweg (het korte gedeelte van deze weg tussen de kruispunten met de wegen Hersel en Herselseweg). De buurtschap ligt NNW van de dorpen Lierop en Someren, WZW van het dorp Vlierden, WNW van het dorp Ommel, NW van het dorp Asten, O van het dorp Mierlo en Z van de stad Helmond.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Hersel 26 huizen met 142 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Reactie toevoegen