Land van Cuijk

Streek
Land van Cuijk
Noord-BrabantLimburg

Land van Cuijk

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Center Parcs Het Heijderbos.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Land van Cuijk.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Land van Cuijk.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Land van Cuijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

Het Land van Cuijk is een streek in grotendeels de provincie Noord-Brabant, deels de provincie Limburg, die de volgende kernen omvat: Beers, Beugen, Boxmeer, Cuijk, Escharen, Gassel, Gennep, Grave, Groeningen, Haps, Holthees, Katwijk, Landhorst, Langenboom, Ledeacker, Linden, Maashees, Mill, Oeffelt, Oploo, Overloon, Rijkevoort, Sambeek, Sint Agatha, Sint Anthonis, Sint Hubert, Stevensbeek, Velp, Vianen, Vierlingsbeek, Vortum-Mullem, Vredepeel, Wanroij, Westerbeek, Wilbertoord en Zeeland. Oftewel op hoofdlijnen de Brabantse gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis en de stad Gennep, hoofdplaats van de gelijknamige Limburgse gemeente.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De laatste decennia is onder meer door ruilverkaveling veel "boerennatuur" verdwenen in Nederland. Ook in het Land van Cuijk. Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer initiatieven om de oude landschappen in ere te herstellen. Zo is in 2008 in het Land van Cuijk en de Maashorst 350.000 euro geïnvesteerd in nieuwe natuur die is aangelegd op landbouwgrond. Boeren ontvingen steun voor de aanleg en het onderhoud van hagen, poelen en bomen. In het gebied is 4,7 hectare aan houtwallen aangelegd. Daarnaast zijn 2.640 strekkende meter heg, en ruim 900 bomen waarvan 470 hoogstamfruitbomen geplant. Tevens zijn er 15 poelen voor kikkers en padden gegraven.

- De Raamvallei, gelegen tussen Mill, Grave en Cuijk, herbergt waardevolle cultuurhistorische objecten, landgoederen en bloeiende agrarische en recreatieve bedrijven. Het gebied heeft een grote verscheidenheid aan flora en fauna, kenmerkende landschappen en het watersysteem van de Graafsche Raam. De Raamvallei biedt veel recreatieve en toeristische mogelijkheden, maar die zijn nog niet voldoende benut. Reden voor verschillende partijen om met elkaar de kansen te verkennen die leidden tot een intentieverklaring (september 2013). De plannen en intenties liggen onder meer op het gebied van de landbouw, recreatie en CO2-compensatie. De gronden van de boeren worden benut ten behoeve van agrarische productie, natuurontwikkeling, landschapsversterking en waterberging waar nodig. In de recreatie zijn er kansen voor eventuele bedrijfsontwikkelingen op de landgoederen en kastelen. Wandel – en fietspaden zullen worden uitgebreid. Er liggen wensen voor een mountainbikeparcours, waterrecreatie of een adventure-baan. Er wordt gezocht naar ondernemers die investeren op basis van de eigen bedrijfsvoering en mede gericht op meerwaarde voor het gebied. Zij krijgen alle ruimte voor innovatie en ontwikkelingen. Voor nadere informatie zie de Intentieverklaring gebiedsontwikkeling Raamvallei op de site van Dienst Landelijk Gebied (DLG).

Terug naar boven

 

 

Reactie toevoegen