Mill en Sint Hubert

Gemeente
Mill en Sint Hubert
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

NB gemeente Mill en St Hubert in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Mill en St Hubert in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Mill en St Hubert in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Mill en Sint Hubert

Terug naar boven

Status

- Mill en Sint Hubert is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk.

- De gemeente Mill en Sint Hubert omvat naast de hoofdplaats Mill verder nog de dorpen Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord, en de buurtschappen Borneo, Bruggen, De Berg, De Boer, De Dellen, De Gagel, De Hoef, Heihoek (deels), Meeren, Molengat en Zuid Carolina. In totaal dus 4 dorpen en 11 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Mill en Sint Hubert.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Mill en Sint Hubert.

Terug naar boven

Naam

De gemeente Mill en Sint Hubert is vandaag de dag samen met de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten* nog de enige gemeente met een naam die uit meer plaatsnamen bestaat. Vooral vóór de herindelingen van 1997 kwam het veel vaker voor in Brabant dat gemeentenamen uit twee of drie plaatsnamen bestonden. Omdat dat 'niet lekker bekt' hebben deze gemeenten, voor zover ze toen niet zijn opgeheven, bij de herindelingen van 1997 hun naam ingekort tot één plaatsnaam [zoals de gemeenten Bladel (voorheen 'en Netersel'), Cuijk (voorheen 'en Sint Agatha'), Roosendaal (voorheen 'en Nispen'), en Sint Anthonis (voorheen 'Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker')].
* Die volgens planning in 2021 wordt opgeheven i.v.m. fusie met de gemeente Eindhoven.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Mill en Sint Hubert grenst in het W aan Odiliapeel, Vliegbasis Volkel en Zeeland, in het NW aan Reek, in het N aan Escharen en Gassel, in het NO aan Beers en Haps en in het ZO aan Wanroij en Landhorst, en ligt NO van Boekel, O van Volkel en Uden, ZO van Oss, Z van Grave, ZW van Cuijk en NW van Sint Anthonis en Boxmeer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Mill en Sint Hubert 395 huizen met 2.408 inwoners, verdeeld in de dorpen Mil 60/375 (= huizen/inwoners) en St. Hubert 27/165, de buurtschappen Zuid-Carolina 18/116, Nieuw-Mil 22/127, De Gagel 20/120, Het Molengat 11/67, De Boer 53/296, De Meeren 22/138, De Princenhoeven 16/115, De Molenheide 26/144 en De Vilheide 37/195, kasteel Aldendriel 2/16 en de polder Hollanderbroek 81/534. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 4.350 huizen met ca. 10.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Mill en Sint Hubert op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mill en Sint Hubert heeft 1 gemeentelijk monument.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- De website Uit in Mill houdt je op de hoogte van wat er de komende tijd in de gemeente te doen is.

- Bij de Avondvierdaagse (juni), die wordt georganiseerd door WSV Amicitia uit Mill, kun je kiezen uit de afstanden 5, 10 en 15 km. De veelal jonge kinderen kiezen met hun ouders logischerwijs voor de kortere afstanden en de geoefende wandelaars kunnen door het lopen van de langste afstand nog wat extra kilometers maken voor de 'grote' Nijmeegse Vierdaagse, die een maand later van start gaat. Iedere avond kom je door een ander dorp van de gemeente Mill en Sint Hubert, zijnde Mill, Sint Hubert, Langenboom en Wilbertoord.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Mill en Sint Hubert. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- In 2010 namen de gemeentesecretarissen van de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert het initiatief om de beperkingen die zij in hun eigen organisaties onderkenden, om te zetten in kansen voor verandering. Ze wilden een hogere kwaliteit van dienstverlening realiseren, de kwetsbaarheden in de huidige organisaties oplossen en kosten reduceren. De gemeenten hebben daarom in 2014 hun ambtelijke organisaties laten fuseren tot Werkorganisatie CGM. In de meeste gevallen van ambtelijke fusie worden alleen de uitvoeringstaken samengevoegd. Bij CGM zijn ook de beleidstaken in één organisatie ondergebracht. Aan de basis van het fusieproces ligt een cultuurintegratie. Deze bestond niet zozeer uit het samenvoegen van verschillende culturen binnen de gemeenten als wel de diverse werkwijzen en daarin een professionalisering en verzakelijking aanbrengen.

De gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert kiezen nadrukkelijk voor zelfstandigheid en behoud van de eigen identiteit. Werkorganisatie CGM ondersteunt de gemeentebesturen bij het uitvoeren van hun taken en verantwoordelijkheden. Burgers, bedrijven en instellingen kunnen nog steeds naar het gemeente- of stadhuis in hun gemeente, maar ze worden bediend door één servicebureau. Denken vanuit de ondernemer en de burger is uitgangspunt geweest bij het neerzetten van de nieuwe organisatie. Vooral aan de klantcontact- en ICT-functies is een kwaliteitsimpuls gegeven. Een voorbeeld is de uitbreiding van de digitale dienstverlening. Sinds 2015 kunnen vrijwel alle aanvragen en vragen digitaal worden ingediend. Ook werken ze vaker op afspraak, zodat klanten sneller geholpen worden. En elke gemeente heeft een bedrijfscontactfunctionaris waar klanten met hun vragen naar toe kunnen.

- Media / nieuws: - Lokale Omroep Mill is de tv- en radio-omroep voor het grondgebied van de gemeente Mill en Sint Hubert.

- Veiligheid: - Politie m.b.t. de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert.

- Duurzaamheid: - Gemeente Mill en Sint Hubert ‘gaat voor groen’ en heeft hierin een eerste stap genomen door het plaatsen in 2018 van 528 zonnepanelen verdeeld over diverse gemeentelijke gebouwen.

- Brabant Woont Slim wijst je de weg naar comfortabeler, voordeliger én groener wonen. In de regio Brabant-Noord werken energiecoöperaties, bedrijven en 18 gemeenten - waaronder de gemeente Mill en Sint Hubert - onder deze vlag samen om de grootste opdracht van de 21e eeuw te realiseren. Samen brengen ze een gedragsverandering op gang in onze regio. Elke duurzame stap is er een! Zij zijn hét startpunt voor al je vragen over duurzamer wonen, zoals isolatie, zonnepanelen, subsidies, de financiering, lokale leveranciers en meer. Zij adviseren gratis en onafhankelijk. Maar het begint bij jou. Bij jouw vragen en jouw wensen. Zij staan als energieke gids voor je klaar. Meer comfort, lagere energiekosten, jouw bijdrage aan een beter milieu: kortom een fijner leven. Ze kijken samen waar jij naartoe wilt, naar jouw wensen, naar jouw budget.

- De gemeente Mill en Sint Hubert heeft in 2016 de eerste 'eigen' bomen geplant voor het 'compensatiebos' dat straks de Verborgen Raamvallei N van Mill gaat sieren. Een voor Nederland uniek project, volgens wethouder Jos van den Boogaart: "Nu compenseren veel bedrijven hun uitstoot in bijvoorbeeld Maleisië of Thailand. In tropische landen groeien de bomen sneller en heb je je compensatie dus eerder bereikt. Daar komt bij dat grond en bomen in Nederland duurder zijn. Het vraagt dus wel wat van een bedrijf of instelling om het op onze manier te doen." Bomen zetten koolstofdioxide - die vrijkomt bij bijvoorbeeld het stoken van een verwarming - om in zuurstof. Om dat als compensatie voor de uitstoot van het gemeentehuis en de gemeentelijke auto's te regelen, is 4,5 hectare bos nodig.

Het is de bedoeling dat nog veel meer bedrijven hier hun CO2-uitstoot gaan compenseren. Ca. 20 instellingen hebben daarvoor een samenwerkingsovereenkomst getekend. De Industriële Kring Land van Cuijk en Noord-Limburg, afdelingen Cuijk/Grave en Mill en Sint Hubert, gaan de ondernemers daarbij ondersteunen. Ze gaan een module maken die het bedrijven makkelijk maakt om mee te doen. "Het is namelijk best een ingewikkeld verhaal om uit te rekenen wat de CO2-uitstoot is van een bedrijf en wat dan het aantal bomen is dat daar tegenover moet staan. En niet ieder bedrijf kan daar iemand voor vrijmaken. Daar gaan we bij helpen. En niet elke boom is hetzelfde, daar moet je ook rekening mee houden", aldus Geert-Jan Derks, voorzitter van de afdeling Cuijk/Grave. (bron en voor nadere informatie zie De Ondernemer, 15-2-2016)

- Genealogie: - Doop-, trouw- en begraafregisters gemeente Mill en Sint Hubert 1656-1810.

Reacties

(2)

Hoe is de bereikbaarheid van Mill met het openbaar vervoer?

Prima. Zowel vanuit het zuiden als vanuit het noorden kunt u het beste naar NS-Station Cuijk. Van daaruit bent u met Arriva-bus 92 in 20 minuten in Mill. Voor een voorbeeld zie https://9292.nl/reisadvies/station-cuijk/mill/vertrek/2018-07-26T0915.

Vanuit westelijker in Brabant kunt u het beste naar NS-Station Oss. Van daaruit met Arriva-bus 305 naar Uden en vervolgens met Arriva-bus 91 naar Mill. Voor een voorbeeld zie https://9292.nl/reisadvies/station-oss/mill/vertrek/2018-07-26T0908.

Reactie toevoegen