Cuijk

Plaats
Dorp en gemeente
Cuijk
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

Cuijk

Terug naar boven

Status

- Cuijk is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk.

- De huidige gemeente Cuijk is in 1994 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Beers, Cuijk en Sint Agatha en Haps.

- De gemeente Cuijk omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Beers, Haps, Katwijk, Linden, Sint Agatha en Vianen, de buurtschappen De Plaats, Dommelsvoort, Ewinkel, Haring, Heeswijk, Huij, Laarakker, Putselaar en Zevenhutten en de voormalige buurtschap Klein Linden (waarvoor zie Katwijk). Bij elkaar zijn dit 7 dorpen, 9 buurtschappen en 1 voormalige buurtschap.

- Wapen van de gemeente Cuijk. - Wapen van de voormalige gemeente Cuijk en Sint Agatha.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Cuijk.

- Onder het dorp Cuijk vallen ook de buurtschappen Ewinkel, Heeswijk en Zevenhutten.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Kuuk.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Cuijk grenst in het N en NO aan de rivier de Maas, in het N aan de provincie Gelderland en Overasselt en Heumen, in het NO aan de provincie Limburg en Molenhoek, Mook, Middelaar en Milsbeek, in het ZO aan Oeffelt, Beugen en Rijkevoort, in het ZW aan Wanroij, Sint Hubert en Mill en in het W aan Gassel, en ligt in het uiterste NO van de provincie Noord-Brabant en verder ZO van Grave en Wijchen, Z van Nijmegen, ZW van Groesbeek en NW van Gennep en Boxmeer. De A73 loopt centraal tot O door de gemeente, van N naar ZO. NW in de gemeente liggen de Kraaijenbergse Plassen. De gelijknamige hoofdplaats ligt NO in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Cuijk en Sint Agatha 303 huizen met 1.999 inwoners, verdeeld in de dorpen Cuijk 257/1.701 (= huizen/inwoners) en Sint Agatha 46/298. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 9.900 huizen met ca. 25.000 inwoners, het gelijknamige dorp heeft ca. 7.100 huizen met ca. 17.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Cuijk, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Historische Kring Land van Cuijk.

- Museum Ceuclum omvat voorwerpen die in of rond Cuijk gevonden zijn. Het betreft materiaal uit de steentijd, bronstijd, ijzertijd, romeinse tijd, middeleeuwen en nieuwe tijd. De collectie wordt tentoongesteld in de oude, gotische Martinustoren (die ook te beklimmen is). De toren is een restant van de oude Parochiekerk (1480) en wordt gezien als het meest waardevolle monument in het dorp.

- Verhalen over de geschiedenis van Cuijk op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Cuijk en Sint Agatha op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Cuijk telde tussen 1945 en 2000 veel grote bedrijven; Homburg, Adler, Victor Hugo, Nutricia, Roggy en Dumig. Een werkgroep is anno 2017 bezig met een boek over de geschiedenis van deze bedrijven. Natuurlijk zijn er nog vraagtekens, en zoeken ze nog mensen die aanvulingen kunnen verschaffen bij bijvoorbeeld bepaalde afbeeldingen. Dat kun je vinden op hun Facebookpagina onder de link.

- Anno 2019 is de gemeente Cuijk doende met het opstellen van een nieuw gemeentelijk archeologiebeleid.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Structuurvisie gemeente Cuijk 2030.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Cuijk heeft als plaats19 rijksmonumenten.

- Korenmolen Jan van Cuijk.

- Mariakapellen.

- Gevelstenen in Cuijk.

- Beschrijving orgel Sint-Martinuskerk.

- Beschrijving orgel Hervormde Kerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Nieuws over de kermissen in de gemeente Cuijk op Facebook.

- Vierdaagsefeest Cuijk (eind juli, i.v.m. de Vierdaagse Nijmegen).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Laarakkerse Waterleiding is een beek die loopt tussen Beers, Vianen, Cuijk en Sint Agatha in het noorden en Haps in het zuiden. De Laarakkerse Waterleiding stroomt o.a. door de historische landgoederen De Barendonk, Ossenbroek, De Hiersenhof, De Dennen en De Nieuwe Hof. Omdat de landgoederen ernstig verdroogd waren, is de beek in 2010 heringericht. De oevers van de beek zijn over een lengte van 1.500 meter natuurlijk ingericht en bij Stuw Barendonk is een vispassage aangelegd.

- IVN Cuijk 'De Groene Overlaat'.

- Project Maasheggen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Cuijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Cuijk.

- Nieuws: - Actualiteiten uit (de kernen van) de gemeente Cuijk. - Het Cuijks Weekblad is via de link ook online te lezen. - Nieuws van het Cuijks Weekblad op Facebook.

- Buurtverenigingen: - Buurtvereniging De Haagsestraat.

- Sport: - Cuijkse Crossclub (CCC). - Het goud van de tot medio 2016 nog 3 volleybalverenigingen in Cuijk e.o. zijn de trouwe volleyballeden, de supporters en de vele vrijwilligers. Het goed gevuld houden van de competitie-spelende teams, leden een perspectief bieden op hun eigen niveau binnen de nieuwe vereniging, het invulling geven aan een sterke jeugdopleiding, en het verlichten van de werkdruk van de vrijwilligers, zijn de volgens de drie besturen de belangrijkste redenen tot een fusie in 2016 tussen Energo Flip Schoonmaak, Shock ’82 en Dynamo, tot de nieuwe vereniging VC Volt. Hiermee kan het doel worden bereikt om iedereen in het Land van Cuijk te laten volleyballen en daarmee ook een stevige basis neer te leggen voor potentieel nieuwe leden.

De verenigingen wilden graag vanuit een huidige gezonde situatie samengaan en voorkomen over een aantal jaren uit nood te moeten fuseren. Als zij zich als één volleybalvereniging presenteren, verbetert de uitstraling naar ”buiten” (Mini’s, A-B-C jeugd, senioren, recreanten, sponsoren in het Land van Cuijk en omgeving), en dat zal dit ongetwijfeld een positief effect hebben op de ledenaantallen. Door het samengaan versterken ze de herenlijn en verbreden ze de dameslijn, wat goed is voor de doorstroom naar de top, en bouwen ze samen aan instroom van (nieuwe) mini’s in het Land van Cuijk. Hiermee wordt het sociaal maatschappelijk belang nog meer onderschreven, omdat de vereniging als aantrekkelijk wordt ervaren en ieder lid binnen dezelfde vereniging op zijn of haar eigen niveau kan blijven volleyballen.

- Veiligheid: - Politie m.b.t. de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Cuijk, - idem alg. en - idem RK.

Reactie toevoegen