Laar (Wijnandsrade)

Plaats
Buurtschap
Nuth
Heuvelland Parkstad
Limburg

Laar (Wijnandsrade)

Terug naar boven

Status

- Laar is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Nuth. T/m 1981 gemeente Wijnandsrade.

- De buurtschap Laar valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wijnandsrade.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Laor.

Oudere vermeldingen
1744 Laar.

Naamsverklaring
Laar betekent 'bosweide, intensief benut bos'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Laar ligt rond de gelijknamige weg, ZO van Nuth, grotendeels ten zuiden van de A76, deels ten noorden ervan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Laar omvat ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- "In oktober 2014 geeft wethouder Lucassen het startsein voor de restauratie en herbestemming van het gemeentelijke monument De Naamse Steen (Laar 16, gelegen N van de A79 én N van de spoorlijn), in het bijzijn van o.a. de eigenaren Brenda en Fer Peters. In juli 2016 kan de wethouder het mooie eindresultaat bewonderen. Brenda en Fer hebben onder begeleiding van monumentenarchitect Ingrid Beckers bergen werk verzet en het resultaat mag gezien worden. De restauratie is met veel respect voor de aanwezige monumentale en historische kwaliteit uitgevoerd en in de  herenboerderij, waarvan de oorsprong dateert van ongeveer 1550, blijven de eeuwen voelbaar. Het pand Laar 16 wordt als een van de oudste vakwerkboerderijen van Limburg vermeld in het nieuwe boek van Coen Eggen over Limburgs Vakwerk." Aldus een persbericht van de gemeente Nuth.

- Boerderij van het vroegere Huis Laar.

Reactie toevoegen