Hellebroek

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Heuvelland Parkstad
Limburg

Hellebroek

Terug naar boven

Status

- Hellebroek is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 2018 gemeente Nuth.

- De buurtschap Hellebroek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nuth.

- De buurtschap Hellebroek ligt binnen de bebouwde kom van het dorp Nuth en heeft witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Hèllebrook.

Oudere vermeldingen
1835 Hellebroek.

Naamsverklaring
Betekent broek 'moerassig land' behorend bij Helle.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hellebroek ligt rond de gelijknamige weg, direct ZO van het dorp Nuth en direct NO van het dorp Wijnandsrade. De buurtschap ligt verder Z van de A76, ZW van het dorp Vaesrade, W van het 'dorp in de stad' Hoensbroek, NW van de stad Heerlen en het dorp Voerendaal, NNO van het dorp Klimmen en NO van het dorp Hulsberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Hellebroek 39 huizen met 212 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Bewoningsgeschiedenis van Hellebroek op de site van de buurtvereniging.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Mariakapel dateert uit 1961. Om geld voor de bouw van de kapel te verkrijgen zijn destijds diverse fancy fairs georganiseerd. De fam. Vrencken verkoopt voor het symbolische bedrag van fl. 1,00 een stuk grond aan de Parochie van de H. Bavo te Nuth, onder de voorwaarde dat de Buurtvereniging hierop een Mariakapel kan laten bouwen en beheren. Ook het beeld, een replica van de 'Sterre der Zee' te Maastricht, is door dezelfde familie Vrencken geschonken.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Hellebroek is opgericht in 1954.

- Zorg: - Zorgboerderij A gen Ling biedt dagbesteding aan voor verschillende doelgroepen. De boerderij is geheel rolstoeltoegankelijk, waardoor de cliënten overal hun steentje aan kunnen bijdragen. Cliënten kunnen in de winkel de klanten helpen, in de keuken helpen met producten maken voor in de winkel en op het terras, of ze kunnen de dieren verzorgen en in de tuin helpen met groente telen. Door de grote variatie aan werkzaamheden is er voor iedereen wel iets te vinden dat hij of zij leuk vindt.

Reactie toevoegen