Zuid

Plaats
Buurtschap
Ooststellingwerf Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Zuid Elsloo FR buurtschapsgezicht [640x480].JPG

Zuid, buurtschapsgezicht, met o.a. de voormalige zuivelfabriek uit 1886/1887, thans in gebruik als kantoor en opslag

Zuid, buurtschapsgezicht, met o.a. de voormalige zuivelfabriek uit 1886/1887, thans in gebruik als kantoor en opslag

Zuid

Terug naar boven

Status

- Zuid is een buurtschap in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, in grotendeels gemeente Ooststellingwerf (van 1812 t/m 30-9-1816 gemeente Oudeberkoop), deels gemeente Weststellingwerf (van 1812 t/m 30-9-1816 gemeente Noordwolde).

- De buurtschap Zuid valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Elsloo (gemeente Ooststellingwerf), deels onder het dorp Boijl (gemeente Weststellingwerf).

- De buurtschap Zuid heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Zuid ligt Z van het dorp Elsloo, rond de gelijknamige weg. Z van deze weg begint de gemeente Weststellingwerf (Boijl), enkele honderden meters O van deze weg is de grens met de provincie Drenthe (bij het en W van het dorp Zorgvlied). De buurtschap ligt verder NO van de dorpen Boijl en Noordwolde, OZO van het dorp Oldeberkoop, ZO van het dorp Nijerberkoop, ZZO van het dorp Makkinga, WZW van het dorp Appelscha en NNW van het dorp Doldersum.

- Bij de grens met de provincie Drenthe ligt ca. 200 meter boven de Verwersweg, aan de Kolonievaart, een driedorpenpunt (Zorgvlied / Elsloo / Boijl), driegemeentenpunt (Ooststellingwerf / Weststellingwerf / Westerveld) en tweeprovinciepunt (Drenthe / Fryslân). In Zuid bevond zich ook een café-biljart met de naam De Drie Gemeenten. Het pand staat er nog maar is niet meer in functie.

- De Verwersweg ligt deels in Fryslân, deels in Drenthe. Het Friese deel valt onder buurtschap Zuid, in het dorpsgebied van Boijl (gem. Weststellingwerf).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Zuid niet apart genoemd (in tegenstelling tot de nabijgelegen buurtschap Zuidhorn). Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De voormalige zuivelfabriek uit 1886/1887 is tegenwoordig in gebruik als kantoor en opslagruimte.

Reactie toevoegen