Makkinga

Plaats
Dorp
Ooststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

makkinga_collage.jpg

Makkinga, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Makkinga, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

makkinga dorpsgezicht [640x480].jpg

Makkinga dorpsgezicht ca. 1900

Makkinga dorpsgezicht ca. 1900

Makkinga.JPG

Makkinga, bíjna helemaal verkeersbordvrij...

Makkinga, bíjna helemaal verkeersbordvrij...

Makkinga (2).JPG

De kerk van Makkinga.

De kerk van Makkinga.

Makkinga..JPG

Molen de Weyert in Makkinga.

Molen de Weyert in Makkinga.

Makkinga

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Makkinga.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Makkinga.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Makkinga.

Terug naar boven

Status

- Makkinga is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Ooststellingwerf.

- Onder het dorp Makkinga vallen ook de buurtschappen Laagduurswoude, Twijtel en Veneburen.

Terug naar boven

Naam

In het Stellingwerfs
Makkinge.

In het Fries
Makkingea.

Terug naar boven

Ligging

Makkinga ligt W van Oosterwolde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Makkinga 53 huizen met 294 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Makkinga is in de 15e eeuw ontstaan als agrarische ontginningsnederzetting vanuit Oosterwolde. Het bestaat aanvankelijk uit enkele agrarische streken. Er groeit geleidelijk een kom in de buurt van de Hervormde kerk en om een brink met waterpomp op het kruispunt van wegen vanuit Oosterwolde, Oldeberkoop, Donkerbroek en Elsloo.

De laatmiddeleeuwse Lycklamastins* die aan de noordoostzijde van deze kruising stond is in 1829 afgebroken. Het was de enige stins in de wijde omgeving. Dat wijst erop dat Makkinga op een strategische plek lag of een zekere status had, of beide. Makkinga is ná Oldeberkoop en vóór Oosterwolde van 1848 tot 1886 hoofdplaats van de gemeente Ooststellingwerf geweest.
* Dat was dus een andere stins dan de Lycklamastins bij Wolvega.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kunt u terecht bij:

- Historische Verening Makkinge e.o.

- 'Makkinga. Dorpsgeschiedenis en veldnamen' (Roelof Wijbe Gorter, 2013).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Makkinga is het eerste dorp in Nederland dat zich 'verkeersbordvrij' mocht noemen, dankzij de inrichting van de openbare ruimte volgens de Shared Space-principes.

- In 2011 is in Makkinga de Dorpstuinderij gerealiseerd.

- Dorpshuis Makkinga voegt de functie 'zorg' toe aan de ontmoetingsfunctie van het dorpshuis. Het dorpshuis wordt omgebouwd tot een zorg- en maatschappelijk centrum. Medio 2017 beoogt het operationeel te zijn. De plannen ontstaan in 2015, als de nieuwe huisarts een praktijkruimte zoekt in het dorp en met deze vraag bij het dorpshuisbestuur aanklopt. De vraag wordt breder getrokken en voorgelegd aan meerdere zorgaanbieders in de regio. Er blijkt voldoende belangstelling te zijn bij verschillende zorgaanbieders, zoals thuiszorg, fysiotherapie, logopedie en pedicure, om een ruimte te huren in het dorpshuis. Het dorpshuis wordt daartoe verbouwd en uitgebreid en tevens energieneutraal gemaakt.

Behalve de ruimtes voor zorgaanbieders worden er ook extra voorzieningen voor ouderen en jongeren gemaakt. In het nieuwe centrum kunnen activiteiten worden gecombineerd met zorgdiensten. Zo kunnen ouderen in Makkinga blijven wonen. ‘Dorpen denken nog te weinig na over hoe je als dorp met zorg moet omgaan. Het nieuwe WMO-beleid is gericht op het zo lang mogelijk zelfstandig blijven van mensen. Ouderen willen dat zelf ook. Maar daar moet je dan wel de voorzieningen voor hebben', aldus bestuurslid Folkert Bouma. ‘De meeste dorpshuizen zijn op zoek naar mogelijkheden om de teruglopende inkomstenstroom te kunnen compenseren. Meestal wordt dan gekeken naar meer familiefeesten of andere activiteiten. Onze oplossing is de combinatie tussen zorg en maatschappelijk welzijn en die is nieuw. Wij zien toekomst in deze oplossing die een voorbeeld kan zijn voor veel dorpshuizen in Friesland.’ Er wordt ook een ontmoetingsruimte gemaakt voor de jongeren in het dorp. Daarnaast kunnen ook de ruim 30 verenigingen als vanouds terecht in het nieuwe dorpshuis.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

Makkinga heeft 3 rijksmonumenten:

- De hervormde Bonifatiuskerk uit 1777.

- Molen De Weijert.

- Makkinga heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- Het pand Villa Nova, naast de molen (Lyclamaweg 17) is rond 1850 gebouwd door de toenmalige grietman / burgemeester van Ooststellingwerf, P.A. Bergsma.

- In Museum Oold Ark wordt aan de hand van een collectie handgereedschap een beeld gegeven van de geschiedenis van de streek. De meeste gereedschappen zijn afkomstig uit de verzameling van Albert Mulder en worden tentoongesteld in werkplekken zoals er vroeger mee gewerkt werd: een timmer-, schoenmakers-, en schilderswerkplaats, een grupstal en in een hoek een bedstede met een indruk van de  huishouding. Voor het gereedschap van dhr. Bulthuis uit Leeuwarden, die onder meer houten Tjotters restaureerde,  is een speciale plaats ingeruimd. Kinderen kunnen in een 'oud schooltje' tekenen en schrijven op een lei.

Terug naar boven

Evenementen

- Grote openlucht-Vlomarkt op de laatste zaterdag van de maanden maart t/m oktober. De Vlomarkt, al sinds 1975 een traditie in Makkinga, heeft ca. 250 standhouders en wordt ook wel 'het Waterlooplein van het Noorden' genoemd.

- Autocross Makkinga (2e Paasdag).

- Tentfeest (eind augustus).

Terug naar boven

Links

- Site van en over Makkinga.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Makkinga en idem Kerk.

Reacties

(2)

M,

Als lid van de historische vereniging te Makkinga houd ik mij met name bezig met het buurtschap Twijtel (in het Fries en Nederlands) en Twietel (in de streektaal- dialect - Stellingwerfs).
Hierop probeer ik de geschiedenis van het dorp mbt bebouwing, eigendommen, bewoners enz in woord en beeld vast te leggen.
Een deel er inmiddels op geplaatst.

Veel succes met uw mooie site en geweldige hobby.

vr gr Ruurd

Dag Ruurd,
Dank voor je reactie en compliment. We hebben inmiddels een homepage voor Twijtel aangemaakt en je site daar gelinkt. Jij ook veel succes gewenst met je nu al zeer uitvoerige en informatieve site. Het verbaast ons telkens weer hoeveel er te vertellen valt over kleine buurtschapjes zoals Twijtel. Hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen! Ons ideaal zou natuurlijk zijn dat in iedere buurtschap van de 4.000 die er zijn, iemand de geschiedenis gaat uitzoeken en dat publiceert middels een site zoals de jouwe. Maar dat zal nog wel 'even' duren...
Gegroet,
Frank van den Hoven
hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen