Nijeberkoop

Plaats
Dorp
Ooststellingwerf
Fryslân

Nijeberkoop

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Nijeberkoop.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nijeberkoop (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Nijeberkoop (Fries: Nijeberkeap) is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Ooststellingwerf.

- Onder het dorp Nijeberkoop vallen ook de buurtschappen Egypte en Frankrijk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nijeberkoop ligt NO van de dorpen Oldeberkoop, Nijeholtpade en Noordwolde, O van het dorp Nieuwehorne, OZO van het dorp Oudehorne, ZO van de dorpen Gorredijk en Jubbega, ZZO van het dorp Hoornsterzwaag, ZW van de dorpen Makkinga, Donkerbroek en Oosterwolde, W van het dorp Appelscha, WNW van het dorp Elsloo, NW van het dorp Zorgvlied en N van het dorp Boijl.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nijeberkoop 21 huizen met 142 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 110 huizen met ca. 280 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Elementen uit de geschiedenis van Nijeberkoop.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nijeberkoop heeft 1 rijksmonument.

- Nijeberkoop heeft 1 gemeentelijk monument.

Terug naar boven

Evenementen

- SGW Friesland organiseerde elk jaar een Cross Country en Marathon voor paarden en pony's in Nijeberkoop. Tijdens deze dagen gingen er honderden paarden en pony's door de natuurgebieden en weilanden van het dorp. Na 34 jaar is dit evenement in 2016 voor het laatst georganiseerd. Onder de link kun je de evenementen van de afgelopen jaren nog terugzien.

"De organisatie stopt om verschillende redenen met het organiseren van dit evenement", aldus Michel Retz van SGW Friesland in een toelichting. "De kosten lopen steeds meer op, terwijl de inkomsten dalen. De bijdrage van sponsors wordt elk jaar minder; de spaarpot raakt leeg. Bovendien raken de bouwploeg en het bestuur aardig op leeftijd. De jongere generatie heeft minder tijd om zich hiervoor in te zetten. Dit team is volledig op elkaar ingesteld, iedereen weet wat hij moet doen. Op deze twee dagen hebben wij aan vrijwilligers nooit gebrek gehad, iedereen wil dan graag helpen." De wethouder heeft de hoop dat een jongere generatie het evenement in de toekomst weer wil oppakken. "Omdat dit bijzondere paardenevenement niet verloren mag gaan. SGW Nijeberkoop was altijd een begrip in de paardenwereld, met in de afgelopen jaren meerdere nationale en provinciale kampioenschappen."(bron: Nieuwe Ooststellingwerver, 17-10-2016)

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nijeberkoop.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nijeberkoop alg.

Reactie toevoegen