Nijeberkoop

Plaats
Dorp
Ooststellingwerf
Fryslân

Nijeberkoop

Terug naar boven

Status

- Nijeberkoop is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Ooststellingwerf.

- Onder het dorp Nijeberkoop vallen ook de buurtschappen Egypte en Frankrijk.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Nijeberkeap.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nijeberkoop ligt NO van de dorpen Oldeberkoop, Nijeholtpade en Noordwolde, O van het dorp Nieuwehorne, OZO van het dorp Oudehorne, ZO van de dorpen Gorredijk en Jubbega, ZZO van het dorp Hoornsterzwaag, ZW van de dorpen Makkinga, Donkerbroek en Oosterwolde, W van het dorp Appelscha, WNW van het dorp Elsloo, NW van het dorp Zorgvlied en N van het dorp Boijl.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nijeberkoop 21 huizen met 142 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 110 huizen met ca. 280 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Onderwijs
Rond 1800 is er in Nijeberkoop een 'winterschool'. Na 1819 wordt de school gecombineerd met die van Oldeberkoop, waar dan een vaste school komt. In 1899 wordt in het dorp weer een openbare lagere school opgericht. In 1988 wordt de school gesloten omdat er te weinig leerlingen waren overgebleven om nog verantwoord door te kunnen gaan. Het schoolgebouw is herbestemd tot woonhuis.

Zie verder Geschiedenis van Nijeberkoop.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Nijeberkoop heeft 1 rijksmonument, zijnde de klokkenstoel op de begraafplaats.

- Nijeberkoop heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de arbeiderswoningen op Bovenweg 50-52-54-56.

Terug naar boven

Evenementen

- SGW Friesland organiseerde elk jaar een Cross Country en Marathon voor paarden en pony's in Nijeberkoop. Tijdens deze dagen gingen er honderden paarden en pony's door de natuurgebieden en weilanden van het dorp. Na 34 jaar is dit evenement in 2016 voor het laatst georganiseerd. Onder de link kun je de evenementen van de afgelopen jaren nog terugzien.

"De organisatie stopt om verschillende redenen met het organiseren van dit evenement", aldus Michel Retz van SGW Friesland in een toelichting. "De kosten lopen steeds meer op, terwijl de inkomsten dalen. De bijdrage van sponsors wordt elk jaar minder; de spaarpot raakt leeg. Bovendien raken de bouwploeg en het bestuur aardig op leeftijd. De jongere generatie heeft minder tijd om zich hiervoor in te zetten. Dit team is volledig op elkaar ingesteld, iedereen weet wat hij moet doen. Op deze twee dagen hebben wij aan vrijwilligers nooit gebrek gehad, iedereen wil dan graag helpen." De wethouder heeft de hoop dat een jongere generatie het evenement in de toekomst weer wil oppakken. "Omdat dit bijzondere paardenevenement niet verloren mag gaan. SGW Nijeberkoop was altijd een begrip in de paardenwereld, met in de afgelopen jaren meerdere nationale en provinciale kampioenschappen."(bron: Nieuwe Ooststellingwerver, 17-10-2016)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Nijeberkoop (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nijeberkoop.

- Dierenopvang: - In 1993 vestigt roofdierenopvangcentrum Stichting Pantera zich in Nijeberkoop. In 2013 is het centrum overgenomen door Stichting Vier Voeters (de Nederlandse vestiging van Four Paws International) en heet sindsdien Felida Big Cat Sanctuary. De stichting biedt onderdak aan 'grote katachtingen', zoals luipaarden, leeuwen en tijgers. Felida vangt dieren op die voornamelijk uit dierentuinen en circussen komen. Dieren die daar fysiek toe in staat zijn, worden overgeplaatst naar een reservaat van Vier Voeters in Zuid-Afrika. Natuurlijk is Felida blij met donaties in geld, maar ook sponsoring in natura middels materialen die zij goed kunnen gebruiken is zeer welkom. Zie de link voor aan welke materialen ze nog behoefte hebben.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nijeberkoop alg.

Reactie toevoegen