Noordwolde (Fryslân)

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Noordwolde..JPG

De mooie Protestantse kerk in Noordwolde

De mooie Protestantse kerk in Noordwolde

noordwolde_fr_vlechtmuseum_640x480.jpg

Noordwolde, Nationaal Vlechtmuseum

Noordwolde, Nationaal Vlechtmuseum

noordwolde_bord_welkom.jpg

In Noordwolde word je hartelijk welkom geheten ...

In Noordwolde word je hartelijk welkom geheten ...

noordwolde_fr_tot_kiek_es.jpg

... en je wordt er ook weer hartelijk uitgezwaaid, ...

... en je wordt er ook weer hartelijk uitgezwaaid, ...

noordwolde_fr_bord_kalm_an.jpg

... met het advies niet te hard door de fraaie omgeving te scheuren.

... met het advies niet te hard door de fraaie omgeving te scheuren.

Noordwolde (Fryslân)

Terug naar boven

Status

- Noordwolde is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf.

- Onder het dorp valt voor de postadressen ook het dorp Noordwolde-Zuid.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp ligt N van het dorp Noordwolde-Zuid, NO van de dorpen Vinkega en Steggerda en het tweelingdorp De Blesse-Peperga, O van de dorpen De Hoeve en Wolvega, OZO van het dorp Oldeholtpade, ZO van het dorp Nijeholtpade, Z van het dorp Oldeberkoop, ZW van de dorpen Boijl, Nijeberkoop, Elsloo en Zorgvlied, W van het dorp Doldersum en het Nationale Park Drents-Friese Wold, WNW van het dorp Vledderveen, NW van het dorp Vledder, NNW van de dorpen Wilhelminaoord, Frederiksoord en Nijensleek en N van het dorp Eesveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Noordwolde 324 huizen met 1.792 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.500 huizen met ca. 3.700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Noordwolde, kun je terecht bij de volgende instanties:

- Stichting Dorpsarchief Noordwolde.

- In het Nationaal Vlechtmuseum staat een van de oudste ambachten ter wereld, het vlechten, centraal. Niet alleen het vlechten met hout, maar ook materialen als boombast, bladeren, grassen, kunststof, ijzer, en papier. Het museum heeft een uitgebreide collectie van nationaal en internationaal vlechtwerk, van oud tot hypermodern, van kunstzinnig tot wegwerp. Het Nationaal Vlechtmuseum is gevestigd in het monumentale pand van de oude Rijksrietvlechtschool uit 1912. In het praktijklokaal wanen bezoekers zich terug in de tijd. Het lijkt alsof de leerlingen het lokaal net verlaten hebben en elk moment kunnen terugkeren om hun vlechtarbeid af te maken.

Verder een omvangrijkde stoelencollectie en je kunt er o.a. alles te weten komen over de ontstaansgeschiedenis van het vlechten in Noordwolde, de Rietvlechtschool, de stoelenfabrieken en het vervoer van de meubelen. Voor kinderen is in het Nationaal Vlechtmuseum veel te beleven. Er draait een carrousel met gevlochten curiosa, er staat een poppenhuis vol gevlochten meubilair en een verkleeddoos. Er zijn diverse stripverhalen en kinderen kunnen zelf vlechten in de vlecht- en knoopkast.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Noordwolde heeft 3 rijksmonumenten.

- Noordwolde heeft 4 gemeentelijke monumenten.

- Molen Windlust.

- Gevelstenen in Noordwolde.

- De niet meer in gebruik zijnde Joodse begraafplaats aan de Schapendrift, direct N van Noordwolde, wordt namens de Israelitische Gemeente te Leeuwarden beheerd door It Fryske Gea. De begraafplaats ligt hoger dan de afgegraven omgeving en is omgeven door een wal met hoge eiken. De begraafplaats bevat nog slechts een enkele gebroken zerk. In de bomen rond het kerkhof zit een roekenkolonie. De begraafplaats is recentelijk opgeknapt.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Beleef Nortepé is een in 2018 opgerichte stichting voor Noordwolde en omgeving. Het bestuur gaat zich bezighouden met het organiseren van leuke feesten en evenementen voor jong en ouder. Onder andere de Vlechtdagen in het pinksterweekend en het evenement 'Live op het Plein' in augustus worden door hen georganiseerd.

- Nieuwjaarsduik in de Spokeplas.

- In het 3e weekend van juni is er op het prachtige terrein rond de Spokeplas het Zomerfestival Noordwolde.

- Grasbaanraces (weekend in juli), georganiseerd door ONK Rensport Noordwolde.

- Korfbalvereniging Leonidas organiseert jaarlijks op een zaterdag begin september de Leonidas Series, waarvoor alle korfbalverenigingen welkom zijn om mee te doen. Een hoge bezetting, een goede voorbereiding op het komende seizoen en gezelligheid zijn de ingrediënten van dit toernooi.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bij Openluchtzwembad De Dobbe is voor iedereen iets te doen. Zo zijn er een kleuterbad met eigen speelweide, een instructiebad met kleine glijbaan en een 50 meter bad met springplanken, familieglijbaan en luie trap. Voor de verwarmde douches zijn munten van € 0,20 verkrijgbaar. Verder vind je er Kiosk De Dobbe voor de hapjes en drankjes, en een speelweide met verschillende sportvoorzieningen. Het zwembad ligt in recreatiegebied de Spokeplas.

Terug naar boven

Beeld

- Onder deze link vind je ca. 200 filmpjes van evenementen en gebeurtenissen in Noordwolde in de loop der jaren, op YouTube. Zie het menu rechts naast het filmpje dat je als eerste te zien krijgt.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Noordwolde (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Noordwolde van Plaatselijk Belang op Facebook.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang De Eendracht.

- Onderwijs: - Vensterschool.

- Muziek: - Muziekvereniging De Woudklank omvat een fanfare, een Malletband, Majorettes, Dweilband FF Blazen, en Jeugdorkest De Notenkrakers.

- Sport: - Voetbalvereniging s.v. Olyphia is opgericht in 1928.

- Korfbalvereniging Leonidas is opgericht in 1942 en heeft dus in 2017 het 75-jarig bestaan gevierd.

- Rensport Noordwolde (motorsport) is opgericht in 1936, en heeft een eigen circuit waar ze regelmatig wedstrijden organiseren.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Noordwolde.

Reactie toevoegen