Winneweer

Plaats
Dorp
Groningen
Groningen

winneweer_hengelsportvereniging_gauw_tevreden.jpg

Hengelsportvereniging Gauw Tevreden in Winneweer is opgericht in 1953. Door het jaar heen organiseren ze ca. 30 viswedstrijden.

Hengelsportvereniging Gauw Tevreden in Winneweer is opgericht in 1953. Door het jaar heen organiseren ze ca. 30 viswedstrijden.

winneweer_groeten_uit_kopie.jpg

Winneweer, ansichtkaart 'Groeten uit'

Winneweer, ansichtkaart 'Groeten uit'

Winneweer

Terug naar boven

Status

Winneweer is een dorp in de provincie Groningen, gemeente Groningen. T/m 2018 gemeente Ten Boer. Vóór de herindelingen van 1990 viel ook nog een klein deel van het dorp onder de gemeente Loppersum. Door een grenscorrectie is dat toen naar de gemeente Ten Boer overgegaan. Het betrof 2 hectare met 28 inwoners.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
De plaats is genoemd naar een herberg aan de in 1650 aangelegde trekweg langs het Damsterdiep. De toelichting bij de kaart van Hieronymus Sweerts uit 1668 spreekt voor het eerst over "Winne-weer, een Logys-plaets en half weegen Delf-zijl". De naam van de herberg en daarmee van het dorp heeft vermoedelijk te maken met de bocht (wende) in het Damsterdiep op de plek waar de Fivel via het sluisje van Muda in het Damsterdiep uitmondde. Volgens een sage dankt het dorp zijn naam aan de trekschuiten die van Groningen naar Delfzijl en vice versa voeren. Wanneer men halverwege de route was, werd er gezegd: "Wie winnen weer" oftewel "we winnen weer terrein". Een andere sage verbindt de naam aan het 'ontvoeren' van de kerkklokken van Appingedam naar Groningen in 1580. Halverwege zouden de Groningse wagens in de modder hebben vastgezeten. Toen ze weer loskwamen, riep men: "Wie winnen weer!"

Terug naar boven

Ligging

Winneweer ligt NO van de dorpen Ten Boer en Ten Post, Z van het dorp Loppersum, rond de Stadsweg en voor een klein deel langs de Rijksweg. Beide delen worden van elkaar gescheiden door het Damsterdiep.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Winneweer omvat ca. 50 huizen met ca. 130 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vóór 1850 is er in Winneweer nog nauwelijks sprake van bebouwing. In de begintijd zijn er uitsluitend een paar huizen en boerderijen. Na 1850 komt daar door industriële ontwikkeling verandering in. In 1858 vestigt houthandel Nanninga zich, bij de stoomzaag- en korenmolen. De houthandel breidt gestaag uit - er worden zelfs keukenblokken gemaakt - waardoor een complex van gebouwen ontstaat. De eerste structurele woningbouw hangt ook nauw samen met deze houthandel. Eind jaren zeventig moet houthandel Nanninga noodgedwongen de poorten sluiten. In de oude timmerfabriek annex keukenfabriek van Nanninga is nu een van de modernere autostripping-bedrijven gevestigd.

In 1901 komt er ook een stoomzuivelfabriek in Winneweer. En in 1902 wordt er in het dorp ook nog een stoom-, steen- en buizenfabriek opgericht. Ook deze fabriek bestaat op den duur uit een complex van bebouwing. Rond 1970 sluit de steenfabriek. In het complex zijn nu een vlomarkt en een slager gevestigd.

De uitbreiding van het dorp tussen 1850 en 1940 vindt voornamelijk plaats in het lint langs de Rijksweg, die parallel loopt aan het Damsterdiep. Na 1940 worden er nog maar incidenteel huizen bijgebouwd. Daardoor ademt Winneweer in de structuur nog altijd de sfeer van oude tijden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Winneweer heeft 3 rijksmonumenten, zijnde het borgterrein van de vroegere borg Tammingahuizen (het borgterrein is nog goed herkenbaar (gemaakt), van de borg zelf is bovengronds niets meer over) bij Rijksweg 241, de voormalige directeurswoning van de stoomhoutzagerij uit 1853 met latere uitbreidingen (Stadsweg 86), en de villa in eclectische stijl met aangebouwd woonhuis uit ca. 1893 met latere verbouwing, op Rijksweg 277.

Terug naar boven

Evenementen

- 1x in de 2 jaar, in de oneven jaren, is er in een weekend in de 1e helft van december het evenement Kerstsfeer Winneweer, een kerstmarkt bij de inwoners aan huis, waarbij het hele dorp een volledige metamorfose ondergaat met lichtjes en muziek. Rond de 20 deelnemers transformeren hun kamer, schuur of garage in een sprookjesachtige kerstsfeer en verkopen kerstartikelen in alle soorten en maten. Met Winneweerster koek, Glühwein en kerstmuziek.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het landschap rond Winneweer zijn restanten van de loop van de oude waterloop Fivel nog herkenbaar aanwezig, mede doordat het Damsterdiep een deel van een oude meander volgt.

- Vlomarkt Winneweer is zaterdag en zondag open van 10:00-17:00 uur. De entree is € 1,50. Tegen inlevering van je entreebewijs krijg je een kop koffie of thee gratis.

Terug naar boven

Links

- Sport: - Hengelsportvereniging HC Gauw Tevreden is opgericht in 1953. De vereniging heeft ruim 100 leden en organiseert jaarlijks door het jaar heen ca. 30 viswedstrijden. Verder organiseert de club voor alle leden, maar vooral ook voor de niet-vissende partners, door het jaar heen gezellige avonden waarbij o.a. gekaart, gesjoeld, gebarbecued kan worden. - Nieuws van HC Gauw Tevreden op Facebook.

Reactie toevoegen