Groningen (gemeente)

Plaats
Stad en gemeente
Groningen
Groningen

groningen groeten uit 1897 [640x480].jpg

Groningen Groeten uit 1897

Groningen Groeten uit 1897

groningen_6.jpg

Groningen, Groeten uit 2014.

Groningen, Groeten uit 2014.

groningen1.jpg

Bij het Sint Geertruidgasthuis in Groningen.

Bij het Sint Geertruidgasthuis in Groningen.

groningen_2.jpg

Op de bloemenmarkt op het A Kerkhof in Groningen.

Op de bloemenmarkt op het A Kerkhof in Groningen.

groningen_4.jpg

Op stap in de Folkingestraat in Groningen.

Op stap in de Folkingestraat in Groningen.

groningen.jpg

Wandelen lang de schepen op de Hoge der A in Groningen.

Wandelen lang de schepen op de Hoge der A in Groningen.

groningen_3.jpg

Het is rustig in de Peperstraat in Groningen.

Het is rustig in de Peperstraat in Groningen.

GR gemeente Groningen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Groningen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Groningen in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Groningen (gemeente)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Groningen.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Groningen.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Groningen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Groningen (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Groningen is een stad en gemeente. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie.

- De gemeente Groningen is in 1969 vergroot met de gemeenten Hoogkerk en Noorddijk.

- Onder de gemeente Groningen vallen naast de gelijknamige stad en hoofdplaats verder nog de dorpen Hoogkerk, Leegkerk, Meerstad (deels), Noorddijk, Noorderhoogebrug, Dorkwerd, Engelbert en Middelbert, de voormalige dorpen Beijum, Helpman en Ruischerbrug, en de buurtschappen Euvelgunne, Gideon, Matsloot (deels), Nieuwklap (deels), Oude Roodehaan, Roodehaan, Selwerd, Slaperstil, Paddepoel (deels), De Poffert (deels) en Vierverlaten.

- Wapen van de gemeente Groningen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Groningen. Langs de grenzen van de gemeente Groningen staan witte bordjes Groningen. Incidenteel ligt er ook een grenssteen met de naam Groningen.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Grünnen. In het Fries: Grins.

Bijnaam
In de regio spreekt men ook wel van 'Stad'. Een inwoner van Groningen is dan een Stadjer. De stad wordt ook de Metropool van het Noorden genoemd. Stadjers noemen haar ook wel liefkozend Groot Loug = Groot Dorp. Een andere bijnaam van Groningen is Martinistad, verwijzend naar de Martinitoren. Een bijnaam van de inwoners is mollebonen. Voor een verklaring daarvan zie de link.

Oudere vermeldingen
1027-1054 (munt) Groniggea, 1040 kopie 2e helft 11e eeuw Groninga, 10e-11e eeuw Groningi, ca. 1074-1085 kopie ca. 1200 Groningon, midden 12e eeuw Grvoningen. In de Franse tijd (rond 1800) werd de naam geschreven als Groningue.

Naamsverklaring
Men heeft hierin de persoonsnaam Grôn of Groni gezien, met als betekenis 'bij de  lieden van Groni'. De naam is tevens verklaard als een afleiding van Grôn-* 'groen' en zou dan 'plaats met weelderig groen' betekenen. Een zijstroom van de Hunze wordt in 1262 kopie 1529 vermeld als Gronesbeke, de vorm met s is wellicht beïnvloed door de waternaam Prumesleke in hetzelfde stuk. Hierin schuilt mogelijk een waternaam Grôn 'groen' en Groningen betekent dan 'aanwoners van de Grôn'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Naam komt ook elders voor
In Duitsland (ZW van Magdeburg) komt de plaatsnaam Gröningen voor.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de stad en/of gemeente Groningen, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Geschiedenis van de stad Groningen op de site van de gemeente.

- Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd in de - naar eigen zeggen - twee mooiste middeleeuwse gebouwen van Groningen. Het museum toont de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart en de geschiedenis van Groningen.

- Stad en Lande.

- De dissertatie (proefschrift) Groningen, een stad apart: over het verleden van een eigenzinnige stad (1000-1600) (Jan van den Broek, RUG, 2007) is via de link online te lezen.

- Het door geograaf Meindert Schroor geschreven boek Stadstaat Groningen. De Groninger stadsrechten en buitenbezittingen 1612-2000 (1999, 248 pagina's) is verschenen in opdracht van de gemeente Groningen, naar aanleiding van de beëindiging van de laatste stadsmeierrechten en de overdracht van de stadsbezittingen in Zuidoost-Groningen. Het boek is inmiddels uitverkocht. Men heeft besloten het boek daarom als pdf-bestand beschikbaar te stellen. Via de link kunt u het boek online lezen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het in 2008 opgestelde plan Stadsrand Groninger Ommelanden is een samenwerkingsverband van de gemeenten Groningen, Zuidhorn, Winsum, Ten Boer en Bedum. Het beoogt de stadsranden rond de stad Groningen aantrekkelijker, duurzamer en veiliger te maken door het versterken van de ruimtelijke kwaliteiten van landschap, natuur en cultuurhistorie, het versterken en verbreden van de landbouw, het verbeteren van de toegankelijkheid vooral voor wandelaars en fietsers en het ontwikkelen en stimuleren van nieuwe economische activiteiten o.a. in het toerisme en in het MKB.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De stad Groningen heeft ca. 650 rijksmonumenten.

- Lijst van gemeentelijke monumenten van de stad Groningen.

- Een bezoek aan de Groninger Synagoge brengt je meteen in de sfeer van het Midden-Oosten. Sinds de restauratie in 1981 heeft de Synagoge twee hoofdgebruikers: Stichting Folkingestraat Synagoge (SFS) en de Joodse Gemeente Groningen (NIGG). SFS organiseert in het gebouw exposities, concerten, lezingen, rondleidingen en educatie. Tevens verhuurt SFS het gebouw voor passende evenementen. Door het gebruik door de Joodse Gemeente is de synagoge ook een volledig functionerende 'sjoel'. Het gebouw is te bezichtigen tijdens exposities en vaste openingstijden. Daarbuiten met rondleidingen, uitsluitend voor groepen, op afspraak. De Synagoge heeft een groot aantal prachtige glas-in-loodramen.

- Watertoren Noord (Noorderbinnensingel), de voormalige watertoren van het Academisch Ziekenhuis Groningen, stamt uit 1908. Sinds 1977 is de watertoren niet meer in functie. In 2012 is de toren verbouwd en herbestemd tot congrescengtrum.

- Groninger Museum (kunst).

- GR-ID, Museum voor Grafische Ideeën.

- Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen.

- Nederlands Stripmuseum.

- Het Hinckaertshuis (Oude Kijk in 't Jatstraat 6) is een van de oudste panden in de stad. Het dateert oorspronkelijk uit eind 13e eeuw. Aanvankelijk was het pand nog door boerderijen omgeven.

- Windmotor Groningen.

- Rooms-Katholieke begraafplaats.

- Gevelstenen in Groningen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Whisky Festival Noord-Nederland (weekend in maart) in de monumentale Der Aa-kerk trekt duizenden bezoekers. Dagelijks zijn er verschillende proeverijen. Een leerzame en toegankelijke proeverij voor beginners, exclusieve proeverijen voor gevorderden, en voor de 'verwende  whiskyliefhebber’, zoals de organisatie het noemt, zijn er speciale VIP-arrangementen. Voor de liefhebbers is er voorafgaand aan het festival het Whiskydiner.

- Rapalje Zomerfolk Festival (weekend eind juni).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Stadswandeling Groningen (7 km).

Terug naar boven

Beeld

- Oude Polygoonfilms over enkele van onze steden waaronder Groningen 1919.

- Filmpje met beelden van de zwaar beschadigde stad Groningen kort na de bevrijding (april 1945).

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Groningen. - Gemeente op Facebook.

- Bewonerscommissie Het Blauwe Dorp.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Groningen Esserveld, - idem Noodveld, - idem Noorder, - idem Selwerderhof en - idem Zuider.

- Zorgboerderij De Middag.

Reacties

(1)

Etymologie Groningen. De oorsprong van de naam zou afkomstig kunnen zijn van het Duitse plaatje Gröningen reeds vermeld in 934, ingelijfd bij het bisdom Halberstadt, toentertijd een domein van de oude Corvey abdij, (anno 823). Onder invloed van de abdij is de naam middels de handelsroute, de latere Hanse ingeburgerd in Oostfiesland.

Reactie toevoegen