Achter-Thesinge

Plaats
Buurtschap
Groningen
Groningen

achter-thesinge_plaatsnaambord_kopie.jpg

De kleine buurtschap Achter-Thesinge heeft ook een klein plaatsnaambord, dus je moet goed opletten, anders ben je er zo voorbij. Jammer dat ze het koppelteken zijn vergeten...

De kleine buurtschap Achter-Thesinge heeft ook een klein plaatsnaambord, dus je moet goed opletten, anders ben je er zo voorbij. Jammer dat ze het koppelteken zijn vergeten...

Achter-Thesinge

Terug naar boven

Status

- Achter-Thesinge is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Groningen. T/m 2018 gemeente Ten Boer.

- De buurtschap Achter-Thesinge valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Thesinge.

- De buurtschap Achter-Thesinge ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De plaatsnaam is vroeger ook zonder koppelteken gespeld geweest, maar staat de afgelopen circa 50 jaar al op de kaarten met koppelteken. Dat is de huidige, meest gebruikelijke spelling. Wij beschouwen de spelling van de plaatsnaam zonder koppelteken op het plaatsnaambordje (zie afbeelding) dan ook als een 'drukfout'.

Oudere vermeldingen
1840 Achter-Thesing, 1867 Achter Thesinge, 1899 Achter Thesing, 1936 Achter-Tezinge.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de ligging achter Thesinge.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achter-Thesinge ligt NNO van het dorp Thesinge, W van het dorp Ten Boer, ZZW van het dorp Sint Annen en ZO van de buurtschap Lutjewolde, rond de Thesingerweg, Thesingerlaan en Molenweg, die laatste voor zover gelegen NO van de Bovenrijgerweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Achter-Thesinge 12 huizen met 88 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog
In de nacht van 8 op 9 juli 1942 heeft een vluchtende bommenwerper zijn lading bommen afgeworpen op Achter-Thesinge. Het waren zes of acht zogeheten kettingbommen. Ze vielen op vrijwel gelijke afstand van elkaar. De eerste in de buitenberm tegenover het huis van de familie Oosterdijk. De tweede midden op het huis dat werd bewoond door de familie Apoll. De overige bommen vielen in het open veld en lieten alleen kraters achter.

De bom op het huis van de familie Apoll veroorzaakte een enorme explosie, waarna het huis verdwenen was. Broer Siebe lag onder zijn ijzeren ledikant onder in de krater op de grijze klei. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn lichaam was uitgerekt, waardoor hij veel pijn heeft gehad. Siebe is nooit meer de oude geworden. Eilt Apoll en zijn vrouw hebben in of voor de voordeur gestaan en mankeerden niets. Het dochtertje was uit haar ledikantje geslingerd en lag in de voortuin bij een wagen. Ze was licht gewond en heeft er geen nadelige gevolgen aan overgehouden. Kleine Dickie van bijna 3 jaar was eerst onvindbaar, maar is in de vroege morgenuren verminkt teruggevonden. Een jaar later, in de nacht van 24 op 25 juli 1943, stortte in dezelfde omgeving een viermotorige bommenwerper neer, waarbij zes van de zeven bemanningsleden zijn omgekomen (bron en zie verder pag. 31-33 van de publicatie 'Een Golden Raand van Stad' door K. Oomkes).

Reacties

(1)

Deze mensen waren familie van mij. Ze zijn na de oorlog naar Canada geëmigreerd. Ik zou best meer van hen willen weten.

Reactie toevoegen