Achter-Thesinge

Plaats
Buurtschap
Ten Boer
Duurswold
Groningen

achter-thesinge_plaatsnaambord_kopie.jpg

De piepkleine buurtschap Achter-Thesinge heeft ook een piepklein plaatsnaambordje, dus je moet goed opletten anders ben je er zo voorbij.

De piepkleine buurtschap Achter-Thesinge heeft ook een piepklein plaatsnaambordje, dus je moet goed opletten anders ben je er zo voorbij.

Achter-Thesinge

Terug naar boven

Status

- Achter-Thesinge is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Ten Boer.

- De buurtschap Achter-Thesinge valt voor de postadressen grotendeels onder het dorp Thesinge, deels onder het dorp Sint-Annen.

- De buurtschap Achter-Thesinge heeft witte plaatsnaamborden en ligt - dus - buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Achter-Thesing.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Achter-Thesinge ligt N van Thesinge, W van Ten Boer, rond de Thesingerweg, voorzover gelegen O van de N46 en O van de buurtschap Lutjewolde die rond de kruising van beide wegen ligt. Alleen de huisnrs. 1 en 3 vallen onder het dorp Sint-Annen, de overige panden vallen onder het dorp Thesinge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Achter-Thesinge 12 huizen met 88 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog
In de nacht van 8 op 9 juli 1942 heeft een vluchtende bommenwerper zijn lading bommen afgeworpen op Achter-Thesinge. Het waren 6 of 8 zogeheten kettingbommen. Ze vielen op vrijwel gelijke afstand van elkaar. De eerste in de buitenberm tegenover het huis van de familie Oosterdijk. De tweede midden op het huis dat werd bewoond door de familie Apoll. De overige bommen vielen in het open veld en lieten alleen kraters achter.

De bom op het huis van de familie Apoll veroorzaakte een enorme explosie, waarna het huis verdwenen was. Broer Siebe lag onder zijn ijzeren ledikant onder in de krater op de grijze klei. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn lichaam was uitgerekt, waardoor hij veel pijn heeft gehad. Siebe is nooit meer de oude geworden. Eilt Apoll en zijn vrouw hebben in of voor de voordeur gestaan en mankeerden niets. Het dochtertje was uit haar ledikantje geslingerd en lag in de voortuin bij een wagen. Ze was licht gewond en heeft er geen nadelige gevolgen aan over gehouden. Kleine Dickie van bijna 3 jaar was eerst onvindbaar, maar is in de vroege morgenuren verminkt teruggevonden. Een jaar later in de nacht van 24 op 25 juli 1943 stortte in dezelfde omgeving een viermotorige bommenwerper neer, waarbij 6 van de 7 bemanningsleden zijn omgekomen (bron en zie verder pag. 31-33 van de publicatie 'Een Golden Raand van Stad' door K. Oomkes).

Reactie toevoegen