Luddeweer

Plaats
Buurtschap
Midden-Groningen
Duurswold
Groningen

luddeweer plaatsnaambord.jpg

Luddeweer is als enige formele woonplaats in de voormalige gemeente Slochteren zo dunbebouwd dat het geen 'bebouwde kom' heeft en daarom witte plaatsnaamborden heeft i.p.v. blauwe komborden

Luddeweer is als enige formele woonplaats in de voormalige gemeente Slochteren zo dunbebouwd dat het geen 'bebouwde kom' heeft en daarom witte plaatsnaamborden heeft i.p.v. blauwe komborden

Luddeweer waarschuwingsborden (Kopie).jpg

Welkom in Luddeweer, maar wél betreden op eigen risico... (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com/2013/08/03/langs-luddeweer-de-graauwedijk-en-laskwerd)

Welkom in Luddeweer, maar wél betreden op eigen risico... (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com/2013/08/03/langs-luddeweer-de-graauwed...)

luddeweer_buurtschapsgezicht_met_boerderij_en_koeien_17-9-2017.jpg

Luddeweer, 17-9-2017. Hier schijnt de zon nog, terwijl in de verte donkere wolken dreigend steeds dichterbij komen (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com/2017/09/17/naar-juffer-odilia-in-wittewierum)

Luddeweer, 17-9-2017. Hier schijnt de zon nog, terwijl in de verte donkere wolken dreigend steeds dichterbij komen (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com/2017/09/17/naar-juffer-odilia-in-witte...)

Luddeweer

Terug naar boven

Status

- Luddeweer is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Duurswold, gemeente Midden-Groningen. T/m 31-7-1962 gemeente Ten Boer, per 1-8-1962 over naar gemeente Slochteren, in 2018 over naar gemeente Midden-Groningen. Per 1-8-1962 is de buurtschap middels een grenscorrectie van de gemeente Ten Boer naar de gemeente Slochteren overgegaan. De grens tussen beide gemeenten is toen namelijk langs de N kant van het Eemskanaal komen te lopen en Luddeweer ligt Z daarvan.

- De buurtschap Luddeweer heeft een eigen postcode (9624) en postale plaatsnaam in het postcodeboek en in de gemeentelijke basisregistratie BAG en is daarmee een formele woonplaats. Voor voorzieningen als school en kerk is men op buurdorp Overschild aangewezen.

- Luddeweer heeft als enige formele woonplaats in de voormalige gemeente Slochteren geen 'bebouwde kom' en heeft daarom witte plaatsnaamborden (i.p.v. blauwe komborden).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Luddeweer.

Naamsverklaring
Luddeweer ligt in de oude Fivelbedding. Er lijkt hier geen terp te zijn. Als dat juist is, dan heeft weer hier de betekenis 'perceel, (grond)bezit', van de persoon Ludde.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Luddeweer ligt NW van Slochteren, NO van Harkstede, Z van het Eemskanaal, rond de Luddeweersterweg en de Slochtermeenteweg, voor zover gelegen W van het Afwateringskanaal van Duurswold.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Luddeweer 4 huizen met 18 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap 21 huizen (zijnde 15 aan de Luddeweersterweg en 6 aan de Slochtermeenteweg) met ca. 55 inwoners, en was daarmee de kleinste formele woonplaats in de voormalige gemeente Slochteren. Dat is zij niet in de nieuwe gemeente Midden-Groningen, want de formele woonplaats Waterhuizen (voorheen gemeente Hoogezand-Sappemeer) is nog iets kleiner. Sommigen vermelden Luddeweer als vermeend 'kleinste dorp van de gemeente Midden-Groningen', maar ook dat klopt niet. Wellicht verkeren sommigen in de veronderstelling dat een kleine plaats met een eigen postcode en postale plaatsnaam dús ook wel een dorp zal zijn (dat vermoeden hebben wij althans), maar dat gaat niet altijd op; meer dan 100 buurtschappen in ons land hebben een eigen postcode en postale plaatsnaam, maar promoveren daarmee niet ineens tot dorp. Dit is er daar een van. Wij kunnen een nederzetting met slechts 21 huizen zonder een kern en enigerlei voorziening redelijkerwijs niet als dorp kwalificeren.

Terug naar boven

Geschiedenis

Van 1880 tot 1970 functioneerde hier het Waterschap Luddeweersterpolder, dat een gebied van 271 hectare rond Luddeweer beheerde. De polder werd bemalen door een niet meer bestaande molen, die aan de Woltersumer Ae stond, halverwege Schaaphok en het Eemskanaal. Luddeweer heeft geen middenstand meer. Tot in de jaren zestig was er nog een tabakszaak. Door de vruchtbare grond zijn er nog verschillende boerenbedrijven in functie. De meeste boeren hebben een (melk)veehouderij.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In het gebied rondom deze buurtschap is het prachtig om te fietsen, o.a. via een mooi fietspad van buur-buurtschap Schaaphok naar Luddeweer waar je verder het natuurgebied van Midden-Groningen in kunt fietsen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportages van flora, fauna, monumentale panden en andere bezienswaardige objecten in Luddeweer en omgeving, door Harry Perton.

Reactie toevoegen