Thesinge

Plaats
Dorp
Ten Boer
Duurswold
Groningen

thesinge de dijk 1968 [640x480].jpg

Thesinge De Dijk 1968

Thesinge De Dijk 1968

thesinge_landarbeidershuisje_anno_1962_kopie.jpg

Thesinge, landarbeidershuisje anno 1962

Thesinge, landarbeidershuisje anno 1962

Thesinge

Terug naar boven

Status

- Thesinge is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Duurswold, gemeente Ten Boer.

- Onder het dorp Thesinge vallen ook het grootste deel van de buurtschap Achter-Thesinge, ongeveer de helft van de buurtschap Bovenrijge en een deel van de buurtschap Lageweg.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Taisen.

Terug naar boven

Ligging

Thesinge ligt NO van Groningen, ZW van Ten Boer.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Thesinge 27 huizen met 208 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De geschiedenis van Thesinge is onlosmakelijk verbonden met het klooster Germania wat hier eens heeft gestaan. De oudste, officiële, vermelding van het klooster is van 1283. In de kroniek van Emo en Menko van het klooster Wittewierum wordt in dat jaar de abt Menard(us) van Thiasingacloster genoemd. De stichting van het klooster door Hathebrand, honderd jaar eerder, is niet te bewijzen, maar aanneembaar. Het belangrijkste bewijsstuk, de Vita Sancti Hathebrandi, is echter grotendeels verloren gegaan. Een onnauwkeurige, 18e eeuwse transcriptie vermeldt het klooster Germerawald. Germania zou daar dan een latinisering van zijn.

De Vita Sancti Hathebrandi, het levensverhaal van Hathebrand, in twaalf delen, is zeer waarschijnlijk pas na zijn dood geschreven, maar er is niet meer te achterhalen wanneer. In 1183 werd het moederklooster Feldwerd gesticht. Het laatste deel van de Vita Sancti Hathebrandi is aangevuld met een lijst van abten van Feldwerd, met jaartallen, lopende van 1183 tot 1198. Met gaat ervan uit dat het klooster van Thesinge in deze periode is gesticht.

Na 1400 wordt in officiële geschriften het klooster niet meer aangeduid met de Latijnse naam Germania, maar wordt de naam Thiasingacloster gebezigd. Vanaf dit moment is de dorpsnaam Thesinge een feit. Ten tijde van de stichting van het klooster moet het stichtingsgebied een moerassige veenstreek zijn geweest, enigszins te vergelijken met het huidige buitendijkse kweldergebied in de buurt van Noordpolderzijl. (bron: Haye van den Oever op de website Thesinge.com)

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de volgende sites:

- Artikelen over de geschiedenis van Thesinge op de lokale dorpssite.

- De in het dorp geboren Kornelius Oomkes (1920-2015) heeft in 2005 het boek Rondom het molenhuis gepubliceerd, over de geschiedenis van Thesinge en over het gezin en bedrijf van de familie W. Oomkes. Via de link is het boek (in 4 delen) ook online te lezen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Thesinge heeft 7 rijksmonumenten.

- De St. Felicitaskerk of Kloosterkerk is een overblijfsel van het onder Geschiedenis beschreven klooster. - Beschrijving in tekst en beeld van het orgel in de Kloosterkerk.

- Molen Germania.

- Gereformeerde kerk uit 1876 (Kerkstraat 7).

- Naast de genoemde kerken en de molen heeft Thesinge nog 3 rijksmonumenten, nl. 3 boerderijen aan de Bovenrijgerweg (nrs. 10, 12 en 19).

- Christelijk Gereformeerde Kerk (Molenweg 20).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Agrarische Natuurvereniging Ons Belang en de Historische Commissie Garmerwolde organiseren jaarlijks op een zaterdag in augustus het evenement Pronte Pracht. Dit is een ontdekkingstocht langs boerderijen en historische panden (die je met de fiets of met de auto kunt doen). Agrariërs vertellen er over hun natuurbeheer en monumentbeheerders laten de geschiedenis van het gebied zien. Er is de hele dag van alles te doen. Kalfjes knuffelen, een echte imker horen vertellen over de belangrijke taak van bijen, klimmen in een (polder)molen, genieten van een brandend vuur in de smidse, proeven van diverse soorten (Gronings) brood, zien hoe boter en kaas ambachtelijk wordt bereid, proeven van lekkere puddingen in de Oude Melkfabriek. Het is allemaal mogelijk. Ook de monumentale kerken van Garmerwolde en Thesinge zijn deze dag te bekijken. Een plattegrond en de lijst met deelnemende bedrijven en monumenten is op de dag zelf op papier verkrijgbaar bij de Agrishop in Garmerwolde. Digitaal zijn de gegevens ruim van tevoren te vinden op garmerwolde.net en thesinge.com.

- De Thaisner DörpsRun (op een zaterdag in september) gaat over de afstanden 4 km, 4 mijl, 10 km en halve marathon. Ook is er een Kidsrun over 600 en 1200 meter.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Een Golden Raand van Stad is een cultuurhistorische fietsroute van ca. 25 km door Thesinge en omliggende plaatsen, met uitvoerige toelichtingen in tekst en beeld van wat je onderweg aan bijzonderheden tegenkomt, in 2005 vervaardigd door de in het dorp geboren Kornelius Oomkes (1920-2015).

Terug naar boven

Beeld

- De tekening op deze pagina is van Nico Visscher, als een van zijn illustraties bij het artikel 'Landarbeidershuizen in Groningerland' in het tijdschrift Neerlands volksleven, jaargang 1962, nr. 3.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Thesinge.

- Nieuws: - Oudere nummers van het maandelijkse nieuwsblad voor Garmerwolde en Thesinge, de Garmer & Thesinger Express, zijn via de link ook online te lezen.

- Onderwijs: - Basisschool De Til.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Thesinge.

Reactie toevoegen