Woltersum

Plaats
Dorp
Ten Boer
Groningen

woltersum dorpsgezicht 1925 [640x480].jpg

Woltersum dorpsgezicht 1925

Woltersum dorpsgezicht 1925

woltersum_molen_fram.jpg

Molen Fram in Woltersum ligt prachtig aan het Eemskanaal. Het is een zeer bijzondere en vrijwel unieke molen. Waarom dat zo is, kun je lezen onder het kopje Bezienswaardigheden. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Molen Fram in Woltersum ligt prachtig aan het Eemskanaal. Het is een zeer bijzondere en vrijwel unieke molen. Waarom dat zo is, kun je lezen onder het kopje Bezienswaardigheden. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Woltersum

Terug naar boven

Status

Woltersum is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Duurswold, gemeente Ten Boer.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Woltersom.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Woltersum grenst in het W aan Ten Boer, in het N aan Ten Post, in het NO aan Wittewierum en in het Z aan het Eemskanaal en buitengebied van Overschild, en ligt O van Thesinge, ZO van Sint Annen, ZZO van Lellens, ZZW van Winneweer en Loppersum, ZW van Garrelsweer, Appingedam en Delfzijl, WZW van Overschild, NW van Schildwolde en Slochteren, NNO van Lageland, Harkstede en Scharmer en NO van Garmerwolde, de stad Groningen en Meerstad.

Woltersum is bereikbaar vanuit Ten Boer via een kronkelweg door de landerijen, en ook vanuit Wittewierum via een meanderende weg. Verder is er een toegangsweg vanaf het Eemskanaal. Met deze weg zijn de nodige problemen. De ondergrond is hier zo slecht dat de weg steeds weer onderuit zakt. Voor fietsers is dit wel een mooie, bruikbare route.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Woltersum 41 huizen met 329 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 150 huizen met ca. 370 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Zoals de meeste dorpen in dit gebied, is ook Woltersum ontstaan op een oeverwal of wierde (500 v.Chr.). Grote delen van Groningen stonden immers regelmatig onder invloed van de zee, mede door de ligging onder het zeeniveau. Ontstaan als agrarische gemeenschap, komt door de ligging aan vaarwater (de Woltersumer Ee en de Lustige Maar) de handels- en woonfunctie in beeld. De stichting van kloosterorden in het gebied heeft de lokale bevolking weinig geroerd. Bij Woltersum ontstaan in latere tijd wel twee borgen (Ackingaheerd en Glimmershuis).

De aanleg van het Eemskanaal rond 1875 brengt grote veranderingen met zich voor Woltersum. Het kanaal wordt dwars door de bebouwing heen gelegd. Van het oorpronkelijke oostelijke dorpsdeel is daardoor weinig meer terug te vinden. Het dorp verdicht zich vanaf 1900 langs het water en in westelijke richting. Na de aanleg van een dam in het Damsterdiep wordt een deel van de Lustige Maar gedempt, waarmee de relatie met open water vervalt. De verbreding van het Eemskanaal in 1950 kost het dorp nog eens 13 woningen. Woltersum is tegenwoordig een rustiek dorpje met veelzijdige, en vaak karakteristieke bebouwing.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Woltersum heeft 4 rijksmonumenten.

- Hervormde kerk uit 1838 met beschilderde preekstoel uit de 16e eeuw.

- Molen Fram dateert uit 1867 en is genoemd naar het schip van de Noorse ontdekkingsreiziger Nansen. Fram betekent 'voorwaarts'. Het is een achtkante bovenkruier met stelling op schuur en heeft een vlucht van 19,40 m. Het is een zeer bijzondere en vrijwel unieke molen want hij heeft een combinatie van 3 functies: korenmolen, pelmolen en houtzaagmolen. Deze combinatie komt maar 2 keer in Nederland voor: naast molen Fram verder alleen nog in het Friese Burdaard. De prachtig aan het Eemskanaal gelegen Fram is regelmatig in bedrijf. Op zaterdagmiddag zijn de molenaars er vaak aan het werk en je bent dan van harte welkom om de molen te bezoeken, wat zeer de moeite waard is. Als het voldoende waait heb je goede kans dat je de geur van vers gezaagd hout kunt opsnuiven. Het is geweldig om de zagerij aan het werk te zien. Het geluid van de zagen, het gerammel van het krabbelwerk en de geur van het hout zorgen voor een unieke ervaring.

- Recentelijk is ook de Witte Brug over de Woltersumer Ee, midden in Woltersum, aangewezen als beschermd monument.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Kermis (weekend in juni).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Woltersum (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Vereniging voor Dorpsbelangen Woltersum op Facebook. - Dorpsbelangen op Twitter.

- Nieuws: - Dorpskrant Tilproat op Facebook.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Huifkar. - Peuterspeelzaal Kleine Vrienden.

- Sport: - s.v. Woltersum (voetbal).

- Zorg: - Zorgboerderij De Slingertuin heet zo omdat een groot deel van de tuin is aangelegd naar de uitgangspunten van een Groninger Slingertuin. De zorgboerderij houdt zich bezig met dagbesteding en begeleiding aan mensen met autisme en een normale begaafdheid.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Woltersum 1, - idem 2 en - idem kerk.

Reactie toevoegen