Oudebildtzijl

Plaats
Dorp
Het Bildt
Fryslân

oudebildtzijl_collage.jpg

Oudebildtzijl, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Oudebildtzijl, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

oudebildtzijl oosteind [640x480].jpg

Oudebildtzijl Oosteind

Oudebildtzijl Oosteind

Oudebildtzijl (5).jpg

Daar zijn we in Oudebildtzijl.

Daar zijn we in Oudebildtzijl.

Ousebildtzijl.JPG

Mooi daar in Oudebildtzijl.

Mooi daar in Oudebildtzijl.

Oudebildtzijl (3).JPG

Bij de sluis (zijl) in Oudebildtzijl.

Bij de sluis (zijl) in Oudebildtzijl.

Oudebildtzijl (4).JPG

Oudebildtdijk met de Julianakerk, een kerk met een verhaal.

Oudebildtdijk met de Julianakerk, een kerk met een verhaal.

Oudebildtzijl

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Oudebildtzijl.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Oudebildtzijl.

Terug naar boven

Status

- Oudebildtzijl is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Het Bildt.

- Onder het dorp Oudebildtzijl valt ook de buurtschap Nieuwebildtzijl.

- Deze plaats heeft pas in 1948 de dorpsstatus verkregen. Voorheen was het een buurtschap van Vrouwenparochie.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De naam wordt ook nogal eens als Oude Bildtzijl geschreven. De officiële spelling (voor o.a. postcodeboek, bevolkingsadministratie en op de plaatsnaamborden) is echter Oudebildtzijl.

In het Fries
Volgens Van Berkel en Samplonius 1995: Ald-Syl, idem 2006 (1): Aldebiltsyl.

In het Bildts
Ouwe-Syl (dat is ook de vermelding onder de NL naam op het plaatsnaambord).

Terug naar boven

Ligging

Oudebildtzijl ligt NW van Stiens, N van Vrouwenparochie.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Oudebildtzijl 80 huizen met 604 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vroeger was hier de uitwateringssluis (zijl) naar de Waddenzee. Die diende tevens als verbinding met de buitenwereld voor import en export. Er stond toen ook een havenkantoor, het zogeheten Koningshuis. De naam Keuningstreek herinnert daar nog aan. Toen de Nieuwe Bildtdijk werd aangelegd, moest ook de sluis van Oudebildtzijl verlegd worden (die eerder was ontstaan door verplaatsing vanuit buurdorp Alde Leie). Zo ontstond de nederzetting Nieuwebildtzijl. Die heeft echter niet lang meer dienst gedaan, want reeds in 1654 werden beide zijlen uit dienst genomen en was Oudebildtzijl geen havenplaats meer.

- Geschiedenis van Oudebildtzijl door dorpshistoricus Sytse Keizer (vergeet niet het pdf-document onderaan de pagina te openen, daar vind je nog veel meer informatie over de geschiedenis van Oudebildtzijl).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het college van B en W van de gemeente Het Bildt heeft de gemeenteraad eind 2009 voorgesteld om de Oudebildtdijk en de Nieuwebildtdijk de status van beschermd dorpsgezicht te verlenen. Het ministerie van OC&W had daar reeds een positief advies over afgegeven. De Bildtdijken spelen een belangrijke rol in het kenmerkende Bildtse landschap, dat in de 16e eeuw is gevormd door de inpoldering van de Middelzee. De monumentale eigenschappen van de beide dijken - de manier waarop ze in het landschap liggen, en de typerende bouwvormen - worden overigens al beschermd in de gemeentelijke bestemmingsplannen. De gemeente wil tegelijk met het invoeren van de monumentale status ook alle andere actuele zaken rond de dijken meenemen, zoals het parkeerbeleid, de mogelijkheid van nieuwbouw en de aanpak van verpauperde panden. De gemeenteraad vond het (anno januari 2010) echter geen goed plan. De raadsleden vreesden dat de landbouw door de beschermde status op slot zou komen te zitten. Bovendien biedt het eigen bestemmingsplan voldoende bescherming aan de karakteristieke eigenschappen van de Bildtdijken, zo vond de raad. Het 'Beschermd dorpsgezicht Oude en Nieuwe Bildtdijken' is echter in januari 2015 toch definitief geworden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oudebildtzijl heeft 4 rijksmonumenten.

- Julianakerk.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bezoekerscentrum de Aerden Plaats, gevestigd in de Julianakerk, informeert je over toerisme, archeologie en cultuurhistorie. Ook zijn er wisselende exposities over Bildtse kunst en cultuur.

- Wandelpad het Klaine Kaizer Padsy is vernoemd naar Gerrit Keizer (1874-1946). Deze inwoner van Oudebildtzijl was begin 20e eeuw wereldberoemd vanwege zijn lengte. De kleinste man ter wereld was echter veel meer dan alleen een circusartiest.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Oudebildtzijl.

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior is opgericht rond 1890, en had aanvankelijk als mede-doel evangelisatie. Het reguliere korps heeft ruim 30 leden. Daarnaast is er nog een recentelijk opgericht jeugdkorps, genaamd 'de Jonge Sylsters'.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Ouwe Syl bestaat in 2017 50 jaar. Bij de opening van het jubileumfeest heeft de vereniging een bijzonder initiatief onthuld. Er wordt een loterij georganiseerd, waarmee de deelnemers een huis in het dorp kunnen winnen. Voor 98 euro kunnen geïnteresseerden een lot kopen en strijden om een huis aan De Kolk in Oudebildtzijl. Bestuurslid Taeke Zijlstra: "Het sluit prima aan bij het streven van de club om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid in het dorp. We zijn erg benieuwd naar de reacties!" De loterij loopt tot november 2017. Op 11 november wordt het winnende lot getrokken. (bron en voor nadere informatie zie en beluister het interview op Omrop Fryslân, 12-5-2017)

Reactie toevoegen