Hallum

Plaats
Dorp
Noardeast-Fryslân
Fryslân

Hallum.JPG

Hallum, dorpsgezicht.

Hallum, dorpsgezicht

Hallum_0.JPG

We kijken nog even om naar de mooie plaats Hallum

We kijken nog even om naar de mooie plaats Hallum

Hallum

Terug naar boven

Status

- Hallum is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Noardeast-Fryslân. T/m 2018 gemeente Ferwerderadiel.

- Onder het dorp Hallum vallen ook de buurtschappen Fiifhuzen en Hallumerhoek.

Terug naar boven

Ligging

Hallum ligt N van Stiens, ZW van Ferwert, Z van Marrum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Hallum 152 huizen met 1.178 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.100 huizen met ca. 2.800 inwoners en is daarmee de grootste kern van de gemeente Ferwerderadiel.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2017 zijn 14 woningen aan de Doniaweg in Hallum gesloopt, om de bedrijven daar meer ruimte te geven. De bewoners zijn uitgekocht en naar elders verhuisd. De operatie heeft 5 miljoen euro gekost, gefinancierd door de provincie, de gemeente en de ondernemers. In en rond de woningen bleken verblijf- en broedplaatsen te zijn van huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen (met name de Laatvlieger, een van de grootste vleermuissoorten in Nederland). Om vervangende ‘woonruimte’ voor de vogels te kunnen bieden is in juli 2018 een grote vogeltil aan de Doniaweg gebouwd. De til is met een omvang van ruim 7 m2 de grootste vogeltil van Nederland en staat op palen 4 meter boven de grond. Voor de zwaluwen is een lokroep geïnstalleerd, die imiteert dat een nest bezet is en zo nieuwsgierige vogels trekt. De vogeltil blijkt ook spechten aan te trekken, wat niet de bedoeling is, omdat die de hiervoor vermelde vogelsoorten waar de til voor bedoeld is, kunnen verjagen c.q. kun nesten kunnen plunderen. Men broedt nu op een voorziening om de spechten te kunnen weren.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hallum heeft 18 rijksmonumenten.

- Genezareth-Kloosterpoldermolen.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- De Feestcommissie organiseert door het jaar heen diverse evenementen en activiteiten.

- De Bartlehiem Skeelertocht (op een zaterdag in augustus) is een groot sportief evenement met een nationaal en internationaal deelnemersveld. De start en finish zijn in Hallum. De wedstrijd gaat over een parcours van 30 kilometer, met tegelijk en op hetzelfde parcours een vrije toertocht over 15, 30 of 60 kilometer rond het van de Elfstedentocht bekende Bartlehiem.

- In de zomervakantie is er het Spikerdoarp voor de schooljeugd.

- SInds 2001 wordt Hallum op oudjaarsdag belaagd met harde doffe klappen (van het carbidschieten), die in de volksmond Laffe Klapkes worden genoemd.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Terwijl elders door bezuinigingen openluchtzwembaden worden gesloten of versoberd, is in Ferwerderadiel de keuze gemaakt om het in 1968 geopende Openluchtzwembad De Sawn Stjerren in Hallum als openbare voorziening voor zijn inwoners te behouden. Dat zo langzamerhand de klanten van steeds verder komen, is voor het zwembad natuurlijk een mooie bijkomstigheid. Ook het Hallumer zwembad moest mee in door de wet gestelde eisen. Dit leidde tot een rigoureuze renovatie in de wintermaanden van 1994-1995. Pompen en ketels werden aangepast, buizen onder de grond vernieuwd, en de ruwe betonnen baden werden voorzien van tegeltjes. Het peuterbad werd verhuisd, en het terras rondom het peuterbad vergroot.Ook de kleedaccommodatie werd behoorlijk opgeknapt en uiteindelijk zelfs winddicht gemaakt. Dit alles maakt het zwembad zijn 'sawn stjerren' waard. Een perfecte accommodatie om op allerhande manieren te recreëren.

Op de hete zomerse dagen, waar er op topdagen ruim 1000 bezoekers een verkoelende duik zoeken. Heerlijk plonzen van de duikplanken, roetsjen van de 43 meter lange waterglijbaan, spetteren in het familiebad of pootjebaden met de peuters. Natuurlijk is op deze dagen ook het zonnebaden op de zonneweide of op het riante terras zeer populair en draait de zwemkiosk zijn topdagen. IJs, snoep en snacks zijn tijdens deze periodes nauwelijks aan te slepen. Het zwembad in Hallum is landelijk een van de openluchtbaden die het langst open is. Normaal gesproken 20 weken. Van half april tot begin september wordt het zwemwater op een aantrekkelijke temperatuur verwarmd, dankzij de in 2012 nieuw geplaatste kachel, samen met hulp van een zonnewarmte-win-installatie die op het dak van de kleedaccommodatie ligt. Het zwembad heeft een goede naam; het is kwalitatief goed, vriendelijk en veilig. Met een goed bestuur en een prima team van badmeesters en badjuffen. Openluchtzwembad De Sawn Stjerren doet er alles aan om zijn zeven sterren waar te maken, ondanks dat ze in het wapen van Ferwerderadiel een geheel andere betekenis hebben.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Hallum (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Hallum.

- Nieuws: - Nieuws uit Hallum op Facebook.

- Belangenvereniging: - Doarpsbelang Hallum e.o. zet zich in voor een goed leefklimaat in het dorp en is spreekbuis voor het dorp voor diverse lokale en regionale overheden.

- MFC: - Multifunctioneel centrum MFC Trefpunt is het bruisende dorpshart van Hallum. Hier komen mensen samen in de bar, de diverse zalen of gymzaal om te praten, vergaderen, sporten enz. Veel verenigingen en clubs uit het dorp en omstreken zijn in het Trefpunt te gast voor sociale, culturele, zakelijke of sportieve activiteiten.

- Onderwijs: - Basisschool Op 'e Dobbe. - Basisschool It Fundamint.

- Muziek: - De naam van gemengd Popkoor Mingeling slaat zowel op de ‘mingeling’ van leeftijden als de ‘mingeling’ van repertoire. Ze zingen Nederlandstalige, Friese, Engelse en Duitse liedjes, meestal drie- of vier-stemmig. Per seizoen treden ze graag een paar keer op, maar het is geen podium-koor. Gezelligheid staat hoog in het vaandel, maar op de repetitie-avonden wordt enthousiast en serieus geoefend om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

- Sport: - Voetbalvereniging Wykels Hallum heeft ruim 300 leden. - Turnlust is de sportclub voor het dorp en omgeving op het gebied van turnen, jazz, acrobatiek en bodygym. Ook voor jongens. - Kaatsvereniging Hallum is opgericht in 1905.

- Veiligheid: - Brandweer Hallum.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hallum.

Reactie toevoegen