Feinsum

Plaats
Dorp
Leeuwarden
Fryslân

Feinsum

Terug naar boven

Status

- Feinsum is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Leeuwarden. T/m 2017 gemeente Leeuwarderadeel.

- Onder het dorp Feinsum valt ook de buurtschap Poelhúzen.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Finkum. Overigens is de plaatsnaam sinds 2009 officieel Friestalig.

Terug naar boven

Ligging

Feinsum ligt direct N van Stiens.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Feinsum 33 huizen met 227 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Feinsum.

Terug naar boven

Actuele situatie

Een klein dorp als Feinsum heeft natuurlijk niet veel voorzieningen. Wel is er een goede busverbining met Leeuwarden, Holwerd en Dokkum. De kinderen gaan naar school in buurdorp Hijum. De SRV-man komt twee maal per week langs: op de woensdag voor één uur en op de zaterdagochtend voor negen uur.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Feinsum heeft 3 rijksmonumenten.

- In 201x is het gerenoveerde speel- en recreatieterrein It Spoardok geopend met als kers op de taart de onthulling van een nieuw kunstwerk van Hans Jouta uit Ferwert. Dit kunstwerk paste - volgens de jury die een keuze moest maken uit diverse werken - het beste bij het thema 'het Dokkumer Lokaaltsje' met een verwijzing naar het heden. Het kunstwerk beeldt onder de naam 'Tiidreizgjen' het verleden naar het heden uit. Een perronklok beeldt de tijd uit die geweest is of nog gaat komen. De bijbehorende koffers duiden op vertrek of aankomst. Het skatebord is een verwijzing naar het heden en de toekomst.

Het kunstwerk dat is opgetrokken uit cortenstaal staat naast speel- en recreatieterrein It Spoardok (aan het voormalige spoorwegtracé Leeuwarden-Dokkum en het voormalige station van Feinsum). Het terrein is door egalisatie, drainage en herinzaai, herschikking van speeltoestellen, plaatsen van lichtmasten bij de haven, nieuw hekwerk en het aanschaffen van twee voetbaldoelen weer helemaal klaar voor de komende 20 jaar. Feinsumers, fiets- en vaarrecreanten kunnen weer volop gebruik maken van het nieuwe speelterrein.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Feinsum beschikt over de rustige, beschut gelegen kleine jachthaven It Spoardok, met daarnaast een leuke speeltuin voor de kleintjes en een jeu de boulesbaan voor de wat ouderen. Ook is er de mogelijkheid om op het daar aangrenzende grasveld te sporten of te recreëren. Het jachthaventje is gelegen aan de Finkummervaart, die deel uit maakt van de Noordelijke Friese Elfstedenroute. Het alom bekende Bartlehiem is van hieruit per boot gemakkelijk te bereiken. Passanten zijn van harte welkom.

De haven is vooral bedoeld voor de passant die houdt van rust en natuur en die verder geen extra luxe wenst, zoals bijvoorbeeld een toilet- of douchegebouw, electra en/of een wateraftappunt. Deze zijn dan ook niet aanwezig. Wel een pas geheel opnieuw aangelegde jachthaven met vele fiets- en wandelmogelijkheden in de omgeving. Zo kan er ook goed worden gevist en zelfs gezwommen. Voor passanten met een kano bestaat de mogelijkheid om op het grasveld in een door henzelf meegenomen tentje te overnachten.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Feinsum.

- Muziek: - Fanfare Crescendo is opgericht in 1930 en is er voor de dorpen Hijum en Feinsum.

- Sport: - Ook Kaatsvereniging 'In nij begjin' is er voor de dorpen Hijum en Feinsum.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Feinsum.

Reactie toevoegen