Menaam

Plaats
Dorp
Waadhoeke
Fryslân

Menaldum..jpg

In Menaam aangekomen.

In Menaam aangekomen.

Menaldum.JPG

In het centrum van Menaam (voorheen Menaldum)

In het centrum van Menaam (voorheen Menaldum)

Menaldum. (2).JPG

De Menaldummervaart in Menaam.

De Menaldummervaart in Menaam.

Menaam

Terug naar boven

Status

Menaam is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Waadhoeke. T/m 2017 gemeente Menameradiel. Het was de hoofdplaats van deze gemeente.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Menaldum. Overigens zijn de plaatsnamen in de gemeente Menameradiel sinds 2010 officieel Friestalig.

Oudere vermeldingen
1399 Meynaldym, 1400 Menaldem, 1407 Menaldum, 1412 Meinaldum, ca. 1550 Menaem.

Naamsverklaring
Betekent heem 'woonplaats' van die van de persoon Meynald, ontstaan uit de naam Meginwald*.(1)
* Gereconstreerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Menaam ligt W van Leeuwarden en grenst in het Z aan de A31.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Menaam 137 huizen met 935 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.100 huizen met ca. 2.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Menaam heeft een rijke historie. Eens stonden er zeven states en zes eeuwen geleden versloegen de Schieringers hier de Vetkopers in een felle slag.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Menaam heeft 23 rijksmonumenten.

- Molen De Rentmeester. - Nieuws van Molen De Rentmeester op Facebook.

- Molen De Kievit.

- Het neoclassicistische Raadhuis bij de brug dateert uit 1843 en is ontworpen door Th. A. Romein.

- Langs de Menamer Feart staat de Aardappelbeurs uit 1857-1859. Op de kade voor dit café werden aardappels geveild en per schip vervoerd.

- Aan de zuidkant van Menaam ligt Schatzenburg, een buitenplaats met een fraaie tuin in landschapsstijl. Deze adellijke woning is in particulier bezit.

- Kop-hals-rompboerderij Great Fellingwert / It Fjouwerhus is een van de fraaiste boerderijen in de omgeving. In de klokgevel in Lodewijk XV- stijl is het jaartal 1771 af te lezen.

Terug naar boven

Evenementen

- Spring Break (op een zaterdag in mei, vóór 2014 was dit de Novemberparty) is een jaarlijks terugkerend feest in Menaam, georganiseerd door een aantal vrienden die graag wat organiseren voor, door en met vrienden van vrienden.

- Het Dorpsfeest Menaam is er 1x in de 3 jaar. Zo te zien was de laatste keer in 2015, dus dan zal de volgende keer in 2018 zijn. In de jaren tussendoor is er eind september een Kleintje Dorpsfeest.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Vanuit de Ljochtmisdyk kun je It Boerepaad wandelen, een initiatief van Vereniging voor Dorpsbelangen Skingen / Slappeterp. Er zijn routes uitgezet van 4 tot 24 km. Onderweg kun je een duik nemen in de zwemplas. Een folder met de wandelroutes kun je pakken uit de groene bussen bij de startpunten.

- Recreatiegebied Schatzenburg, gelegen naast de gelijknamige buitenplaats in Menaam, heeft sportfaciliteiten, een bungalowpark, camping en zwembad.

- Rond Menaam zijn met de ruilverkaveling een aantal kleine bosjes aangelegd in dit vanouds niet boomrijke gebied.

- Aan de Sânwei in Menaam zie je een opvallende hoge heuvel. Dit is een restant van een van de 5 stinswieren in Fryslân.

- Speeltuinvereniging It Fintsje is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de speeltuinen aan de St. Lambertusstrjitte en it Achterbosk in Menaam. Kinderen willen rennen, spelen, voetballen. Actief en creatief zijn is wat It Fintsje wil stimuleren. Daarom zet deze vereniging zich er met al zijn vrijwilligers voor in om de kinderen in het dorp veilig en met veel plezier te laten spelen. "Met elkaar (de ouders en de kinderen) moeten we er voor zorgen dat onze beide nieuwe speeltuinen een nette en veilige plek blijven waar we met een goed gevoel onze kinderen naar toe laten gaan." Aldus de vereniging op haar site.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Menaam.

- Nieuws: - Nieuws uit Menaam op Facebook.

- Straatnamen: - Verklaring van de straatnamen in Menaam.

- MFA: - Werkgroep Menaam is opgericht om te onderzoeken hoe en waar een dorpshuis c.q. multifunctionele accommodatie (MFA) kan worden gerealiseerd. Eind 2017 heeft de gemeente Menameradiel besloten dat het aan de nieuwe gemeente Waadhoeke is om dit verder op te pakken.

- Onderwijs: - Basisschool De Cingel. - Basisschool Eben Haëzer.

- Muziek: - Fanfare Constantia Menaam is opgericht in 1895. - Sinds de oprichting in 2005 door twee leden van Fanfare Constantia is Dweilorkest De Menaemer Feintsjes bezig om van alle optredens een onvergetelijk feest te maken. Sfeer staat bovenaan, maar ook de uitdaging om muzikaal uitdagende en verfrissende arrangementen te spelen. Zo waren de Menaemer Feintsjes al meerdere keren succesvol op diverse festivals, waaronder zelfs 3 maal Nationaal Kampioen Dweilorkesten. Het repertoire bestaat uit een breed spectrum in de muziek, van carnavalskrakers tot popmuziek, en van Ray Charles tot Melrose. Alle muziek die nodig is voor een lach en een traan maar bovenal een supergezellig feest. De Menaemer Feintsjes zijn voor iedere gelegenheid te boeken, groot en klein. Ze maken er een feest van waar nog lang over wordt nagepraat. Niet voor niets is hun leus: "Als het écht feest moet zijn!"

- CMH Menaldum is opgericht in 1957 als drumband en bestaat tegenwoordig uit 4 verschillende onderdelen: Drumfanfare, Color Guard, Majorettes en Kinderdans, met een totaal van ca. 80 leden. De inmiddels tot drum- en showfanfare uitgegroeide drumband bestaat uit een enthousiaste groep mensen tussen de ca. 12 en 65 jaar en verzorgt de muzikale begeleiding van optochten tijdens dorpsfeesten en andere festiviteiten. Ook nemen zij ieder jaar deel aan concoursen uitkomend in de 2e divisie en verzorgen ze optredens en street parades tijdens jubilea en avond4daagsen. Hun repertoire bestaat uit moderne, populaire blaasmuziek in combinatie met gevarieerd slagwerk.

- Sport: - Voetbalverenging Foarút. - Kaatsvereniging VVV Menaem.

- Zorg: - Zorgboerderij De Tuorrebout biedt voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking een vertrouwde plek midden tussen de Friese weilanden in Boazum. Naast de rustige en natuurlijke omgeving bieden zij regelmaat en structuur, waardoor iedereen het erg naar de zin heeft. De ouders hebben even tijd voor zichzelf en hun eventuele andere kinderen. In Menaam bieden zij dagbesteding aan voor jong volwassenen en ouderen met een verstandelijke beperking. Het gaat hier om begeleiding op het gebied van wonen, werken en vrije tijd.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Menaam kerk.

Reactie toevoegen