Hulsberg

Plaats
Dorp
Nuth
HeuvellandParkstad
Limburg

Hulsberg

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Hulsberg.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Hulsberg.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hulsberg.

Terug naar boven

Status

- Hulsberg is een dorp in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Nuth. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1981.

- Aan de Nieuweweg, van Valkenburg naar Hulsberg, ligt in een stoep (vanuit Valkenburg gezien aan de rechterhand) nog een putdeksel met het opschrift ‘gemeente Hulsberg’.

- Wapen van de voormalige gemeente Hulsberg.

- Onder het dorp Hulsberg vallen ook de buurtschappen Aalbeek, Arensgenhout en Wissengracht. Vanouds vielen ook de buurtschappen Emmaberg en Heek deels onder Hulsberg. Tegenwoordig vallen die onder Valkenburg (en Heek daarnaast deels onder Klimmen).

Terug naar boven

Naam

Lokale schrijfwijze en uitspraak
Hölsberg.

Oudere vermeldingen
1147 Huleberga, 1154 Hulsberge, 1178 Hulesberge.

Naamsverklaring
De naam betekent ‘bij de met hulst begroeide berg’ (1).

Terug naar boven

Ligging

Hulsberg ligt ZW van Nuth, NO van Valkenburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Hulsberg 195 huizen met 1.052 inwoners, verdeeld in dorp Hulsberg 61/332 en de buurtschappen Aelbeek 57/294, Arendsgenhout 53/287 en Heek 24/139. De gemeente omvatte verder de buurtschap Emmaberg.

- Per 1 januari 1982 is de gemeente Hulsberg opgeheven en als volgt verdeeld:
naar Nuth: 596 hectare met 4.242 inwoners;
naar Valkenburg aan de Geul: 273 hectare met 303 inwoners;
naar Voerendaal: 32 hectare met 4 inwoners.

- Tegenwoordig omvat Hulsberg ca. 1.600 huizen met ca. 4.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 968 is Hulsberg geschonken aan de Sint Remigiusabdij te Reims, die van de plaats een proostdij maakte. De RK parochie H. Clemens is in 1202 gesticht. De gemeente Hulsberg is tijdens het Frans bestuur tegen het einde van de 18e eeuw ontstaan uit het gelijknamige kerspel of parochie, die sinds mensenheugenis deel uitmaakte van het koninklijk domeingoed van Meerssen. Hulsberg behoorde tot het Land van Valkenburg. Het had geen eigen schepenbank maar ressorteerde onder de hoofdbank Klimmen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hulsberg heeft 6 rijksmonumenten.

- De St. Clemens (Kerkheuvel 7) is met het omliggende kerkhof prachtig gesitueerd op zijn terp. Het huidige gebouw lijkt niet ouder dan een jaar of zeventig, maar zou delen uit 1820 bevatten. In elk geval staat het op de aloude plaats van godsdienst. Het zal wellicht om deze reden ook reminiscenties aan zo’n beetje alle belangrijke bouwstijlen sinds de Middeleeuwen bevatten. De drielichtvensters kunnen we bijvoorbeeld terugvoeren op het romaans, de hoofdopzet als kruisbasiliek met de samenstellende delen in deze proporties is schatplichtig aan de gotiek, er zijn classicistische dakruiters waarvan de middelste fraai open is en de torenspits is zeer typerend voor de nieuwbouwtijd. De eigenzinnigheid die de kerk mét al deze ontleningen en parafraseringen heeft, is zonder tijd. De hardstenen doopvont vermeldt het jaartal 1622.

- Fraai klooster van de Missiezusters Oblaten van de Assumptie (Schoolstraat 5) uit 1923, deels opgetrokken uit Kunrader steen.

- Gevelstenen in Hulsberg.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Hulsberg.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Hulsberg en - Hulsberg kerk.

- Zorgboerderij Ravensbosch.

Reactie toevoegen