Haaren

Plaats
Dorp en gemeente
Haaren
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Haaren

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Haaren.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Haaren.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Haaren (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Haaren is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant.

- De gemeente Haaren is in 1996 vergroot met de gemeenten Esch en Helvoirt, en in 1997 met een deel van de gemeente Udenhout.

- De gemeente Haaren omvat de dorpen Biezenmortel, Esch, Haaren en Helvoirt en de buurtschappen Belvert (grotendeels), Distelberg (grotendeels), Gever, Gijzel, Hal (grotendeels), Heesakker, Hooghout, Kerkeind, Laar, Molenstraat (grotendeels), Nergena (deels), Noenes, Raam, Schorvert (grotendeels), Winkel en Zandkant. Bij elkaar zijn dit 4 dorpen en 16 buurtschappen. Verder ligt een deel van het grote landgoed met boerenhoeven (samen met het grootste deel van de buurtschap) Belvert in de gemeente Haaren.

- Wapen van de gemeente Haaren.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Haaren.

- Onder het dorp Haaren vallen de buurtschappen Belvert (grotendeels), Gever, Heesakker, Kerkeind, Noenes en Raam (grotendeels). Dit zijn in totaal 6 buurtschappen.

- De gemeente Haaren is al enkele jaren doende om zich te oriënteren op haar bestuurlijke toekomst. Uiteindelijk blijkt er breed draagvlak te zijn voor opsplitsing, gezien de oriëntatie van de diverse kernen op omliggende kernen en gemeenten. Er was alleen nog geen duidelijkheid over het meest wenselijke ingangsjaar. Om hier duidelijkheid over te krijgen, hebben Gedeputeerde Staten eind 2016 Roel Augusteijn aangesteld als procesadviseur, die ca. 20 gesprekken heeft gevoerd met betrokken instanties en personen, en in januari 2017 het rapport 'Aanbeveling voor een datum van herindeling van de gemeente Haaren' heeft opgeleverd. Daaruit komt als conclusie de aanbeveling om de opsplitsing per 1-1-2020 te effectueren. Qua opsplitsing wordt het volgende voorgesteld: Haaren naar Oisterwijk, Helvoirt naar Vught, Esch naar Boxtel, Biezenmortel naar Tilburg, en het landelijk gebied in de Loonse en Drunense Duinen naar Heusden. In het rapport worden zowel de motivaties voor de datum als voor de opsplitsingen uitvoerig toegelicht. Gedeputeerde Staten laten op 31-1-2017 weten dat zij het advies van dhr. Augusteijn onderschrijven. De volgende stap in het proces is een bestuurskrachtonderzoek in mei 2017.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft o.a. Haaren als werkgebied.

- Verhalen over de geschiedenis van Haaren op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Haaren heeft 30 rijksmonumenten.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Haaren.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Landgoed Nemerlaer is door de provincie Noord-Brabant aangewezen als 'natte natuurparel'. In dit gebied tussen de beekdalen van de Achterste Stroom, de Rosep en de Nemer, zijn natuurwaarden als natte heide, gagelstruwelen en moerasbosjes aanwezig. De natuur was hier echter verdroogd. Middels het project 'Natte natuurparel Nemerlaer' is het gebied in 2012 heringericht wat het waterbeheer en de natuur ten goede is gekomen. Door het ruim 100 hectare grote natuurgebied loopt een uitgebreid slotenstelsel. Sommige van deze slootjes zijn nu gedempt. In andere slootjes zijn lage gronddammetjes aangebracht. Hierdoor blijft het water langer in het gebied. Verder zijn er drie stuwtjes aangelegd. Sommige plekken zijn zeer kansrijk voor de ontwikkeling van zeldzame graslandtypes. Om de oorspronkelijke ecologie te herstellen is op diverse plaatsen de voedselrijke bodemlaag afgegraven tot de veel armere, dieper gelegen bodemlaag boven komt. Het project Natte natuurparel Nemerlaer maakt onderdeel uit van de herinrichting van de Essche Stroom.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Haaren.

- Zorg: - Zorgtuinderij de Es.

Reactie toevoegen