Belvert

Plaats
Buurtschap
Oisterwijk
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Belvert

Terug naar boven

Status

- Belvert is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Oisterwijk. T/m 2020 gemeente Haaren.

- De buurtschap Belvert valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Haaren.

- De buurtschap Belvert heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1285 Bylveren, Belueren, 1285 Beluer, 1295 Beiluer, 1332 Belveren, 1350 Belver, 1391 en 1773 Belveren, 1840 "Balvoort of Balsfoort, ook wel Belveren", 1840 Balsvoort, 1874 Belveren is Balvoort.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Wel verklaard als het Middeleeuws Latijnse belfredus 'toren, wachttoren, klokketoren', maar het ontbreken van de slot -t in de oude vormen wijst op andere herkomst. Zou ook Balvoort of Balsfoort geheten hebben (zie echter ook Balsvoort), 1840(1) Balsvoort, naar een voorde 'doorwaadbare plaats' in de Nemer, maar ook dan zijn de oude vormen zonder dentaal problematisch. In de parochie van Berlicum is eind 13e eeuw sprake van Belver, Beilver. Zie ook Balveren.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Belvert ligt rond de bijna-kruising van de Belversestraat met de zijwegen Belverseakker en 't Bruggelaar, OZO van de dorpskern van Haaren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Belvert 2 huizen met 26 inwoners onder de gemeente Haaren en 2 huizen met 17 inwoners onder de gemeente Oisterwijk. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- O langs de buurtschap stroomt het riviertje de Broekleij, met O daarvan de Essche Stroom, die ter plekke de grens vormt tussen de dorpsgebieden van Haaren aan de W kant en Boxtel aan de O kant.

- Het landgoed Belvert strekt zich uit ongeveer van de gelijknamige buurtschap in het N, via natuurreservaat Kampina in het O en het dal van de (Grote) Beerze in het Z (N van het dorp Spoordonk), tot het riviertje de Rosep in het W.

Reactie toevoegen