Raam

Plaats
Buurtschap
Haaren
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Raam

Terug naar boven

Status

- Raam is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Haaren. Helvoirts deel: t/m 1995 gemeente Helvoirt.

- De buurtschap is verdeeld in de delen Hoge en Lage Raam.

- De buurtschap Raam valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Haaren, deels onder het dorp Helvoirt.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de straatnaambordjes Hoge respectievelijk Lage Raam kunt zien dat je er bent aangekomen.

- Per 1-1-2021 wordt de gemeente Haaren opgeheven. De vier dorpen worden toegewezen aan de vier respectievelijke omliggende gemeente waar ze de meeste banden mee hebben. Zo gaat het dorp Haaren naar de gemeente Oisterwijk en het dorp Helvoirt naar de gemeente Vught. In principe gaan de dorpsgebieden als geheel 'ongedeeld' over. Maar soms zijn er kleine grensgevallen waarbij het logischer is om ze anders te behandelen. Zo liggen de panden aan de weg Hoge Raam hemelsbreed niet veel verder van Helvoirt dan van Haaren, maar over de weg moet men wel een grote omweg maken om in Helvoirt te komen. De grens tussen de dorpsgebieden loopt hier midden door de weg (wat op zich niet ongebruikelijk is, omdat je anders met veel 'rafeliger' kavelgrenzen van weilanden en tuinen komt te zitten); het Z deel, met de even huisnummers, valt onder het dorpsgebied van Haaren; het N deel, met de oneven huisnummers, valt onder het dorpsgebied van Helvoirt.

Bij de herindeling is ervoor gekozen om de oneven, dus Helvoirtse huisnummers, niet met Helvoirt mee te verhuizen naar de gemeente Vught, maar met Haaren mee te laten verhuizen naar de gemeente Oisterwijk. Kennelijk gezien de banden met en de kleinere afstand tot het dorp Haaren. Het lijkt ons ook logisch, gezien het hiervoor geschetste, dat ook deze inwoners aan de Hoge Raam meer op het dorp Haaren georiënteerd zijn. Volgens dit krantenartikel in het Brabants Dagblad d.d. 1-1-2020 echter zouden de inwoners wél het huidige huisadres, dus met postcode van en plaatsnaam Helvoirt, behouden. En dát lijkt ons dan weer níet logisch. Omdat dat straks verwarring gaat wekken, als 3 panden 'in' Helvoirt als enige onder de gemeente Oisterwijk vallen, omdat ze zoals gesteld volgens ons meer op het dorp Haaren georiënteerd zijn, en omdat een viercijferige postcode in principe ook maar bij één (plaatsnaam en) gemeente mag horen. Omdat dat anders voor allerlei statistieken weer verwarrend is. Dus eerlijk gezegd hopen wij dat het krantenartikel ernaast zit en deze panden straks 'administratief verhuizen' en de postcode en plaatsnaam van hun overburen (Haaren dus) krijgen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt rond de wegen Hoge Raam en Lage Raam en rond het water de Raamse Loop, direct N en NW van het dorp Haaren, Z van het dorp Helvoirt, OZO van het dorp Biezenmortel, W van het dorp Esch en NNO van het dorp Oisterwijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Raam 4 huizen met 26 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Reactie toevoegen