Biezenmortel

Plaats
Dorp
Haaren
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Biezenmortel

Terug naar boven

Status

- Biezenmortel is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Haaren. T/m 1996 gemeente Udenhout. In 1997 is het dorp niet met het dorp Udenhout meegegaan naar de gemeente Tilburg, maar middels grenscorrectie overgegaan naar de gemeente Haaren.

- Onder het dorp Biezenmortel vallen ook de buurtschappen Hooghout, Laar (deels), Winkel en Zandkant (grotendeels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1794 Biesenmortel, 19e eeuw Mortel, 1839 Biezen Mortel.

Naamsverklaring
Samenstelling van de plantnaam bies en mortel 'laaggelegen vochtige plaats'.(1)

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Kleuvendûrp.

Terug naar boven

Ligging

Biezenmortel ligt NO van Udenhout. Het dorpsgebied grenst in het N aan de Loonse en Drunense Duinen, in het Z aan de N65, in het W aan de Gommelsestraat en in het O aan de Gijzelsestraat. Het Z deel van het dorpsgebied wordt doorsneden door de spoorlijn 's-Hertogenbosch - Tilburg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de - toen nog - buurtschap Biezenmortel nog slechts 20 inwoners en zal dan ook niet meer dan een handvol huizen hebben omvat. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij:

- Heemkundekring De Kleine Meijerij.

- Stichting Heemcentrum 't Schoor - Udenhout - Biezenmortel. Een deel van de publicaties van de stichting is via het menu Downloads op de site, ook online te lezen. Dat betreft o.a. het boek 'Over d'n Biezenmortel. Van buurtschap tot kleine kern' (160 pag., 1993).

- Verhalen over de geschiedenis van Biezenmortel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsplan Biezenmortel (2008).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Biezenmortel wordt een dorp door de bouw van de Sint Jozefkerk in 1921.

- Gevelstenen in Biezenmortel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Stichting De Kleuven organiseert jaarlijks het carnaval in Kleuvendûrp. Zij openen het carnaval met een optocht op zaterdag, en sluiten het af met de Lichtjestocht op dinsdagavond. Daar tussendoor zorgen zij samen met tientallen vrijwilligers voor een geweldig programma vol feestelijke activiteiten.

- De Avond3daagse (juni) is zo opgezet dat zo veel mogelijk inwoners kunnen deelnemen. Zowel voor kinderen als volwassenen zijn uitdagende routes uitgezet. Door de nauwe samenwerking met zorginstelling Prisma kunnen bovendien ook mensen met een beperking deelnemen. Je kunt kiezen uit de afstanden 2,5 / 5 / 10 km.

- Biezenmortel Bruist (1e weekend van september) is een weekend met evenementen voor alle doelgroepen, van jong tot oud.

- Kerstmarkt (weekend in december) op Landpark Assisië. Op deze dagen is het prachtige park omgetoverd tot een winters en sfeervol geheel. Op beide dagen is er van alles te doen. De Kerstman is uiteraard aanwezig én de Winterkoning. Er is een huifkarrentocht en een levende kerstgroep. Er zijn diverse optredens zoals koren en er is een kerstsamenzang. De basisschool geeft nog meer sfeer met een lampionnenoptocht op zaterdag om 19.00 uur. Er zijn leuke spullen te koop bij de kraampjes met hobby- en curiosa-artikelen en er is een kunstmarkt. Ook woonvoorzieningen en activiteitencentra hebben kerstspullen voor de verkoop. Voor de kinderen is er een kinderhoek met diverse activiteiten, zoals schminken, een grabbelton. Ook aan winterse versnaperingen ontbreekt het niet. Op zaterdag is de kerstmarkt geopend van 16.00–21.00 uur en op zondag van 13.00–18.00 uur.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2015 is een 5 hectare groot ven gegraven in het agrarisch gebied Hengstven. De bedoeling is om daarmee het vroegere karakter terug te brengen in het gebied aan de zuidkant van de Loonse en Drunense duinen. Natuurmonumenten streeft er naar een mozaïeklandschap van bloemrijk grasland, droge en natte heide, houtwallen en kleinschalige akkers. Om het gebied netter te maken is een aantal slootjes gedempt. Boeren in de directe omgeving kunnen gebruik blijven maken van grond in het gebied. Voor de recreanten is het gebied aantrekkelijker gemaakt door de aanleg van een wandelpad en door het creëren van een uitkijkpunt.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Biezenmortel door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Biezenmortel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Biezenmortel.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Franciscus heeft ruim 100 leerlingen. Het gebouw dateert uit 1921, is in 1993 gerenoveerd en in 2009 verbouwd om weer helemaal aan de eisen des tijds te voldoen. - Kinderdagverblijf en BSO 't Eerste Stapje.

- Sport: - Voetbalclub Biezenmortel. - Tennisvereniging.

- Overige verenigingen: - Fotoclub Focus Udenhout in Biezenmortel is opgericht in 2006. De doelstelling is om van elkaar te leren door ervaringen op fotografisch gebied met elkaar te delen en zodoende op een hoger niveau te komen. De clubleden komen om de twee weken op dondagavond bij elkaar. Ze bespreken dan elkaars foto's die ze in de voorgaande weken hebben gemaakt. Verder geven ze fotopresentaties en werken ze aan diverse vormen van fotografie, zoals macrofotografie, HDR, urban fotografie, portretfotografie, studiofotografie, architectuur- en landschapsfotografie en werken ze aan diverse onderwerpen in de fotostudio. Ook trekken ze er in groepsverband regelmatig op uit om diverse onderwerpen te fotograferen. Verder is er maandelijks de foto van de maand verkiezing met in oktober een foto-expositie van de foto's die door de inwoners zijn ingezonden.

- Zorg: - Zorgboerderij Hemelrijksche Hoeve.

Reactie toevoegen