Helvoirt

Plaats
Dorp
Haaren
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

helvoirt kasteel zwijnsbergen [640x480].jpg

Helvoirt Kasteel Zwijnsbergen

Helvoirt Kasteel Zwijnsbergen

NB gemeente Helvoirt in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Helvoirt in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Helvoirt in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Helvoirt

Terug naar boven

Status

- Helvoirt is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Haaren. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1995.

- Wapen van de voormalige gemeente Helvoirt.

- Onder het dorp Helvoirt vallen ook de buurtschappen Distelberg (grotendeels), Gijzel, Laar (deels), Molenstraat (grotendeels), Raam (deels) en Zandkant (deels). Dat zijn 6 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Ligging

Helvoirt ligt NO van Tilburg, ZW van 's-Hertogenbosch en Vught.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Helvoirt 215 huizen met 1.424 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 131/878 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Distelberg 39/254, Hoevetenhalve 5/31, Heikant 4/26, Zandkant 2/13, Groot en Klein Laar 12/78, Gijzel 18/118 en Raam 4/26. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.790 huizen met ca. 4.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft o.a. Helvoirt als werkgebied.

- Verhalen over de geschiedenis van Helvoirt op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Helvoirt heeft 27 rijksmonumenten.

- Gevelstenen in Helvoirt.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Energiecoöperatie Duurzame Energie Haaren (DEH) wil een vernieuwend natuur- en landbouwproject starten in het gebied De Margriet langs het Drongelskanaal bij Helvoirt, waar de gemeente eigenaar is van 35 ha grond. De komende jaren en zeker decennia worden grote klimaatveranderingen verwacht, tenzij we daar met velen op inspelen en ons gedrag erop aanpassen. Toch is er nog niet bij iedereen een gevoel van urgentie. Dat hoopt DEH te veranderen. Misschien door meer te doen en minder te praten. Daarom willen de gemeente en DEH een inspiratieproject beginnen met De Margriet. Omdat zien en ervaren mensen meer inspireert dan een abstract verhaal.

Project De Margriet wil mogelijkheden verkennen tot: Waterberging; CO2- berging in de bodem; Verhogen van vruchtbaarheid van de bodem; Zoeken naar nieuwe vormen van en mogelijkheden tot boeren; Samenwerking van alle belanghebbenden; Wandelen en fietsen door een mogelijke toekomst (living lab).

- Duinoord is een all-inclusive speelparadijs voor kinderen van alle leeftijden. Zowel binnen als buiten valt er een hoop te beleven: van GPS-tocht tot spectaculair klimbos, van tokkelbaan tot springkussens en van voetbalveldjes tot quadbaan. Natuurlijk is er ook gedacht aan de allerkleinsten. Een regenbui is geen probleem: in de binnen klimkooi is genoeg te doen tot de bui voorbij is. Als je even wilt bijkomen van alle avonturen, kun je binnen onbeperkt genieten van heerlijke hapjes en drankjes, die allemaal bij de entreeprijs zijn inbegrepen (behalve alcoholische dranken). Ook hier is de keuze enorm, met eetkraampjes voor iedere smaak. In de horecastraat vind je o.a. soepen, broodjes, pizza's, pannenkoeken, friet, snackmuur, bar en desserts. Zowel binnen als buiten kun je heerlijk zitten en gebruik maken van gratis wifi.

- Het Hengstven ligt in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen, N van Biezenmortel en de Oude Bossche Baan, NW van en in het dorpsgebied van Helvoirt. Het is een belangrijke verbinding tussen het droge zandlandschap en het natte moerasgebied De Brand. In de jaren dertig van de 20e eeuw veranderde het natuurgebied met heide, vennen en kruidenrijke graslanden in landbouwgrond. Door het droogleggen en bemesten van gronden verdwenen de planten en dieren die typerend zijn voor natte gebieden.

Daarom heeft Natuurmonumenten hier de afgelopen jaren samen met Stichting Duinboeren 122 hectare nieuwe natuur aangelegd, als onderdeel van het Natuurnetwerk Brabant. Natuurmonumenten heeft een van de drie oorspronkelijke vennen in ere hersteld - het Hengstven dus - en heeft bijzondere planten als grote pimpernel die hier vanouds voorkwamen, teruggeplaatst. Door de waterhuishouding aan te passen is het gebied weer natter geworden. Dat is gunstig voor de dieren en planten die van oudsher in het oorspronkelijk natte gebied voorkwamen. De Duinboeren gaan de nieuw ontwikkelde graslanden hooien en begrazen met hun koeien.

Het heeft in 2017, het jaar dat het heringerichte gebied officieel is opgeleverd, al tot zichtbare resultaten geleid: voor het eerst sinds jaren hebben er weer wulpen gebroed, kwartels zijn weer goed aanwezig en de verplante pimpernel doet het goed. Als je de resultaten van dichtbij wilt bekijken, kun je dat wandelend doen tussen de knooppunten 9 en 10 van het wandelknooppuntennetwerk.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Helvoirt door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2 en 3.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Helvoirt (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Helvoirt.

- Nieuws: - Nieuws uit Helvoirt op Facebook.

- Onderwijs: - Basisschool Dr. Landman.

- Muziek: - Harmonie Kunst Adelt.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Helvoirt.

Reactie toevoegen