Oisterwijk

Plaats
Dorp en gemeente
Oisterwijk
Hart van Brabant
Noord-Brabant

oisterwijk rommeldam kasteel van markies de canteclaer 1957 [640x480].jpg

Oisterwijk Rommeldam Kasteel van Markies De Canteclaer 1957

Oisterwijk Rommeldam Kasteel van Markies De Canteclaer 1957

NB gemeente Oisterwijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Oisterwijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Oisterwijk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Oisterwijk

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oisterwijk (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Oisterwijk is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Hart van Brabant.

- De gemeente Oisterwijk is in 1997 vergroot met gemeente en dorp Moergestel en met de buurtschap Heukelom, die voorheen onder de gemeente Berkel-Enschot viel, en die nu een formele woonplaats is met een eigen postcode (5059). Naast deze kernen omvat de gemeente nog de Moergestelse buurtschappen Broekzijde, Den Opslag (deels), Heikant, Heiligeboom, Heuvelstraat, Hild, Molenakkers, Stokske, Vinkenberg en Zelt en de Oisterwijkse buurtschappen Belvert (deels) en De Logt. In totaal zijn dit 2 dorpen en 13 buurtschappen. Verder ligt het grootste deel van het grote landgoed met boerenhoeven (samen met een deel van de buurtschap) Belvert in de gemeente Oisterwijk.

- Wapen van de gemeente Oisterwijk.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Oisterwijk.

Terug naar boven

Ligging

Oisterwijk ligt NO van Tilburg, ZW van ´s-Hertogenbosch.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Heemkundekring De Kleine Meijerij (o.a. Oisterwijk).

- Verhalen over de geschiedenis van Oisterwijk op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In de jaren twintig van de vorige eeuw was leerfabriek KVL (Koninklijke Verenigde Leder) in Oisterwijk de grootste van Nederland en zelfs van Europa. Op het hoogtepunt van het bedrijf werkten er 1200 mensen. Na vele reorganisaties sloot de onderneming in 2000 haar deuren. 'Kwartiermaker' Ben ten Hoven heeft de panden de afgelopen jaren heringericht en herbestemd. Het complex bruist nu weer van leven. Er zijn o.a. ambachtelijke bedrijven gevestigd. Ook vindt op het terrein woningbouw plaats. - Diaserie van de oude KVL fabrieken in Oisterwijk door Loes Westgeest.

- Vele inwoners van o.a. de wijk Westend maken zich anno 2017 grote zorgen over de geplande komst van een megastal aan de rand van die wijk. Volgens hen - en volgens ons - zijn er vele redenen waarom je dat niet zou moeten willen. De Facebookpagina 'Geen megastal in het Westend' wordt verzorgd door Actiecomité Westend en Omwonenden Oisterwijk en heeft als doel de zorgen te delen en relevante informatie over deze kwestie te verschaffen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oisterwijk heeft 37 rijksmonumenten.

- Oisterwijk heeft 150 gemeentelijke monumenten.

- Kerkhovense Molen / Onvermoeid.

- Mariakapellen.

- Gevelstenen in Oisterwijk.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In Bezoekerscentrum Oisterwijk vind je uitleg over het beheer van de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Natuurmonumenten wil van de monotone naaldbossen een meer gevarieerd bos maken met verschillende loofbomen en struiken van allerlei leeftijden. Dat is niet alleen voor de dieren en planten interessant, maar ook voor de wandelaar is het spannender. Een deel van de expositie gaat over de Kampina. Kijk zelf welke planten en dieren zich op een natte heide thuis voelen en welke op een droge heide. Tot slot gaat een deel van de tentoonstelling over het riviertje de Beerze dat in de jaren zestig is rechtgetrokken en nu weer kronkelt. Bezoekerscentrum Oisterwijk is ook het startpunt voor heel veel excursies. Wandelexcursies, fietsexcursies, korte excursies, lange excursies, avondexcursies, excursies met de boswachter en excursies met specialisten, bijvoorbeeld een paddenstoelenspecialist. Verder zijn er regelmatig workshops met onderwerpen als fotografie, kaart & kompas en schilderen in de natuur. - Diaserie Oisterwijkse bossen en vennen door Loes Westgeest.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Oisterwijk door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2, 3, 4,5 en 6.

- Oisterwijk in Beeld wil d.m.v. beeld (video/foto) met ondersteunende tekstuele informatie een toevoeging zijn aan bestaande media over deze gemeente. Een platform bieden voor verenigingen, maar ook inwoners, om interessante zaken over Oisterwijk voor inwoner en bezoeker te bieden. Onder de link vind je hun Facebookpagina. Aldaar vind je ook de link naar hun site.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Oisterwijk.

- Nieuws: - Nieuws uit de kernen van de gemeente Oisterwijk op Facebook.

Reactie toevoegen